България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава

Страната ни е най-малко евро-атлантически настроена в Източна Европа
7 юни 2022 21:20, Нели Христова
421
България е единствената страна, в която подкрепата за напускане на НАТО се увеличава
Снимка: БГНЕС

България показва най-малко евро-атлантическа ориентация сред страните от Източна Европа. Тя е единствената страна, в която подкрепата за напускане на Алианса се е увеличила през последната година (38% желаят да напуснат НАТО). Това съобщава базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, съсредоточен в по-доброто разбиране на глобалните тенденции и техните последици за обществото, икономиката и сигурността.

Въпреки нахлуването в Украйна, 57% от българите все още не смятат, че Русия представлява заплаха за сигурността на страната, а 30% смятат, че Русия е най-важния стратегически партньор.

Еманюел Макрон е единствения световен лидер, възприеман положително, с почти 60% одобрение от мнозинството от българите.

Българите също така остават уязвими към теории на конспирацията - 54% от анкетираните вярват средно в три конспиративни теории по отношение на демокрацията.

Русия се възприема като заплаха за сигурността от 45% в Унгария. Възприятията, че Русия е стратегически партньор не са повлияни от войната - около 35% определят Русия като стратегически партньор. 1/5 от анкетираните виждат Китай като стратегически партньор на Унгария и възприемат Си Цзинпин положително. Въпреки това 48% от унгарците никога не са чували .за него.

В Чехия подкрепа за оставане в ЕС се е увеличила с 13 процентни пункта в сравнение с последната година и сега възлиза на 80%. 50% от чехите възприемат Китай като заплаха за сигурността, което е най-високото ниво в региона.

Полските респонденти се оценяват като най-горещи привърженици на НАТО в региона, като 95% от тях се обявяват за оставане. САЩ затвърждават позицията си сред най-важните стратегически партньори за поляците - 73% смятат Вашингтон за такъв. Поляците също така изразяват най-голяма готовност в региона да подкрепят Украйна, като 88% от тях подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия, дори с цената на по-високи цени на продуктите.

Румъния е единствената страна в региона, където подкрепата за западната геополитическа ориентация намалява от 43% на 27% през последната година. Тревожните 22% от анкетираните смятат, че Русия има право да нахлуе в Украйна, а 26% смятат, че Западът е отговорен за войната, като провокира Русия. Румъния също е единствената изследвана страна, в която удовлетвореността от демокрацията е намаляла (от 30% на 23%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
18
 
15
 
! Отговори
Дринго преди 1 година
Бедния ***...Затова беше 500 години роб. После още 45 при мужиците. Последен влезе в НАТО и ЕС. Посреден и Евро ще приеме. Материала е такъв. Жалко за 10% читави хора.
226
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен никой, не може да ми промие мозъка. Нито съм фен на Русия, нито на НАТО. Мразя агресията, но вие се опитвате да ме убедите, че Нато са ангели небесни. Да ви припомняме ли колко хора, са избити от освободители те? Вместо тези пари, които се дават за оръжие, да отиват за Африка и Азия за деца, ние ще демонстрираме превъзходство. Този свят, е циниччен.
225
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото по-далеч от Русия , толкова по добре за една държава
224
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затъваме ние, не Русия. В крайна сметка, не ме интересуват руснаците, а ние с какво се въздигнахме, от както сме в НАТО?
223
7
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Изненадани? Съвсем случайно *** е най-бедния в Европа. Ако съм на европейците и САЩ-шут отзад на *** и да ходи в Евразийскию рай.
222
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 287, точно обратното е манипулаторче долно. Умните много добре знаят че РФ затъва в Украйна и нищо добро не ни чака с тази западнала държава. Следва 3тия разпад на империята, по същия начин в период от 600 години се е разпаднала и Римската империя, наред е Руската
221
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това сигурно е защото сме "най-интелигентната" нация. На 2 ракии
220
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивите новини, а България си продължава успешно да си води политиката и без Кремъл и клакьорките им. Колкото и да скачате времето ви да крадете и прецаквате българите приключи !
219
14
 
10
 
! Отговори
До 276 преди 1 година
И къде точно е корабът с газа. В кое пристанище. Май е като призрака от Киев.
218
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм го казвал, че затова сме и най-бедни. Наще ганъoвци не разбират как работи света. Промили са им мозъците, и се кланят на братушките, колкото по малко от населението смята русия за приятели толкова са по добре. За справка може да се види, сърбия по зле от нас, беларус по зле и от сърбия и т.н. Мене не ми пука, аз мога да работя веднага на запад за големи пари, но така се гонят умните хора и страната ще потъва още повече, но как да обясниш на чичо Манчo и сина му с БМВ-то и чалгата.
217
8
 
9
 
! Отговори
До 276 преди 1 година
Защото никакъв кораб с газ не е тук. Само пуснаха мухата.
216
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата опорка е, че българинът е глупав и затова не харесва Зеленски, мрази нато и ес .... Сега няколко дена ще четем статии в тази насока. Абсолютно хвърлени пари на вятъра от американските пиари. По добре да ги бяха дали за наркотици и алкохол.
215
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от бандитския съюз НАТО.
214
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 277 Филмар, да знаеш, че при войни и революции "топ процента по доходи" първи увисват по дърветата. Просто да си знаеш :D
213
15
 
14
 
! Отговори
Да така е преди 1 година
аз също не искам Българи в НАТО или в който и да е друг военен съюз . Ние сме малка страна и неутралитета е най доброто което може да направим
212
1
 
7
 
! Отговори
Това е фейк преди 1 година
Няма го на сайта им. Някой пак лови шарани на гола въдица
211
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво вижда беднякът, бачкащ за 2500 в склада на Лидл, изобщо не ме интересува. Ама изобщо. Той си е беден аутсайдер русофил, който мрази запада, но работи в западна компания. Не гласува, само хейти из Интернет. Важно е какво мислим тези, които издържаме държавата (топ няколко процента по доходи у нас). Пределно ясно е какво. Близост с ЕС, САЩ и НАТО. Робът от Лидл си е роб. Само може в Интернет да лае, ама слугува на запада. Лицемер.
210
12
 
11
 
! Отговори
риторичен въпрос преди 1 година
Защо ли българските "журналисти" мълчат, че втечненият газ от САЩ вече е тук? Ореваха света за спирането на руския и как ще замръзнем без газ, а сега - тишина...
209
10
 
16
 
! Отговори
Хахахахахахаха преди 1 година
То нашите путинороби им е най-съкровенната мечта РФ да ни пуска бомби и после да ни превземе, за да станем някаква дивашка губерния, като Якутия, и с нетърпение ще дадат дъщерите си на първите срещнати чеченци-освободители.
208
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"50%от тези които цвилят за нато, не са ходили войници, ама се мятат яростно да ги защитават. Ако стане война, не дай си боже,първи ще запалят баварците, да напуснат територията на България." А не вее ще се бия за на някой егото или далаверата и все ми тая кой е.