Премахват паметника на съветските воини в Рига

Властите забраниха протестни действия срещу демонтажа
Обновена: 23 авг 2022 15:01 | 23 авг 2022 14:51, Йоана Цонева
98
Премахват паметника на съветските воини в Рига
Снимка: БГНЕС

В парка на Победата в латвийската столица Рига във вторник започна демонтажът на паметника на съветските воини, съобщи латвийският портал tvnet.lv.

Централната част от монумента, който руснаците наричат „Паметник на освободителите на Рига“ представлява обелиск със звезда, висок 79 метра. След демонтирането му паметникът ще бъде унищожен.

В понеделник властите в Рига забраниха протестни действия на противниците на премахването на паметника, а във вторник неколцина защитници на монумента влязоха в спор с подкрепящи събарянето му младежи, дошли с националните знамена на Латвия и картони с надписи „Чемодан – вокзал – Россия“ (куфара – гарата – Русия, б. р). „Млади дебили сте вие!“ – нахвърли се срещу тях мъж над 60-те. След стълкновения се е стигнало до задържането на най-малко 7 души, а полицията е употребила сила срещу демонстрантите, акцентират руските медии, които следят отблизо премахването на паметника, символ на съветската окупация на Латвия.

Въпреки протеста в подножието на паметника започна работа багер, който демонтира стъпалата, друг по-малък багер извозва строителните отпадъци в контейнери. Територията на обекта е оградена, между дърветата са опънати ленти, поставени са огради. По целия периметър на предвидения за разрушаване мемориален ансамбъл има полиция, а в района журналисти са преброили над 10 полицейски микробуса.

На 13 юли Латвия публикува списък на съветските паметници, които властите на републиката възнамеряват да съборят. Списъкът включва обекти като обелиска на съветските войници-освободители на Рига, паметник на защитниците на Лиепая през 1941 г., паметник на съветските латвийски партизани, паметници на командири на партизански отряди, паметници на незнайния войн и др.

По-рано кметът на Рига Мартинш Стакис заяви, че след демонтажа му паметникът на руските окупатори в Парка на победата ще бъде унищожен. Причина за това решение е фактът, че Музеят на окупацията, в чийто ресор са подобни паметници не е признал нито една част от комплекса за произведение на изкуството с художествена стойност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАко четеше малко вместо да пишеш глупости, щеше да знаеш, че комунизма не е руски, не е измислен в Русия а само е приложен там, нито пък е измислен от руснаци.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 38: Нищо не заливат ! Украйна получава хомеопатична военна помощ ! Какво са 16 химарса за фронт от над 1000км ?!?! Защо не са 160 ? Защо няма ракети за 500км ?
50
3
 
10
 
! Отговори
А в София преди 1 година
Кога ???
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Не се е увеличило знаеш ли защо ? Защото 45 години бяха държани в границите и не им беше давано да бягат (влзиаха в затвора). Какво стана след 1989-та ? Всичко беше толкова хубаво през соца,че веднага за първите 2 години избягаха над 1 милион от България. Нали беше хубаво тук ? Защо като падна границата избягаха ?
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До джо: Не Джо ! Просто най-много са страдали от руския фашизъм (комунизъм) :)
47
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще махнем и паметника на съвецката армия тук ? Те от какво ни освободиха през 1945-та ? България след като постигна СВОБОДА за българите извън родината спря да воюва. От какво ни "освободиха" "освободителите" през 1945-та ,че им вдигнахме и паметник ?!?!? Нямат дори един убит в БЪЛГАРИЯ !
46
4
 
10
 
! Отговори
Антифашист преди 1 година
Декомунизацията=Дефашизицията на свободна Европа върви с пълна сила!
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 Жизн в Расия в Y tyde, Гледаи и се учи що е мизерия.
44
21
 
10
 
! Отговори
джо преди 1 година
Прибалтийските републики и Полша са най - големите комплексари в Европа. Ако ще всичко да съборят, пак ще са си същите сдуханяци.
43
3
 
18
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
До до 22 -- А бе ти да не си препил муахахха. Високи технологии и Рашистан .... Ти бил ли си на руско летище ... мал си сънувал ...
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 47: в Унгария
41
5
 
17
 
! Отговори
Додо преди 1 година
А в София, кога?
40
5
 
29
 
! Отговори
Сега е моментът преди 1 година
всички съветски паметници в Европа да бъдат демонтирани и използвани като скрап!
39
7
 
20
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 година
До АнонименНе приятелю ! Ще слажим паметник на Мутрафонова ! Чисто гола в едната ръка ще държи бутилка водка в другата калашников !!
38
4
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Тъй тъй :) виждаме го всички :) цял свят го вижда :)
37
19
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Русия се оправя прекрасно с Украйна, при положение, че Украйната ти е заливана с оръжия от запада. Буквално са я заринали, а воъските им са поне 2 пъти повече съсредоточени там. Даже Зе призна, търпят колосални загуби. То го има черно на бяло-няма какво да ти обяснявам. Не могат да разберат откъде им идва. Невидимия враг, въпреки, че западът ги подпомага със спътникови снимки и координати. Слушай Зе, не го слушаш нещо.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКато си такъв голям разбирач по времето на Литовското княжество руснаците са били окупирани и поробени от тях 16 век .После през вековете се освобождават от омразните литовско-полски подтисници .Та дотук кой е окупатор кой освободител.Щото си "умна " кратуна та дрънка
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия, подобно на България, бива разпокъсана след договорите от Версай. ОН се оказва неспособно да реши несправедливостите и дори неговите създатели САЩ отказват да станат членове. Още през 1933г. Адолф Хитлер предлага мирно уреждане на териториалните въпроси и дори намаляване на европейските армии до 20 000 души численост със забрана за използване на военновъздушни сили. Глас в пустиня. След това Хитлер решава да дава самостоятелно.
34
6
 
22
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Ей добре, че фантазиите са безплатни, че с тоя курс на рублата жална ви майка. Кое ще сложи Русия и как по-точно? :) Русия с една Украйна не може да се оправи. Цял свят видя, че логистчните им части са още в 18 век, а екипировката им е made in china ама пазарна версия. Всичко при тях е пропаганда. Нищо повече.
33
2
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Не е вярно. Германците никога не са имали намерение да делят Европа с болшевиките и пакта от 1939г. доказва това. Чърчил е този, който се съгласява на подялба.