Фон дер Лайен: ЕС да работи с доставчици на газ, на които може да се разчита

Според нея Русия ще продължи да използва газа за политически цели
7 фев 2022 15:45, Нели Христова
255
Фон дер Лайен: ЕС да работи с доставчици на газ, на които може да се разчита
Снимка: БГНЕС

Налице са все по-ясни знаци, че Русия ще продължи да използва газа за политически цели, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, организирана от няколко германски медии, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

За да гарантираме независимостта си, трябва да работим с доставчици на газ, на които може да се разчита, допълни тя.

Според Фон дер Лайен ЕС ще сключи партньорство със САЩ за енергийна сигурност и увеличение на доставките на втечнен природен газ.

ЕС ще преговаря и с други производители на газ, например Норвегия, за повишаване на доставките. Освен това Европа може да подобри ползването на собствените си газохранилища, а и да увеличи вместимостта им, допълни председателката на ЕК.

Според нея Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, което по думите й е "много странен начин за правене на бизнес от страна на "Газпром".

Изявлението на Фон дер Лайен идва, след като стана ясно, че руският гигант не е заявил допълнителни количества транзит през пунктовете "Суджа", "Сохрановка" и "Велке Капушане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
27
 
! Отговори
Към Фон дю Ла.но преди 2 години
Ами вие сами си го вкарахте със зелената сделка, отмяната на дългосрочните договори за доставка на газ от Русия и отрязването на Северен поток 2 ! И какво постигнахте ? Сега няма слънце за соларите, с вятърните перки не можеш и телефон да заредиш. Цените на газта скочиха до небето, но трябва да се купува на борсови цени а те се вдигат още заради търсенето, особено в Азия където са готови да плащат повече.Русия строи още газопроводи към Китай. А вие се радвате на гемия с два бидона свръхскъп газ
102
0
 
20
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Налагайте санкции и раша,ще клекне!Ама друг път...
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин потвърди, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента себестойността на руската газ е 13$ за 1000 куб/м. Като се сложат НДПИ (налог добив полезни изкопаеми), транспорт в Русия и транспорт извън Русия стават 70$. Тоест при 100 долара цена Газпром прави добра печалба с която може да се развива и да реинвестира.
99
1
 
23
 
! Отговори
Колко е умна! преди 2 години
"Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени" - ЗАЩОТО ... НЯКОЙ ПРЕДЛАГА ПОДОБРА ОФЕРТА! Опа! Не можете да му налагате на Путин на кого да продава вече? Да не се обидихте?
98
0
 
17
 
! Отговори
ПХ преди 2 години
Фон дер ***, я ги изброй, а най-добре ги посочи тези "Алтернативни" доставчици??? Дялът на Русия е 40% по "Тръбата", откъде шъ ги докараш тези 40%????? Алтернативата ти е Втечнен газ. Мъ къде ти е Флота от Танкери за Втечнен газ?????? Нямаш!!!!! Тц,тц,тц... Ми га шъ го построиш и колку шъ струвъ?
97
1
 
17
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Споко: Рисия била незначителна? Ти си незначителен, драги. Пробвай се с нещо друго, за това не ти стига пипето.
96
1
 
18
 
! Отговори
И правото иречение: преди 2 години
Русия да работи с потребители на газ, на които може да се разчита
95
0
 
17
 
! Отговори
До нормалните хора преди 2 години
Не спорете с платените ***, нека си пускат опорните и нека си цъкат минусчета-плюсчета. Не им се връзвайте и не вярвайте на глупостите им. Скоро идва Видовден за враговете на България.
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хах, тази лелка е време да свали розовите очила. Докато Китай дава повече пари за газ, САЩ ще изнасят за тях и ако остане някакви трохички за ЕС - тогава. Вместо да подобри отношенията си с Русия, ЕС упорито реже клона на който крепи огромна чааст от икономиката си. Бива толкова инфантилни индивиди да управляват ЕС, но това вече е прекалено. И отново ще го отнесат най-бедните като нас... Всеки си гледа интереса, само не и ЕС!
93
0
 
13
 
! Отговори
ЕС ЕС бизнес бате! преди 2 години
УРСАТА - "много странен начин за правене на бизнес" аха! а нормален?-ЕС ЕС 'нормален': това е когато отиваш в магазина и искаш да си купиш нещо, но без пари! Или настояваш продавача да не продава на съседа, защото не го харесваш! Или ти пишеш цените, и после се сърдиш че били високи! ЕС ЕС бизнес!
92
0
 
8
 
! Отговори
Варшавски редник преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер - когато Младши Сержант от Запаса се мисли за Оберщурмбанфюрер и се изказва като третокласник повтаряч - това е едно опасно психологично заболяване!
91
0
 
12
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Интересна е логиката на западняците. Считат, че Русия трябва да им доставя повече газ, отколкото са договорили, а не пускат Северен поток 2 да работи за да не разсърдят САЩ. Е, тогава купувайте скъп втечнен газ и се кланяйте на Бай Дън.
90
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюрократи назначени по незнайни начини от хора неизбрани от никого вземат решения от името на почти целия континент... Пълна трагедия!
89
0
 
16
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Путин ви предложи дългосрочни договори , но ЕС отказаха !!! За справка Русия доставя газ и петрол и преди 1988г ,който помни ???
88
12
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Боби --- Да, знаем за Дагестан, но помним и Афганистан. Официалната статистика на съветското Мин. Обороны е, че са дали фира 16 000 съветски солджъри, още толкова са осакатени завинаги и около 4 хиляди - безследно изчезнали (Missing in action) Надали имаш представа нивото на омразата към руснаците, която витае сред хохлите. Готови са да се бият до последно, но да не отстъпят територията си или я присъединят отново към Путинландия. LOL
87
0
 
6
 
! Отговори
Ursas преди 2 години
After Earth - Урса говори за газ! Смразяващ къвта политически хорър!
86
0
 
11
 
! Отговори
СС преди 2 години
Фон *** ,а арабите не са ли монополисти на петрол ??? Искате борсови цени получихте ги ,сега шепа тарикати от ЕС са милиардери !!!
85
0
 
19
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До до 104 До do 76: "Руснаците вече започнаха военни действия"? И какви военни действия са започнали руснаците? Да не би да си чел кьорфишекът на Блумбърг че руската инвазия вече била започнала. Те се извиниха, че станала грешка, но такива "грешки" ще има още.
84
0
 
12
 
! Отговори
Политиците докато преди 2 години
ЕС ЕС политиците докато заемат пози, Путин и Си Цзинпин се разбраха!