Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС - "чист македонски език"

Ковачевски и Османи няма да коментират френското предложение
20 юни 2022 16:28, Петя Славова
59
Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС - "чист македонски език"
Снимка: БГНЕС

Няма промяна в позицията на македонското правителство относно френското предложение за преодоляване на спора с България след одобрението му от страна на всички държави-членки на ЕС. То, обаче, настоява в преговорната рамка да бъде записан "чист македонски език".

Още по темата

Премиерът Димитър Ковачевски, както и външният министър Буяр Османи заявиха вчера, че няма да коментират френското предложение. Ковачевски подчерта, че то няма да бъде предмет на разговори, тъй като все още не е съгласуван от всички държави-членки на ЕС.

Министерството на външните работи има представа за предложението и най-опитните дипломати го анализират. Следи се и развитието в парламента на Република България. съобщи македонският министър-председател.

„Ако това предложение бъде прието там, когато бъде прието и когато бъде официално представено на Република Северна Македония, тогава е нормално то да подлежи на подробен анализ и да бъде споделено с институциите в страната, в съответствие с нашите разпоредби в законодателството”, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след срещата с коалиционните партньори.

На въпрос дали за държавата, независимо дали е част от френското предложение или не, е приемливо да се дефинира езикът чрез едностранни декларации от двете страни, Ковачевски отговори, че в преговорната рамка трябва да бъде записан чист македонски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ЕСпреговорна рамкаРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Филолог преди 1 година
Аферим, машаала. Адаш, макетата, хал - хабер си нямат! Бетер резил, бетер пиш ман! Демек келепир за тях-Йок! Евала!
51
6
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Защо СМР не си измисли Нов Език , като Украйна - ще смесят всички бутони от клавиатурата и готово .
50
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонският език е изчезнал преди векове заедно с македонците на Александър Велики.Няма в съвремието държава РСМ няма такъв език.Има някаква шепа народ около 1 милион скупчена около Скопие като половината са албанци,сърби,роми,турци и от другите бивши републики югославски.Т.е има около 500 000 скопяни.Значи са Скопска република, говорят скопянски език.На изкуствена държавица с крадена българска история и е предначертано да изчезне.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макета като разберат че си българин нарочно говорят на сръбски, за да не ги разбереш. В Скопие като бях чувам да ми отговарят йедан, както е един на сръбски, а чета в писмена им форма че се мъдри еден, което е по-близо до българската дума.
48
5
 
29
 
! Отговори
Сам паднах преди 1 година
Да си наричат езика и себе си, както искат - никой няма претенции да ги прави българи!Претенциите ни са само да се откажат от откраднатата българска история и да се откажат от езика на омразата към всичко българско, включително в детските учебници. Няма ли добросъседство - няма ЕС! Тези, които те крадат и псуват не са ти добри съседи! Както желаят!
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата да избират , или български , или албански , така и така са се ислямизирали с Косово и Албания , мОгУ шЪ им прилича !
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако магистралите и тротоарите ни станат гладки като в Австрия, заплатите ни по 5000 евро като в Германия, ако болниците и училищата ни станат подредени и чисти като в Швейцария македонците ще се счупят да приемат българщината. А докато всичко е разбито и потрошено у нас ние не искаме да оставаме тук, и никой не иска, не сме пример за нищо
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кандидат-членът поставя условия на държавите-членки. Само да се замислят как звучи.
44
1
 
18
 
! Отговори
TestKIT преди 1 година
Отдавна не сте ходили в РСМ явно. Нищо не им се разбира вече. Съгласявме се с коментар 41, само с един културен център в Македония, няма как да им върнем самосъзнание или история. Тези неща е трябвало да се решават навреме, да се спре това неконтрилируемо измисляне на език и история. В момента в Скопие не можеш да разбереш нищо и те теб не могат. Младите те гледат странно и те питат do you speak English?
43
3
 
6
 
! Отговори
За ветото преди 1 година
И да ни върнат и македонската наденица. Винаги е била българска. Любимата на Хан Аспарух...... и други
42
4
 
19
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Чист македонски език има само на Луната.Този,дето е тук,на Зенята си е диалект на българския език.
41
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласни сме, какво се дърпаме. Естествено, че толкова години нерешаване македонският въпрос, даде възможност за изготвянен на чист македонски език. Вече не го разбираме свободно.
40
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чист език имат само бушмените, половината думи в чистия македонски език са сръбски!другите селски български диалект!
39
3
 
27
 
! Отговори
pena преди 1 година
Как се пише "ЕС през крив макарон" на тоя "чист македонски език" :-D
38
1
 
34
 
! Отговори
до до19 преди 1 година
Климент се е наричал Охридски ... КОГАТО ОХРИД Е БИЛ БЪЛГАРСКИ...... БЪЛГАРСКИЯ княз Борис го прави култрен и просветен център. Не го забравяй......А от Щип е баба ти .
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малийй македонски има и в гугъл преводача.
36
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално погледнато Северна Македония в момента е Швейцария на Балканите - малка държава на Балканския полуостров, независима, не членува в ЕС и НАТО, има три официални езика - български, сръбски и албански, има си собствена валута. От какво се оплакват.
35
5
 
42
 
! Отговори
Е колко да е чист преди 1 година
Такова пиле нема...чист български диалект си е.
34
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя език в момента го говорят и в Петрич който е в България диалект на българския
33
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН !!! НИКАКВА ПОДКРЕПА ЗА ГМО НАЦИИТЕ НА УКРАЙНА И РСМ, КАКТО И ЗА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИТЕ ИМ ДЪРЖАВИЦИ В КОИТО ПАЛЕХА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ, ТОРМОЗЕХА СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ И РУШАХА ПАМЕТНИЦИ, ГРОБОВЕ И КУЛТУРНИ ДОМОВЕ.