Украинските ЛГБТК войници "еднорози" се отправят на война

Военните разказват историята си пред "Ройтерс"
Обновена: 3 юни 2022 11:31 | 2 юни 2022 19:00, Йоана Цонева
180
Украинските ЛГБТК войници "еднорози" се отправят на война
Снимка: Reuters

Доброволците Александър Жуган и Антонина Романова събират вещите си, за да се върнат да служат в редиците на териториалната отбрана на Украйна. Междувременно внимателно разглеждат еполетите си с изображението на еднорог – специален знак върху военната им униформа. Този символ говори за ЛГБТ статуса на тази двойка украински военнослужещи.

Представители на ЛГБТ общността на Украйна, които са решили да участват във военни действия, прикачват на униформите си изображение на митичния еднорог на рамото точно под националния флаг.

Тази практика възникна по време на конфликта през 2014 г., когато Русия нахлу и анексира Кримския полуостров. "По това време много хора твърдяха, че в армията няма гейове", каза актьорът, режисьор и преподавател по актьорско майсторство Жуган пред репортер на Reuters, докато той и Романова се стягаха, за да отидат на втората си тримесечна бойна ротация. "Ето защо те (представители на сексуалните малцинства) избраха еднорога, защото той е фантастично, несъществуващо създание", обясни Жуган.

Жуган и Романова се срещнали по време на работа в театъра. Романова се преместила в Киев от Крим, откъдето беше принудена да напусне през 2014 г.

Никой от бойците няма специална военна подготовка, но след като прекарали няколко дни в банята, където се скрили в самото начало на военните действия, те решили, че трябва да помогнат. "Спомням си как в един момент разбрахме, че има само три варианта: или да се скрием в бомбоубежище, или да бягаме, или да се присъединим към редиците на отбраната. Избрахме третия", разказва Романова.

Жуган и Романова са убедени, че личността им предполага допълнителна отговорност. "Защото Русия не само завзема нашите територии и убива нашия народ. Те искат да унищожат нашата култура... Не можем да допуснем това", обясни Жуган.

"Без тормоз"

Първата бойна мисия - близо до Николаев, който се намира в южната част на Украйна, на 135 километра от Одеса - променила живота им. Те били в една и съща част, били много уплашени, Жуган хванал пневмония. Според двойката обаче колегите им са ги приели.

"Нямаше агресия, никакъв тормоз. Останалото изглеждаше малко странно. Но с времето започнаха да ме наричат Антонина, а някои дори започнаха да се обръщат към мен в женски род", каза Романова.

Бойците се присъединили към новия си отряд на главната жп гара в Киев, откъдето да отидат на второ тримесечно бойно дежурство. Другари по оръжие ги поздравили сърдечно, потупали ги по рамото. Някои други доброволци знаели всичко за Жуган и Романова, но на гарата нямало командири, които да го кажат.

"Малко бях притеснен", каза Жуган. Изражението на лицето му станало доста мрачно, когато по залез слънце отрядът се преместил към вагона си. "Знам, че в някои части правилата са по-строги. В нашето първо подразделение беше различно", добави той.

Безпокойството на Жуган се разсеяло, когато един от командирите дал да се разбере, че не толерира хомофобията. А друг високопоставен офицер казал, че на фронта основното е да си добър боец, което по-късно Жуган сподели пред репортер на "Ройтерс" по телефона.

Основният страх, който Жуган споделя в апартамента си, обаче остана. "Страхувам се, че ако ме убият, на Антонина няма да й позволят да ме погребе, както аз искам, - обясни той. – Мен по-скоро ще ме дадат на майка ми и тя ще покани на погребението свещеник, който ще чете тези глупави молитви. Аз съм атеист и това не го искам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя го утрепаха днес - 20.04.2023г.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имайте милост към разлiчнiте. Спазвайте ценностите на ЕС и свободния свят. Тука един дето се мисли за фюрер не знам какво щял да ги прави. Не може така. Уважение трябва взаимно. Уважавайте се взаимно.
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Никой от бойците няма специална военна подготовка, но след като прекарали няколко дни в банята, където се скрили в самото начало на военните действия, те решили, че трябва да помогнат." ........................................ свършил им сапунът?..
107
0
 
