Премахват паметника на съветските воини в Рига

Властите забраниха протестни действия срещу демонтажа
Обновена: 23 авг 2022 15:01 | 23 авг 2022 14:51, Йоана Цонева
98
Премахват паметника на съветските воини в Рига
Снимка: БГНЕС

В парка на Победата в латвийската столица Рига във вторник започна демонтажът на паметника на съветските воини, съобщи латвийският портал tvnet.lv.

Централната част от монумента, който руснаците наричат „Паметник на освободителите на Рига“ представлява обелиск със звезда, висок 79 метра. След демонтирането му паметникът ще бъде унищожен.

В понеделник властите в Рига забраниха протестни действия на противниците на премахването на паметника, а във вторник неколцина защитници на монумента влязоха в спор с подкрепящи събарянето му младежи, дошли с националните знамена на Латвия и картони с надписи „Чемодан – вокзал – Россия“ (куфара – гарата – Русия, б. р). „Млади дебили сте вие!“ – нахвърли се срещу тях мъж над 60-те. След стълкновения се е стигнало до задържането на най-малко 7 души, а полицията е употребила сила срещу демонстрантите, акцентират руските медии, които следят отблизо премахването на паметника, символ на съветската окупация на Латвия.

Въпреки протеста в подножието на паметника започна работа багер, който демонтира стъпалата, друг по-малък багер извозва строителните отпадъци в контейнери. Територията на обекта е оградена, между дърветата са опънати ленти, поставени са огради. По целия периметър на предвидения за разрушаване мемориален ансамбъл има полиция, а в района журналисти са преброили над 10 полицейски микробуса.

На 13 юли Латвия публикува списък на съветските паметници, които властите на републиката възнамеряват да съборят. Списъкът включва обекти като обелиска на съветските войници-освободители на Рига, паметник на защитниците на Лиепая през 1941 г., паметник на съветските латвийски партизани, паметници на командири на партизански отряди, паметници на незнайния войн и др.

По-рано кметът на Рига Мартинш Стакис заяви, че след демонтажа му паметникът на руските окупатори в Парка на победата ще бъде унищожен. Причина за това решение е фактът, че Музеят на окупацията, в чийто ресор са подобни паметници не е признал нито една част от комплекса за произведение на изкуството с художествена стойност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да махат бе, няма проблем, нека си поиграят. И в цяла Европа да ги махат ако им е толкова забавно. После руснаците ще ги сложат обратно.
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да майнем Альошата в Бургас и да сложим паметник на Херо Мустафа. Гахагагахгаахга.
30
9
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Те са озлобени, защото не са имали независимост, но в България няма окупация или анексиране, така че - би трябвало да сме без омраза. Все пак се е водила война, най-малкото.Войната е била ожесточена и във Виена - на най-скъпото място, луксозно - има цял парк - с паметник-мемориал на съветската армия, а не е имало кой-знае каква битка за Виена.Освен това не е паметник на Сталин или на Берия, а на обикновени войници, невинно загинали.
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия и Русия започнаха втората световна война с нахлуването в Полша. ФАКТ. Ако Хитлер не беше нападнал Русия, щяха със Сталин да си разделят Европа. ФАКТ. Сега ми се правят на освободители .... АЙ няма нужда.
28
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така правят осъзнатите и цивилизовани общества.
27
10
 
19
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
А ние кога? България ще излезне най-нецивилизованата държава.
26
11
 
20
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Пази боже руснак да те освобождава... ще ти излезе през да не казвам кое.
25
8
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Тези грозни и злокобни паметници на кремълският вандализъм, деспотизъм и мракобесие са унижение за гражданите на демократичните и свободни европейски държави ... Стокхолмският синдром засегнал пациентите дето ходят да лъскат шмайзера на Альоша е тежко ментално заболяване и замърсява здравната картина на народонаселението у нас ... Народ който възхвалява и се кланя на поробителите си е осъден вечно да бъде РОБ ... !!!
24
13
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Не можеш да разбереш, защото, то не става с фантазии повлияни от пропаганда. Има клипове-гледай как всичко в Москва, Питера и други големи градове е оборудвано с висши технологии-от летищата, през абсолютно всичко които лично ти ще гледаш като теле в железница. Влаковете им са като извънземни-не е то да се возиш на БДж, а по-малките градове са абсолютно излизани, няма неремонтирана сграда, строшен тротоар и т.н. Всичко това се прави с пари. Гледай и се учи.
23
11
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
БРАВО! Крайно време е и ние да направим същото в столицата. Как да обясним на децата си че имаме паметник на световни терористи в най-хубавата си част на града?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 А не, русофилите искат ти и аз да ходим в русия, а те си живуркат в Англия и Германия. Хич не драпат към русия.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 При "фашистите" Латвия е свободна страна. При комунистите Латвия я нямаше. Така че може би под "освободи" имаш предвид "пороби".
20
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, те сега ще цъфнат и ще вържат. Стига сте ни забълбуквали с тези паметници.
19
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червената армия ги освободи от фашистите ,а неблагодарните литовци махат паметника. Храни куче да те лае .
18
5
 
20
 
! Отговори
дп 20 преди 1 година
В какъв подем е Русия, че нещо не можах да разбера :))))))))))))))))))))
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви паметници на освободители, това са идолски капища на окупатори.Латвия беше окупиране след като с договора ***-Рибентроп със съгласието на Германия, СССР окупира Прибалтика.
16
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези мънички държавици още живеят в недалечното минало, но Русия не е това което беше. Русия е в подем и западните господари си късат ризите от яд и се чудят какви по-безумни заповеди да издават на васалите си.
15
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И у нас трябва да се премахнат грозилищата
14
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не го унищожават съвсем да не им се наложи да го върнат обратно. Че новата изработка ще им излезе доста по-скъпо, а не са толкова богати.
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Паметникът" в България е тотална лъжа. И надписът на него и въобще той като цяло. Трябва да се премахне възможно най скоро.