Германия ще пести от осветление и отопление

Чрез мерките германското правителство цели да намали потреблението на газ с около 2%
25 авг 2022 18:20, Йоана Цонева
159
Германия ще пести от осветление и отопление
Снимка: БГНЕС

Германските обществени сгради ще станат по-студени, а улиците - по-тъмни тази зима. Причината е одобрението на енергоспестяващи мерки от сряда, които ще спомогнат за подсигуряването на газови резерви в най-голямата европейска икономика, за да бъдат компенсирани намалените доставки от Русия.

От 1 септември обществените сгради, с изключение на социалните заведения като болници, ще се отопляват до достигането на максимум 19 градуса по Целзий, като отоплението може да бъде изцяло спряно в коридорите и фоайетата. Факт е, че в Нидерландия това се случи буквално доброволно и то още в началото на инвазията на Русия в Украйна, като по този начин страната спести немалко газ и сега е една от малкото в Европа, които не се оплакват. Факт е обаче и, че Нидерландия има и сериозен домашен добив на газ.

Сградите и паметниците в Германия пък няма да бъдат осветявани за естетически цели. Възможно е на фирмите да бъде наложено да изключват осветлението на витрините си през нощта. Предвижда се и забрана за отопление на частни басейни.

"Газпром" редуцира газовите потоци към Германия през газопровода "Северен поток 1" до 20% от общия капацитет, като посочва технически проблеми като причина за намаленото подаване. Берлин обаче смята, че този ход е политически мотивиран, като се има предвид налагането на санкции върху Русия заради войната в Украйна, предава "Ройтерс".

Още по темата
Чрез мерките германското правителство цели да намали потреблението на газ с около 2%.

"Като цяло мерките водят до спестяването на енергия. Въпреки това, не може просто да кажем: "Засега става", казва министърът на икономиката Робърт Хабек пред репортери след заседанието на кабинета в Берлин.

Мерките могат да помогнат на домакинствата, компаниите и обществения сектор да спестят около 10.8 млрд. евро (10.7 млрд. долара) през следващите две години, казват от немското министерство на икономиката.

В сряда Германия обяви за приоритет превозването на материали и оборудване за сферата на енергетиката по железопътната мрежа на страната заради затрудненията в корабоплаването по река Рейн.

Критично ниските нива на водите на Рейн нарушиха преноса на горива. Проблемът идва в момент, в който индустрията използва все повече въглища и петрол поради недостига на руски газ.

Като част от новите енергоспестяващи мерки, страната също работи по изграждането на два терминала за втечнен природен газ на брега на Северно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми, той жизненият минимум е 18 гр., така че нищо няма да им стане. Ние от години живеем на 16-18 зимата
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъмницата ще е добре за гостите на меркел, коио ще барат кат Кирчо, Лена.
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добри мерки ще са богатите да спрат да ползват и да се откажат от часните си самолети, яхтите,автомобилите и да заживеят в гарсониери под наем на минимални работни заплати. Ще бъдат много, много щастливи, че са спестили огромни количества енергия.
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германеца няма да пести от нищо щото не е свикнал. Очакват се протести и стачки.
88
0
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
А мене ми не дреме вече ... Майтапа е следния ...мога се изгаврят така гадно с българите и да ги наричам черни негрииии само с името на посланника който съм пратил след всичко което сме откраднали и робския труд сред интелигенцията дето 14 години не могат да го махнат .....
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария обмисля да премине към поетапни прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на енергия, съобщи Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества (VSE) Михаел Франк. "Планираме поетапно да въвеждаме все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо", каза той, цитиран от агенция Ройтерс. "Първоначално те ще бъдат доброволни, след което ще бъдат въведени ограничения за осветлението на витрините и улиците, а след това правителството може да изиска от около 30 000 компании да спестят до 30% от електроенергията си"
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцарските власти въвеждат доброволни икономии на газ от 15 на сто през зимата. Всеки гражданин доброволно ще намали потреблението на газ с 15 на сто спрямо нивата от предходните пет години за периода октомври 2022 г. - март 2023 г.
85
0
 
3
 
! Отговори
ПО СЛУХОВЕ : преди 1 година
Свети Петър има СВЕТЛА половина и по слухове ТЪМНА половина като СЪЮЗИЛ СЕ С НЕРОН.........По принцип Християните описват ТЪМНАТА половина на Свети Петър като лошия зъл СИМОН МАГА..........Има ВЕРСИЯ че Свети ПАВЕЛ вместо да се крие и бяга отишъл право в Рома да провери какви ги е вършил брат му Петър с Нерон че и даже твърдял че ХРИСТИЯНСТВОТО трябва да се оповава на него Свети ПАВЕЛ и да няма нищо общо с брат му Свети Петър.....СЛУХОВЕ РАЗНИ НЕДОКАЗАНИ
84
2
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
В южните щати май още милеят за КуКлуксКлан ама на чернокожи им е забранено да практикуват, само на "комунисти" ...
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква газ за немските фашисти които доставят оръжия на украинските фашисти да избиват руснаци. Трябва изведнъж Русия да им спре газта и да приключи с Германия, няма нужда от танкове в Берлин.
82
0
 
13
 
! Отговори
1-н преди 1 година
Българина отдавна пести от всичко, а икономията е майка на миерията!
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да заведе наказателно дело срещу Шолц. В публично изказване приравни фашизма със СССР. Това е углавно престъпление в Русия, според руския наказателен закон Шолц е извършил престъпление.
80
0
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
А да знаете има един лаф - по добре чернокож отколкото шовинистични нацисти с всеки долар откраднат от "тия гадни комунисти"...
79
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Сега малко пояснения на подигравката - малката аркадна игричка Кадилаци и Динозаври (някога я имаше в кината и на Sega Mega Drive 2) e една тупаница и побой където четирима САЩ типажи трепят наред динозаври и разни в стил Лудия Макс босове и т.н. Четирите персонажа не им помня имената на всичките, една руса блондинка кавказки тип, един мъж кавказки тип, един културист от немско австрийски тип и един чернокож с името Мустафа. Героят Мустафа - Хиро Мустафа. Демек всички тук сме черни негрииии
78
0
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 1 година
Явно си от предоволните от живота до 89а
77
6
 
0
 
! Отговори
Щом преди 1 година
До края на годината затварят АЕЦ, няма как да са зле! Русофилски блъфове!
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЮАР, синко добре ли си с главата, " Българинът не е живял така добре както сега", да паднеш от смях, кое му е доброто или ей тъй за спора, от коментарите ти личи, че изобщо не разбираш как и какво и защо става по света, по -добре не пиши за да не се излагаш
75
0
 
5
 
! Отговори
Газ махт фрай преди 1 година
Ако Дойчухетата си бяха преляли в резервоарите онази газ дето употребиха през 1940-45г. сега щяха да имат за 8 години промишлени количества газ, или за 14 години битова газ, както нямаше да плащат репарации на избитите народи и нямаше да има Нюрнберски процеси, висилки, бесилки и бримки.
74
0
 
1
 
! Отговори
Колко преди 1 година
Хора още не знаят, че Русия реекспортират каслийски газ и петрол!
73
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Искате ли да знаете единствената истинска реплика на Сакскобурга, единствената в която не излъга и преиначи?"Ми той баща ми (Фердинант) ни беше оставил по 5000 (15 000) швейцарски франка (подчертаваме ШВЕЙЦАРСКИ) в едни странични сметки ..."