4
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Хахахаха смяяяях
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
127- ЗА НАС СА ***"" Д". АЛИ. А ТЕЯ ДВАМАТА СИГУРНО ГОРЯТ ОТ ЖЕЛАНИЕ ДА ГИ "ЕВАКУИРАТ"РУСНАЦИТЕ. ВЪВ УКРИЯ КЛАТЕНЕТО ИМ Е БИЛО МАЛКО ТА ПРИ РУСНАЦИТЕ ЩЕ НАВАКСВАТ .
105
4
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До МММ --- Защо ги питате. В прав текст тези "родни патриотаре" неведнъж са заявявали, че най-доброто нещо за укрите е да се предадат. Това са нашите националисти и евентуални бойци за спасяване на България при евентуално нападение. Ако вие и аз сме в окопа, преди да започнем да стреляме срещу враговете, ще се наложи да застреляме с кеф въпросните дупедавци, защото в противен случай ние ще сме от страната на застреляните. Това е моралът на форумните бойци.
104
7
 
5
 
! Отговори
МММ преди 1 година
Чета, чета и как да кажа? Разбирам, че българите пък сме основно здрави мъжаги като четрикрилни гардероби с наточени паламарки които само чакаме да ни съберат под бойното знаме и да защитим родината. И разбира се сме хомофоби! Ай сиктии бе! По социологически данни 2/3 от годните българи ще избягат преди първата пушка *** - сами си го казват. Обаче тр/ола зад компютъра е най малко Рамбо. Ами да господа, нормално е новобранеца да е изплашен. И им прави част, че се бият. А за вас как е?
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По ще им прилича емблемата на хралупа .... Кафява хралула ...
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще нападат с разтворени бузи и после стягат и водят руснаците в плен!
101
2
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Сега и маймунска шарка ще плъзне в украинската армия.
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста лош превод. Ясно е, че обикновено нямате време и сте ниско платени, ама прочетете си пак текста...на места си противоречи.
99
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И със Зеления Еднорог има клипове.
98
4
 
18
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 1 година
Не е проблема в това че са гейове, а че ПАРАДират до такава степен че чак и нашивки си слагат. Батальон ли ще сформират? Че и патетично възторжени статии за тях! А ако хетеросексуални почнат да се обозначават гордо(прайд) с нашивки по униформите, всички защитници на демокрацията ще ревнете и ще ги заклеймите. Толкова за перверзната ви "демокрация" и не се усещате как са ви зомбирали
97
11
 
7
 
! Отговори
Х преди 1 година
Тея рашистите най ги е страх гей бомба да не ги удари. А тея европейски стингъри как болят няма да ви кажа.
96
9
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До / И двамата са женени, имат по две деца. Жените им са мъжки майки и думата гей е забранена за употреба в семействата. Е, понякога се ползва "шшввестери", но това е за шоуто, когато решим да си направим гаргара с въпросните. Имаме си жени, деца, семействата са топ, бизнесът също. За мен лично е много странно ЗАЩО не гейове се интересуват и пишат толкова срещу гейовете. След като вие не сте такива, какво ви дреме за тях? Дайте им "свободно".
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114 - Че то това мяза на билогично оръжие ?!
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Зеленски ли ще събира " свирепите еднорогчета " по храстите ?!
93
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е хитрия ход на Зеленски ?! Свършиха му истинските мъже и сега вади п.....е ! Кой в историята е печелил някога война с п....и ?! Ще стане доста забавно като се подкарат на фронтовата линия и ще е като в поемата : " На една страна захвърлил пушка , и *** лютите рани ..." !
92
2
 
2
 
! Отговори
/ преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер А казвали ли са ти, че не са еднорози?
91
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези отиват с единствената цел да ги пленят и да им сбъднат мокрите сънища.