12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия

Фон дер Лайен: Трябва да сме готови за пълно спиране
30 юли 2022 12:29, Александър Попов
93
12 страни от ЕС имат проблем с доставките на газ от Русия
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като отново напомни необходимостта страните да бъдат подготвени за евентуално пълно прекъсване на доставките занапред.

"Русия намали или прекъсна доставките на газ за 12 страни от ЕС. Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания или дори пълно спиране на доставките на руски газ", каза тя в интервю, публикувано в събота в португалския вестник Diário de Notícias.

В интервюто тя отбелязва, че „през първото полугодие на 2022 г. ЕС е закупил 38 милиарда кубически метра втечнен природен газ, и тези обеми до някаква степен компенсират намалението на руските газови доставки с 28 милиарда кубически метра". ЕС вече получава все повече и повече газ от Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, и резултатите вече са видими, допълна фон дер Лайен.

"Значителен е и колективният договор на страните от ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%. Това ще помогне за създаването на резерви в очакване на зимата", добавя ръководителят на ЕК. Що се отнася до Иберийския полуостров, според нея „с общи усилия той може да се превърне в платформа за доставка на LNG от Африка и Америка до страните от ЕС“.

„За да се използва пълният потенциал на Португалия и Испания, е необходимо да се развият връзките за пренос на газ между Иберийския полуостров и останалата част от Европа, сега те не са достатъчни. Това би било истинска проява на европейска солидарност в действие“, добави фон дер Лайен и изрази надежда, че "духът на единство и солидарност, който ни помогна да се изправим срещу пандемията, ще ни помогне да преодолеем и тези трудности“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: газФон дер Лайен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Имат проблеми, защото се правят на хитри и не искат да плащат по условията, които определи доставчика на газ. Другите се съгласиха с тия условия и нямат проблем. Но зимата идва.
8
10
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Ти пък с тоя Костадинов, ще ме умориш направо! Ами давай, убеждавай наивниците, те и без друго си търсят новия "спасител"!
7
1
 
22
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Урсулино, ами проблемите за тези страни ги създадохте ти и любимите ви санкции срещу Русия бре кокошко рошава!
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свалям шапка на Костадинов! Не съм гласувал 10 години.Този път ще гласувам за Възраждане и ще навия висчките си близки и познати, което няма да е трудно.
5
1
 
24
 
! Отговори
Хроники на абсурда преди 1 година
Помощ! Спират ни газа който не искаме!
4
2
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
Фон дер Лайен: Трябва да сме готови за пълно спиране---ВИНАГИ ГОТОВИ. НАТОЧИЛИ СМЕ БРАДВЕТЕ. РЕЗАЧКИ ПЕЯТ ВЪВ ГОРАТА МЕЧКИ СЕ РАЗХОЖДАТ ПО СЕЛАТА, НО ВИЕ СЕ ПАЗЕТЕ ОТ ВЪЛЦИТЕ В ОБЩИНАТА.
3
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то това е идеята до 1-2 год макс да намалим доставките от Русия със 100 процента. Руснаците ако си мислят, че само те имат газ се лъжат. Щом не искат 35 процента от световното потребление на газ, има доста други които го искат. Това са милиарди пари и то до живот.
2
1
 
24
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Ама защо само 15 процента, г-жо?! Нека намалим ползването на руски газ най-малко със 100 процента! Да им разкажем ние играта на гадните руснаци! И естествено и на европейчеетата...
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай тия са по-зле и от СССР.