Катимерини: Възможен пробив за деблокиране на преговорите с РСМ за членство в ЕС

Българският парламент гласува в петък подкрепа на отмяната на ветото
25 юни 2022 14:15, Петя Славова
31
Катимерини: Възможен пробив за деблокиране на преговорите с РСМ за членство в ЕС
Снимка: Pixabay


Парламентът на България гласува в петък в подкрепа на отмяна на ветото, което дълго време блокираше преговорите за членство в Европейския съюз със Северна Македония и Албания. Това породи нови надежди, че блокът може да продължи с плановете си за разширяване на Западните Балкани на фона на войната на Русия в Украйна, съобщи "Катимерини".

Франция, която в момента е ротационен председател на ЕС, направи тази седмица предложение за разрешаване на етническия и културен спор между България и Северна Македония, който стана причина за ветото.

Според френското предложение Северна Македония ще трябва да признае в преамбюла на конституцията си, че българите са един от съставните етноси на страната. Северна Македония заяви в петък, че преди да се съгласи със споразумението, трябва да се изяснят три основни теми, предава БГНЕС.

Въпреки че премиерът на Северна Македония се противопостави на френското предложение в четвъртък, а ден по-рано вот на недоверие свали българския премиер Кирил Петков, френският план в крайна сметка промени динамиката сред българските депутати. Гласуването за отмяна на ветото беше прието със 170-37 гласа и 21 въздържали се, коментира изданието.

"Днес парламентът взе историческо решение, като даде зелена светлина на предложението за присъединяване на Северна Македония към ЕС", заяви Петков, който работеше за уреждане на спора, преди вотът на недоверие да свали правителството му.

Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 17 години. През 2020 г. страната получи зелена светлина за започване на преговори, но не беше определена дата за началото им.

Някои политици изразиха опасения, че ако държавите от Западните Балкани останат извън ЕС, това ще позволи на Русия да засили влиянието си в региона, който преживя войни през 90-те години на миналия век по време на разпадането на Югославия. Многократно бе заявено, че ако Северна Македония остане извън 27-членния блок, хватката на Русия на Балканите ще се засили.

България използва правото си като член на ЕС да блокира присъединяването на Северна Македония, тъй като всички решения за разширяване изискват единодушно одобрение от 27-членния блок. Българското правителство настояваше Северна Македония официално да признае, че езикът ѝ има български корени, да признае в конституцията си наличието на българи и да прекрати "езика на омразата" срещу България.

Нейната позиция забави и напредъка на Албания към членство в ЕС, тъй като блокът разглежда кандидатурите на двете държави в пакет. И трите страни – България, Албания и Северна Македония, са членове на НАТО.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че гласуването в българския парламент е "много добър сигнал", като добави, че през следващите дни ще бъде извършена техническата работа, необходима за проправяне на пътя към окончателното споразумение.

"Все още има работа за вършене, не искам да обявявам победата твърде рано, но това е важна стъпка напред", каза той.

Още по темата

В четвъртък премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви пред репортери в Брюксел, че френското предложение "в сегашния си вид е неприемливо за мен, за президента, правителството, коалиционните партньори и народа на Република Северна Македония".

Ковачевски добави, че Скопие се нуждае от "силни гаранции", че България няма да добави нови изисквания към преговорната рамка на ЕС.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви в петък, че езикът и историята на страната не трябва да бъдат част от рамката и че преговорите за членство в ЕС трябва да започнат преди конституцията на страната да бъде променена и в нея да бъдат вписани гражданите с български произход.

"Ако получим предложение, което взема предвид нашите позиции, споразумение може да бъде постигнато през следващите дни", каза Османи, като добави, че неговото правителство все още не е запознато със съдържанието на варианта, приет от българските депутати.

"През следващите дни ще бъдем в комуникация с Франция и ще видим как ще се развият нещата", добави той.

Руслан Стефанов, програмен директор в Центъра за изследване на демокрацията, базиран в София мозъчен тръст, заяви, че гласуването в петък "външно и политически премахва натиска върху България".

