България тръгна в грешна посока - предовери се на "Газпром"

Посланик Попчев: Можеше да сме газов разпределителен център в региона
19 юли 2022 20:35, Анисия Иванова
47
България тръгна в грешна посока - предовери се на "Газпром"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България имаше огромни възможности да защити своя и европейския интерес чрез разнообразяване на източниците на природен газ, но постигна това в много малка степен. В контекста на обявеното ново споразумение за удвояване на доставките на газ от Азербайджан към ЕС, страната ни би могла да се договори за допълнителни количества. Това коментира посланик Петър Попчев в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По Южния газов коридор Азербайджан доставя 10 млрд. куб. метра природен газ на Турция и 8 млрд. на ЕС, от които по 1 млрд. на България и Гърция.

"Ние досега не си взимахме нашия милиард. При положение, че още на срещата фон дер Лайен-Алиев стана дума, че още до края на годината, в израз на добра воля, Азербайджан ще предостави още 4 млрд. куб. метра, ние бихме могли да се пласираме за [допълнителен] половин млрд. Постижимо е... Тази неблагоприятна ситуация на нашия газов пазар далеч не е нерешима, още по-малко катастрофална.", смята Попчев.

В най-скоро време се очаква неофициално обявения кризисен план за газовите доставки на цяла Европа, който ще се нуждае от конкретни количества газ, за да може да се реализира, напомни той.

България пропусна да се възползва от възможностите пред себе си, особено в контекста на европейската енергийна политика, да заеме централно място в газовата мрежа на Европа. След преговорите и подготовката за равни доставки през България на количества природен газ от Русия и през европейския проект "Набуко" страната ни тръгна в грешна посока, като се предовери повече на "Газпром", отколкото на Европейската комисия, коментира Попчев. В резултат на това през последните години Гърция измести България като газов разпределителен център в региона като Атина само е следвала европейските европейските правила и предписания, добави той.

На хартия сме разнообразили източниците, като се говори за четири входни точки, но освен тази от Русия, другите почти не работят, каза Попчев. На границата с Румъния има проблем със забавянето на една компресорна станция, а връзката със Сърбия продължава да се бави. Работата по връзката със Сърбия се оживи, "едва след като построихме "Турски поток", което остава една странна инфраструктура за европейския газов пазар", добави Попчев.

"Със Сърбия даже не преговаряхме - Русия настоя бързо за тази странна тръба.", добави гостът.

Правилата, по които бе построена тази тръба, определено не са в полза на развитието на европейския газов пазар, коментира Попчев.

Българо-гръцките енергийни отношения се развиват положително през последните години, като Атина обяви, че ще направи всичко възможно - в съглашение с изискванията за европейска солидарност - да подава необходимите количества газ към България в случай на криза. Има информация за разговори в подобна посока и с Турция и Румъния, каза Попчев.  

Като говорим за претенциите на България да бъде регионален газов център, не можем да направим това без съответните хранилища, каза Попчев и припомни неизпълнени проекти за усъвършенстване на хранилището край Чирен и евентуално хранилище край Каварна.

"Има цели области, в които дори специалистите не могат да ви кажат защо са пропуснати такива златни възможности.", допълни той.

Повече за развитието на България в газовата мрежа на Европа може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Ние знаем преди 1 година
Защо сме привързани към Газпром. Заради руската пета колона в България.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пазарувам,отивам там където салама е евтин и на промоция. И не питам от коя партия е собственика! Тоя дядо измества темата! ....Специално!
32
2
 
