Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна

Войната руши утвърдения международен ред
10 май 2022 15:20, Елка Василева
231
Радев в Прага: Осъждаме категорично руската агресия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг, каза Радев.

Президентът допълни, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Призивите за прекратяване на сраженията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици, отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

И България и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи, допълни Радев. Спирането на доставките на петрол няма да се отрази добре на нашите икономики, каза още Радев.

Чешкият президент Милош Земан посочи, че Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.

"Повече време посветихме на руската агресия в Украйна. По този въпрос имаме абсолютно сходство. И двамата се учудихме каква голяма бе разликата между рекламата на руската армия и нейните реални резултати", уточни Земан.

По думите му е парадокс, че руснаците от една страна се заклеват в славянско братство, а от друга спират доставките на газ на две славянски държави - Полша и България.

"Дискутирахме отсрочването на енергийните санкции за някои държави членки на Европейския съюз. Засега става дума за Унгария, Словакия и Чехия. Изглежда, че към тази молба ще се присъедини и България", добави чешкият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
0
 
! Отговори
Клипа 1:29:30 преди 1 година
https://youtu.be/dbA5WL0IjEc . Ето клипа качен преди 3 години. Превъртете го на 1:29:30
136
0
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
До АнонименТова изобщо не е вярно .И тия клипове са абсолютен руски феик.
135
1
 
8
 
! Отговори
Кеф преди 1 година
Браво на поляците
134
2
 
11
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Радев е победен от Кирил и Асен
133
0
 
9
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Слушах думите на недоразумението, което все повече си противоречи в приказсите. За сетен път призовава за общи решения и действия на ЕС, а в същото време прави жалка критика, че някои много слушат Брюксел. Организация, като ЕС неминуемо изисква някои компромиси, но не непременно сваляне на гащите и навеждане. Когато си напълно прав и не можеш да защитиш позицшята си е меко казано пълна некадърност и национално предателство. Прага е поредната неясна екскурзия на недоразуменшето.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Копейкин каже същото, Путин ще се афтанизира
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се е заигал с Америка го чака само разруха. Примери десетки по света. Зеле ия каза че .е прави Украйна на ядрена сиюа с ядрени оръжия и чашата преля. Гледах клип в YouTube качен преди 3 години как говорят за нацистките отряди в Украйна и за масовия гроб в Донбас на младежи застреляни русначета с вързани ръце. И това преди 3 години. За това искам Русия да смаже режима на наркомана !
130
5
 
8
 
! Отговори
Спиридон преди 1 година
Жалко за Путин, беше добър президент, когато САЩ и Европа му помагаха
129
5
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен --- ПП "Възраждане" не може да спечели. Много са им слаби кравите, а и избирателите знаят, че въпросната политическа формация е преекспонирана форма на БСП, или - БСП-2. Тази партия е протестантска партия по подобие на протестантската църква, отцепила се от Официалната такава. Внимавайте МНОГО с "Възраждане", за да не ви доведат до прераждане!!!
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички обръщат резбата
127
4
 
6
 
! Отговори
Айде бе спирай се преди 1 година
Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев. Китай каза - преговори! Финландия и Швеция влизат в НАТО, Сърбия пое западен курс. Путин какво се ослушва?
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Радев отиде на Луната ще изкърти всички камъни, за да търси нещо,което да го задържи на власт...Това му е целта на този давещ се политик.
125
4
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Каква Агресия бе; Няма страна която да напада собствената си територия. Украйна има международно призната територия която е призната в ООН и е подписана и от Русия включително. В замяна Украйна се отказва от ядреното си оръжие и от 3та ядрена сила става не ядрена сила. Това говори колко е реално някой да се надява на изпълнение на договор от Русия. Изпълняват се думите на Кайзера "Договор с Русия не струва и цената на хартията на която е написан. Бил е прав, за съжаление...
124
1
 
11
 
! Отговори
ЗА ИСТОРИЯТА... преди 1 година
РУМЕН РАДЕВ ПРЕДИЗВИКА ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРИЯ...
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигурант 5 години нищо не е направил, взима си заплатката , осигури си доживотна президентска пенсия плюс военната пенсия, докара ни кирчо и кокорчо и ни вкара в списъка на неприятелите на Русия. Вдигна юмручето миналата година и ни докара по-големи измамници и лъжци от тиквата. Възраждане ще спечели !
122
1
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Радев е всичко друго но не и натовски офицер. Той е протеже на Решетников. В българия за вътрешна употреба е против подпомагане на Украйна и не дава дума да се каже за каквато и да е смислена помощ за тази нещастна страна. Даже призовава индиректно Украйна да се предаде. Когато излезе зад граница се бие в гърдите и осъжда инвазията на Русия. Пълен двуличник и предател на собствената си страна, както и на съюзниците ни.
121
1
 
5
 
! Отговори
Господ Бог преди 1 година
Запомнете това : Румбев е про Американец Натовски генерал учил и вербуван в Щатите. Прави се на русофил но си е киюла на конци от Козяк 16. Двуличник вчера казва че Правителствотонищо не прави и не отговаря на очакванията ня хората й задълбочава кризата но България нямала нужда от нови избори. Интересчия и интригант с 2 лица. Американски боклу.
120
0
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Чета и немога да повярвам... Радев, ако продължаваш така, ще преосмисля недоверието си към теб.....браво!
119
1
 
9
 
! Отговори
продажна балалайка преди 1 година
Радеф, Крим на кой е?
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е чиста политическа шизофрения.Тяка беше и Бойко.Отиде в Европа и САЩ едно,в Русия и Турция друго ,у нас трето.Какво си мислят ,че няма медии и никой не ги слуша?