"Нещата обаче не изглеждат по същия начин в Северна Македония", смята той. "Изглежда, че има значителен обществен отзвук по отношение на това, че Скопие не харесва предложението на френското председателство, така че може да е малко по-трудно за правителството там."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
13
 
7
 
! Отговори
акуд преди 1 година
време ли е България да напуска ЕС ???
22
14
 
4
 
! Отговори
ЕС / НАТО преди 1 година
Когато кажа "скачай" ти питаш "колко на високо"! Вие не сте Гърция, вие сте безгласна буква.... никой :))
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пп и гроб - предатели за затвора
20
8
 
1
 
! Отговори
20 преди 1 година
Докато Македония и България се карат и спорят за всичко никой в ЕС няма интерес и двете държави да са заедно в ЕС. Само ще пречим. Честно казано в ЕС им дреме само, защото Албания чака на опашката. Иначе и на тях и на българите им е все тая. Няма да се промени нищо за никой. По-вероятно е да изгонят България, от колкото да приемат Македония при тези обстоятелства.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Ако влезнете в ЕС България и Македония ще се карат постоянно и цакат с вето един други и това ще застраши стабилност на самия ЕС. Но това не се разбира от всички и мислят че е станало нещо историческо. Напротив тепърва почват караниците, защото не се разбрахме предварително за споровете.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе ако вместо да политиканствате из фейсбук и секциите с коментари и бяхте прочели френското предложение щяхте да разберете, че Македония няма и никога не е имало шанс да го приеме при текущата им позиция. Френското предложение на практика означава, че Македония никога няма да бъде на 100% в ЕС и ще бъде разглеждана като държава втора ръка, докато не се съгласи изцяло с нас.
17
0
 
12
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
Аз нали ви казвах, че ще клекнат! Но се надявах да изклинчат нещичко. И се надявах поне до 2023 да въртят макитата на шиша, ама Макарон свирна на пуделите. Пък може и да са изклинчили нещо, я подаръче на хартийка, я виличка, я апартаментче в Дубай...
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македоните ще станат още понагли и България няма да постигне нищо. Трябва да се готвим за потурчване или помачване.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победа на македонизма и атлантизма и тежкка загуба на българизма. Поредна национална катастрофа за бг. Под заплаха от Русия България сигурно трябва и да се потурчи и приеме че езика в бг е македонски.
14
3
 
7
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Македония излезе от руската болшевишка кал. В този момент, точно про-руските партии като възраждане бранят руските интереси - Македония да остане руска губерния, изключена от нормалния свят. АрмаКедона ще тръгне точно от българската област АрмаКедония. Евреите-болшевики промениха една буквичка, но няма да могат да избегнат съдбата си.
13
7
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Елементарно! Та викаш Киро взел пари за кокичета? Онзи дебелия досега трябваше да изтърпява втората си година от общо 15 за кражби .
12
0
 
10
 
! Отговори
Сите... преди 1 година
...макета са д.и.в.а.ц.и. Затова циклят и преговорите ;) .
11
1
 
1
 
! Отговори
От 5 преди 1 година
До 10 такива като теб в кварталната кръчма ги наричаме фригидни и им го слагаме орално за да не ги бодем на сухо.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"или приемате или нема пари." - как ще няма пари? На Кирчо му дали 380хил лв за иновации в сферата на кокичетата. Нашия отчел 80бона в лева за патента, а истинската цена да регистрираш патент е 2950евро. От ПловдивОнлайн обаче не спят и веднага подали сигнал в европейската прокуратура. Сега, чакаме да видим дали нашиту партньори от Е.С. ще вземат да осъдят някой крал еврофондоме, ама опита показва, че от 2000 подадени сигнала през последните 15 години няма никакъв резултат.
9
1
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Пускаме ги тези...древни македонци да бягат по...пистата. Току виж след 5 години стигнали в ЕС и само след 1 година в учебниците им ще пише,че те са...основали съюза.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 след като умствения ти багаж не надвишава числото на Питагор 3,14, а и отгоре на това си и неук, не е препоръчително да го демонстрираш публично! Стига кварталната или по-скоро селската кръчма! Не искам да обиждам селските труженици, защото те са на нивите или по бълг. на къра и работят и не произвеждат интелектуални тъпанарщини!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казват братата сърби, работа се върши со пари и со дупе, пари нема действайте. Това с предложението е същото, или приемате или нема пари.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички народи произлизат от приматитe, само Македония произлиза от българите." - Самопризнание на бившия премиер на Македония Зоран Заев. България са първата космическа нация, а Македонците сме ги кръстили така защото сме ги създали от инвитро с Макац.и
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безродни п р е д а т е л и! Вие знаете ли какво е съдържанието на предложението? За справка: изречение номер едно предателство!
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абве като сме от основополагащите народи на Македония означава ли, че Арександър Македонец е българин и че сме цивилизация населявала земите от Западните Балкани чак до Памир? Че то излиза, че до преди 4 века сме били най-голямата империя на Авразия, хахаха.