България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава

Страната ни е най-малко евро-атлантически настроена в Източна Европа
7 юни 2022 21:20, Нели Христова
421
България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава
Снимка: БГНЕС

България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която подкрепата за напускане на Алианса се е увеличила през последната година (38% желаят да напуснат НАТО). Това съобщава базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, съсредоточен в по-доброто разбиране на глобалните тенденции и техните последици за обществото, икономиката и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите все още не смятат, че Русия представлява заплаха за сигурността на страната, а 30% смятат, че Русия е най-важния стратегически партньор.

Еманюел Макрон е единствения световен лидер, възприеман положително, с почти 60% одобрение от мнозинството от българите.

Българите също така остават уязвими към теории на конспирацията - 54% от анкетираните вярват средно в три конспиративни теории по отношение на демокрацията.

Русия се възприема като заплаха за сигурността от 45% в Унгария. Възприятията, че Русия е стратегически партньор не са повлияни от войната - около 35% определят Русия като стратегически партньор. 1/5 от анкетираните виждат Китай като стратегически партньор на Унгария и възприемат Си Цзинпин положително. Въпреки това 48% от унгарците никога не са чували .за него.

В Чехия подкрепа за оставане в ЕС се е увеличила с 13 процентни пункта в сравнение с последната година и сега възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като заплаха за сигурността, което е най-високото ниво в региона.

Полските респонденти се оценяват като най-горещи привърженици на НАТО в региона, като 95% от тях се обявяват за оставане. САЩ затвърждават позицията си сред най-важните стратегически партньори за поляците - 73% смятат Вашингтон за такъв. Поляците също така изразяват най-голяма готовност в региона да подкрепят Украйна, като 88% от тях подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия, дори с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в региона, където подкрепата за западната геополитическа ориентация намалява от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от анкетираните смятат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% смятат, че Западът е отговорен за войната, като провокира Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично не открих такова проучване на сайта на GLOBSEC но важното е, че коментарите си текат..
206
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50%от тези които цвилят за нато, не са ходили войници, ама се мятат яростно да ги защитават. Ако стане война, не дай си боже,първи ще запалят баварците, да напуснат територията на България. Нали ги видяхте украинците, тука ще е същото.
205
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тервел Георгиев Само напълно пропаднали страни без друго бъдеще се милитаризират до дупка и имат за основна цел на икономиката си военния си комплекс.. Всички примери го доказват: Русия, Северна Корея, Ирак и т.н.
204
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трактат ли доларчетата в касичката на НАТО любците. Вие сте малоооуни да поддържате тази агресивна организация.
203
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До248/265 ДА питаме защо има ирански милиции в Ирак ли? По-добре да питаме съюзника на Путин Иран по този въпрос.
202
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако НАТО ни предаде, ще има ужасяваща реприза на съветизация. Вижда се какво правят из улиците на украинските градове.
201
14
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз съм сигурен, че ако Русия удари България, стотици милиони германци, белгийци, французи, холандци, датчани, испанци, англичани с готовност ще умрат в ядрената война която ще започнат с Русия за да ни защитят. Аз съм много доволен от НАТО, НАТО ще ни опази с кръвта на стотици милиони европейци, ако Русия ни нападне защото на Българите много ни увжават, навсякъде нас Българите много ни уважават и ни ценят като равноправни партньори в Европа и в НАТО.
200
9
 
12
 
! Отговори
Тервел Георгиев преди 2 години
Ами да, като си разпродадохме армията за 32 години, ще седим под полите на НАТО! При Живково време армията наброяваше 160 хиляди, втората по големина, след тази на СССР! Ама тия тука евролюбци я разпродадоха след 90-та година, сега е 1000 човека,бе тва армия ли е?!
199
8
 
15
 
! Отговори
До248 преди 2 години
Питай майките в Ирак, за 200000 хиляди убити, дали НАТО е як съюз.
198
8
 
15
 
! Отговори
Реално преди 2 години
НАТО е икономическата военна бухалка на ФАЩ. Българите това го виждат. И други ще го видят.
197
5
 
6
 
! Отговори
4342 преди 2 години
До не само от НАТО ние вече излезнахме от този съюз още през 1990г. Няма нужда да ни слагаш пак в него. Няма никой нормален останал в тази държава да иска да се върне там.Срам за пската пропаганда си - ходи си в гулаг
196
13
 
8
 
! Отговори
Гуш гуш преди 2 години
Руската меца "плаши" и ръмжи НАТО да не прави нищо, НАТО снабдява Украйна с оръжия, а руската страшна мечка не смее да направи нищо срещу НАТО - гуши се и гледа към небето и си вика, че дъжд вали. :))))
195
10
 
8
 
! Отговори
Натовец преди 2 години
НАТО е най-великият съюз, но Копейкин и Възраждане му пречат да се развива.
194
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е само призрак.
193
0
 
6
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
конспиративни теории = нещо което не им изнася хората да вярват
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орли са Нато, медиите на планетата. Бели, пухкави и добри. Защо не ги обичате, те са спасители?
191
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква полза имаме от НАТО?! Ми само, че така ни пази от пряк военен конфликт с някоя държава, извън ЕС...като Турция примерно
190
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 253 Не, не е. "Украшенията" нямат нищо общо с извадката от думите на Макрон. Яко руски фейкове. :)))
189
2
 
4
 
! Отговори
Не е от преди 2 години
Копейките. България е много стара и мъдра.
188
5
 
6
 
! Отговори
4342 преди 2 години
Ама какво си мислят на запад. Б-я от 2004 в нато и от 2007 в ЕС. Държаха се с нас като поби и последната дупка на кавала. Сега се сетиха, че с това си държане само ни настроиват да се махаме от там. След дъжд качулка. Дано поне са си взели едно на ум и да видим действително положителни неща за Б-я. Иначе сам ще се множат руските пропагандни кратунки