България и РСМ подписаха двустранния протокол

С него се вдига българското вето към югозападната ни съседка към ЕС
17 юли 2022 12:01, Петя Славова
88
България и РСМ подписаха двустранния протокол
Снимка: Bulgaria ON AIR

Както бе съобщено по-рано, България и Северна Македония подписаха двустранния протокол, като част от пакет документи, които вдигат българското вето и отварят пътя на югозападната ни съседка към ЕС.

Той беше подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден след като парламентът на Северна Македония прие така нареченото френско предложение.

Още по темата

Според Генчовска "днешната среща е била изключително полезна". "Това, което трябва да се направи оттук-насетне, е на база на постигнатите споразумения и договорености. Те да бъдат претворени на практика. Това е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Най-важното днес беше подписването на втория протокол между Република България и РС Македония", каза още тя, цитирана от БГНЕС.

Османи смята, че с този документ се слага ново начало в нашите двустранни отношения. Той очаква и сериозна подкрепа от страна на България по пътя на евроинтеграцията на РСМ. Очаквайте подробности.

В същото време ВМРО излязоха на протест пред външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
10
 
! Отговори
пак ви наебаха преди 1 година
Промениха френското споразумение в последния момент.
17
3
 
15
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Някой сега ще излезе ли да каже какво е подписано, защото нали подписаното било различно от гласуваното?
16
3
 
10
 
! Отговори
Бригада Бичкията преди 1 година
След като великите сили са казали, че тази територия трябва да е в ЕС, значи ще е там. Нито "македонци" нито българи в момента не могат да противостоят на това искане, нали видяхте?.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, така е, много хора не могат да го осъзнаят, но това е един от редките случаи, в които България получи подкрепа от Великите сили, главно заради отличните отншения на Запада с българския премиер! При това единственото което искат в замяна е твърд про-западен курс и на двете държави
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свърши се с тази тема,сега какво ли ще измислят?Нещо подобно за да заблуждават хората.С тази тема всички политици от България отклоняваха вниманието от реалните проблеми.ГЕРБ и ВМРО толкова много откраднаха,други стигнаха до правителството например БСП и ИТН.Много Ви моля не се вързвайте повече.Искайте реални неща за Македония: магистарала,влак,махане на роуминг,свободно придвижване,намаляване на мита и...А за България първо да махнат Гешев и да вкарат в затвора всички виновни,и ...
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има срокове за историческата комисия и това вече по- добре. Но проблема досега беше че тая комисия не направи нищо. За конституцията ами и там удряме на камък защото не ясно малцинство ли са бг или са мнозинство, народ формирал Македония или не. И за капак антибг ДПМНЕ които плюят бг и няма да приемат поправка на конституцията, че даже колко пъти се закнват да скъсат и договора от 2017. Ние вдигаме ветото срещу незначителни отстъпки.
12
9
 
5
 
! Отговори
Към преди 1 година
... руските опорки свързани с насаждането на идеята, че предложението е неизгодно, се включва и руския фейк, че има две различни предложения, или че е подписано едно и едно не е подписано. По опорките ще познаете работещите за руснаците.
11
7
 
6
 
! Отговори
Сега преди 1 година
... руските другаре ще ни убеждават колко е неизгодно то ... и за двете страни. Истината е, че то е неизгодно за техните имперски интереси, които са на принципа "разделяй и владей" и които работеха за насаждането на омараза и разделение и работеха винаги за раздалечаването на българската и македонската позиция.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сите нации со македонци , али не сакат да си признават
9
4
 
13
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Продадохме се. Отново.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В протокола какво пише за македонските космонавти?
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво пише в документа, дето македонците са подписали за ЕС и който България НЕ е одобрила, а евроатлантическите *** крият по заповед на брюксел и козяк?
6
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нормалното поведение между Македония и България.Приятелство и разбиране.Най-логичното е Македония и България да бъдат най-близки и обединени в Европейския Съюз.Влезне ли Македония в ЕС,това означава че не на празно са се борили всички герои на Македония и България.Поздрави за братята от Македония.Най-накрая свобода от Русия.ВМРО загина от двете страни на границата.Сега ше трябва да дават реални предложения.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво беше този шум,за нищо.Всеки знаеше,че тска ще стане.Накрая просто се натискат копчетата и дотам.Закриване на всички исторически предавания,а във факултетите чистка.Оставки на Овчаров,Матанов,Илчев,Палангурски. Историците трябва да научат основния урок в историята. В историята не трябва да се дири политика,историята е само история,както казва Жул Мишле в "занаята на историка" Срам и позор се оказаха нашите т нар историци,. оставка и забвение!
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на Кирил Петков ще остане в историята с това че е започнало процес на българизация на Македония, след дълги десетилетия на дебългаризация! Факт! Днес не можем да го оценим, но след време учебниците по история ще му отдадат заслуженото
3
4
 
26
 
! Отговори
dsadasda преди 1 година
България и РСМ подписаха двустранния протокол. Коя е другата страна?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Част от българските искания са българите да са държавотворен народ според Конституцията на РСМ.
1
1
 
37
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Алооо Станиславе жив ли си бре, къде си сега да ни осведомиш какво точно подписа твой министър в този двустранен протокол? Преди рева като вдовец, а сега мълчиш кат риба!