4
 
! Отговори
джо преди 1 година
Вай,вай,вай, каква сърцераздирателна статия, Къде е полския мишок, който приключваше Русия за един месец? Ами нали под тяхно и европейско влияние се опълчихме сляпо на "лошия" Путин. Сега , когато кораба потъва, свири оркестъра....... Пълна кретенизация.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде е газта от с ащ които беше четри пъти по евтина от руският газ които обеща примиера кирчо защо на пишете да знаем
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния безмозъчен клакьор на Сорос. На такива даже не им плащат, те са доброволни продажници, тежки комплексари, избиващи комплекса си за малоценност с налягане на господарите си при това безплатно.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оксиморон - "лидерите на "свободния" свят" - група палячовци, негодни да вземат каквото и да е полезно решение, без някой от белия дом да им нареди какво да правят. И какво е свободно в "свободния" свят? Пълна цензура, диктатура и полицейщина на всяка крачка, грабеж на чуждо имущество, двуличие, наглост и дебелоочие. Само в САЩ - лидерът на лидерите на "свободния" свят ежегодно полицията застрелва без съд и присъда между 700 и 1000 свои граждани.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама какви глупости е надрънкал тоя тип?!? "Можеше да сме газов разпределителен център в региона" - да, ама не! Не можеше. Няма как държавата да води политика в своя полза, докато я управляват марионетки - кукли на конци, управлявани от чужди посолства и парични фондове. С тази върхушка, набутана на управленските постове за да служи на чужди интереси никога, ама никога и никога нищо добро не ни чака.
27
2
 
6
 
! Отговори
европески гном преди 1 година
още един спецеалист на държавна служба се изказа
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато сме в разкрачен стоеж, така ще е. България трябва да има ясна позиция политическа и икономическа.
25
1
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ами КЪДЕ Е ЕФТИНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ , с който толкова много се хвали правителството и дежурните платени толкова много се радваха, че щял да бъде по- ефтин даже от руския? Къде е? Напишете тук лъжци и безочливи манипулатори? Защо всички силни европейски икономики купуват руски ефтин газ, а ние лапаме мухи и се чудим на колко е равно 2+2 ???
24
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
"предовери"... руснаците ги купиха и ги направиха зависими...имат си план кгб от десетилетя,юнкер...меркел от ГДР където е работил путин като агент на кгб...лудост и нерешителност е,неадекватни решения на лидерите на Свободният Свят...и ще родят чудовище с бездействието и лицемерието си...с математиката на богатите
23
12
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименаз пък ей така глуповато си мисля,че е време да закрием рашисткото-фашистко посолство на митронищонехванала,създаваща само проблеми на РФ,,,Народа ни ще реши кой ни е приятел...г-жо нищо...а едни изрожденци...за копейки костя и майка си продава...избори...и нека путин ги купи на ***......за мАсква пасажери няма!
22
10
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
прав сте,раша си имаше план от десетилетия как да рекетира и принуждава Света ни да му дадем водеща...мерси...предпочитам смъртта пред това да съм роб на путин и лудостта му,Бог ни е дал животите като Свободни,бочко и доган строят на путин и ни правят зависими...им тръби платени от вас...а газ няма...има договори...а газ няма...рашите не ги спазват,***...руски ен.чари сте бре,Братя Избори и масово за ПП!160 лв бе пенсиятя на майка ми при бочко милиардера,строящ чужди потоци с животите ни
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до всеки продажник закачена по една фондация.
20
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Попчев. Но Русия никога не би го позволила. Предпочита да сме и в подчинение.
19
3
 
14
 
! Отговори
газов преди 1 година
разпределител,хъб...ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.То НАШИТЕ шилета ,като са ШИЛЕТА,и ВСИЧКИ европейци ли са кухари,а Попчев?Че нали баш ЕС сега се чуди как да навакса доставките на газ?Ви ели сте ***,или НАС имате за ***?Какъв АЗЕРСКИ газ?Първо-75 процента от добива на газ в Азербайджан е в РУСКИ ръце.Второ-ОТКЪДЕ ще мине този газ,като няма НИКАКЪВ газопровод насам,а всичко минава през Русия?Даже ТУрция получава РУСКИ а не АЗЕРСКИ газ,ако че имат даже граница!!!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разните му там посланици, експерти, партийци, оксфордци, парапети, мустафи не разбраха ли, че политика не се прави от днес за утре веднага на момента?????? Политика се прави с написването и провеждането на дългосрочна национална стратегия.
17
5
 
18
 
! Отговори
България преди 1 година
тръгна в грешна посока - предовери се на киршоо и лайеееннен
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Защо - никой дума не обелва за собствен добив? - ___ - Предполагам, за да не ядосват путин!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв газов разпределител като руската газ вече ще липсва за цяла Европа ОСВЕН да има тук в България находища другото са празни приказки или от Марс може би