Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС

Водят Португалия, Хърватия, Словакия и Гърция
1 сеп 2022 17:00, Петя Славова
172
Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години), показват новите данни на Евростат. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си, всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). За разлика от тях в Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години, предава БГНЕС.

В повечето северни и западни държави младите хора напускат родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена в държавите, в които те го напускат по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама какво искате? Нали, за да напуснат на 19-20, както е в Скандинавските страни, трябва или да се намерят работа, която ще им позволи да живеят под наем, или да получават съответната стипендия, ако продължат обучението си. Тук нито началните заплати, нито стипендиите са достатъчни за такива своеволия.
14
7
 
37
 
! Отговори
Пикльо преди 1 година
Това е добре. Значи все още не успяват да им промият мозъците. Явно младите българи ценят семейството и пикаят на евроатлантическите ценности.
13
20
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Причината е една - лиготия до шия, и за двата пола, особено за мъжете. И патриархална изостаналост. Този, който ги издържа, може и от разстояние да го прави, но стои там точно да го дундуркат.
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефят ей такива статии. Няма анализ на причините. Има само "ей ви тук една статистика". А каква е причината, че преди 32г се изнасяха на 19г., женеха се на 23г. и имаха по 2-3 деца до 28г възраст. На 52-55 повечето хора вече бяха отгледали децата и те се изнасяха. Сега защо ИЗВЕДНЪЖ се промени статистиката? Анализ някакъв може ли? Или ще кажем "мъжете са мамини синчета, жените са татини дри*Cли" и сме готови с анализа? Може ли да е свързано с икономически причини? Няма нужда да мислим?
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много статистици пропускат да отбележат, че родените след 90та обожаваме да си почиваме и въобще не се интересуваме дали живеем с родителите си или не. Пера се с един куп приятелки, те се перат с един куп свои приятели, а кой къде живее негова си работа. Дали ще се онодим в мойто, в нейното, в на нечии родители кревата или дори в кашон ми е все тая. Ако се упусна и си направя дете ще си живея с жената и детето. До тогава и при майката и бащата ми е супер. Блажена България, рай на земята!
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами с тия доходи и с тия разходи е така.В Сф квартира под 600лв.двустайна панелка НЯМА.Като сложиш сметките станаха над 1000лв. Като сложиш мизерните 20лв на ден още минимум 600лв. А ако имаш кола минаваш 2000лв разходи без ресторанти и ваканции и деца.В щатите наема се плаща всяка седмица и включва всички разходи.Един приятел беше в FL и казваше,че за ден и половина си изплаща седмичните разходи, а другите 3-4дни си ги слага в джоба.Колко от нас могат да спестяват?Не може всички да са ITта.
9
4
 
11
 
! Отговори
До Егати държавата преди 1 година
Объркал си се. Пенсиите почнаха да не стигат през демокрацията. През "комунизъма" пенсиите понякога надвишаваха минималната заплата, ако човекът беше работил, а не си беше клатил краката.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, в нашия блок един синковец на 42г. още събира смелост
7
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aз на 19 вече заминах от тук. A сега съм на 50 вече имам втори апараментKолкото по рано напуснeш родителския дом , толкова по рано ставаш човек
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално, все пак в България работиш за заплата, която не ти стига да живееш самостоятелно, не ги упреквам
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така бе? С всичките тия евтини жилища, ниски наеми и високи заплати е силно учудващо, че Българите не искат да се изнасят. Сигурно много обичат 30 годишни жени да им държи сметка майка им кога се прибират и да се притесняват 30 годишни мъже къде да заведат девойка щото при мама и тате некак не е удобно. Странни хора. При тая евтиния от мързел ли не се изнасят? Много странно. Дали пък не е щото не искат, ами щото не могат?
4
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещите бедни - така сме известни в Швеция.
3
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен майка ми на 21 години ми купи апартамент и ме изгони, ама аз на 25 успях да я преборя, да си пусна апартамента под наем и да се върна обратно до хладилника! Мечка страх, мене не! Вече 8 години съм в строг тъмничен режим - Дота 2 и марихуана на спуснати щори. Светят ми само лампите над растенията Амнезия Хейз! Да му мислят наемателите!
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е малкия 38 годишен туфлек да отиде мама да го събуди за работа и да му обуе чорапките, вечер топла вечеря, на мама детенцето 100 килограмово
1
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българите държат в робство децата си.