12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия

Фон дер Лайен: Трябва да сме готови за пълно спиране
30 юли 2022 12:29, Александър Попов
93
12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като отново напомни необходимостта страните да бъдат подготвени за евентуално пълно прекъсване на доставките занапред.

"Русия намали или прекъсна доставките на газ за 12 страни от ЕС. Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания или дори пълно спиране на доставките на руски газ", каза тя в интервю, публикувано в събота в португалския вестник Diário de Notícias.

В интервюто тя отбелязва, че „през първото полугодие на 2022 г. ЕС е закупил 38 милиарда кубически метра втечнен природен газ, и тези обеми до някаква степен компенсират намалението на руските газови доставки с 28 милиарда кубически метра". ЕС вече получава все повече и повече газ от Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, и резултатите вече са видими, допълна фон дер Лайен.

"Значителен е и колективният договор на страните от ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%. Това ще помогне за създаването на резерви в очакване на зимата", добавя ръководителят на ЕК. Що се отнася до Иберийския полуостров, според нея „с общи усилия той може да се превърне в платформа за доставка на LNG от Африка и Америка до страните от ЕС“.

„За да се използва пълният потенциал на Португалия и Испания, е необходимо да се развият връзките за пренос на газ между Иберийския полуостров и останалата част от Европа, сега те не са достатъчни. Това би било истинска проява на европейска солидарност в действие“, добави фон дер Лайен и изрази надежда, че "духът на единство и солидарност, който ни помогна да се изправим срещу пандемията, ще ни помогне да преодолеем и тези трудности“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: газФон дер Лайен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът за намаляване на потреблението на газ с 15%, щял да помогне за създаването на резерви. Либерастка логика - влизаме в мизерия, за да създадем резерви. Зелената сделка я погребахме. За климата не си спомня даже Грета Тумберг.
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон дер Урсулката да почва да плете чорапи на европейците докато е време! Нещо извратено има в човек, който обрича народите си на студ и глад. Меркел нямаше да го допусне това. Чакаха да се махне Меркел и потопиха Европа в мрак, студ, мизерия.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдател,май ти си заврял главата си в задните части на Путин,защото само за него говориш докато ние другите не го и споменаваме.А тези 12 страни защо не си спазват санкциите или само ние сме балъците,които се набутахне със скъпата газ?Те може да имат намалени доставки,но все пак имат и не плащат 30-50% повече като нас.Нас българите и с някакви ваксини набутаха да плащаме като някои бяха с изтекъл срок на годност.Ако си мислят,че сме шаранчета и ще ни източват не са познали.
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по изгодно е да купуваме руски газ от посредници по цени на борсата, отколкото от газпром по дългосрочен договор. по изгодно за посредниците.
45
1
 
16
 
! Отговори
До Наблюдател преди 1 година
Да те питам като ги разбираш тия работи? По бизнес правилата ли САЩ ни карат да им плащаме милиарди за чертеж на самолет, че и завтарят? Заробващите договори с тецовете им тука и те ли са по тез правила?
44
17
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русофилите са по пристрастени към руските нефт и газ, отколкото наркозависимите към кокаин и хероин. При липсата им изпадат в абстиненция, стават раздразнителни, проявяват вербална агресия и са готови да приложат физическо насилие към всеки, който ги лиши от руските въглеводороди.
43
20
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Последният урок, който светът трябва да научи е, че Русия на Путин не живее по правилата на бизнеса, икономическата целесъобразност или простата логика. Невъзможно е да се влезе във връзка с нея като с разумен партньор. Този урок не трябва да се забравя, дори когато след поражението на Русия помирителните гласове в Европа отново ще призовават за добросъседство.
42
10
 
3
 
! Отговори
Руската мечта преди 1 година
Седейки до шия в ла*ната, да завлекат там всички останали.
41
2
 
14
 
! Отговори
Г преди 1 година
Не стига, че сме най мизерни пък искат едно и също от всички страни. Д.еме му на швабата дали ще има газ. Пуска си тока и се къпе. Аз съде да отиза за взема душ??? А?Скапаняци. Обаче сме страшни *** на ЕС. Всичко правим и сме най ограничени .
40
16
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Когато някой има проблеми с всички, големият проблем обикновено е самият той. Когато Русия има проблеми с целия нормален свят значи големият проблем е самата Русия. И този проблем трябва да бъде решен в полза на нормалността.
39
21
 
3
 
! Отговори
ОТО фон Бисмарк преди 1 година
Договорите с Русия не струва дори хартията, върху която са написани.
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е една есесовка,на която й липсва униформата. Руса чума,вместо да си гледа внуците,хукнала да оправя света.
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, че ЕС има за лидери некадърници като нея.
36
2
 
15
 
! Отговори
Н2О преди 1 година
Алоу, акушерката, ти ще видиш Есента кво има да става, пък за Зимамата да не говорим!Откъде въ събраха такъв "***", бе, по конкурс ли въ избираха - т.п, по-т.п, най,най-т.п!?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
a za pechalbite ot spekulata s gaz, elenergia?
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те е гинеколошка, не разбира от п ър дене!
33
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКЪСНАТА ОТ РУСИЯ И БЪЛГАРСКАТА ПРОСТОТИЯ.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да ползват газта дето още м. Март гинеколожката Урсула се закани да купи за колективния ЕС.
31
1
 
16
 
! Отговори
Гретхен харесва това преди 1 година
Неолибералната власт ше вземе да забрани и 'п'ъ'p'д'e'н'e'т'o', за да се пести газ...?
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обикновен гинеколог, нищо ново..............