Подготовка: В Хърватия вече изписват цените и в евро, има ли страх?

Над 86% от хърватите се опасяват, че с еврото ще се вдигнат цените
5 сеп 2022 21:00, Елка Василева
70
Подготовка: В Хърватия вече изписват цените и в евро, има ли страх?
Снимка: архив, БГНЕС

На пазар в Загреб, на кафе в Дубровник, на фризьор в Сплит – сметките за стоките и услугите в Хърватия все още се плащат в куни, но цените от днес задължително трябва да са ясно указани и в местната валута, и в единната европейска валута. Така ще бъде до края на декември 2023 година, като целта на мярката е да бъдат по-добре защитени потребителите.

Обменът на валутата става при фиксиран курс от 1 евро за 7,53450 хърватски куни, установен от регламент на ЕС.

През юли Евросъюзът приключи процедурите и даде окончателното си одобрение Хърватия да стане 20-ият пълноправен член на европейския валутен съюз от първи януари догодина. Две години по-рано, заедно с България, страната стана част от Европейския валутен механизъм (ERMII), т.нар. чакалня на еврозоната, система за управление на колебанията на обменните курсове и трасиране на пътя за влизане в еврозоната. Системата включва и надзор от ЕЦБ на водещите банки в съответната държава.

Към днешна дата вече цените в Хърватия трябва да бъдат ясно указани в евро и куни, лесно да се четат и разбират, да бъдат изразени така, че да не се подвеждат потребителите. Заплатите за август, изплащани след пети септември, също ще трябва да бъдат указани в двете валути, както и пенсиите.

Освен това търговците ще трябва да посочват цените за единица мярка в евро и куни, тъй като най-често става дума за неща от първа необходимост, например храна, прах за пране, козметични продукти за лицето и тялото и т.н. Ако например си купувате 300 грама сирене, цената трябва да бъде посочена в евро и куни и за тези 300 грама, и за килограм.

В търговските вериги двойното указваните цени се появи по-рано.

Притесненията

Според проучване, публикувано от хърватските медии в края на май, а изготвено по инициатива на хърватската евродепутатка Биляна Борзан, 29,9 процента от анкетираните са на мнение, че Хърватия не е готова за въвеждането на еврото от първи януари, докато 45,5 процента са на обратното мнение, а 24,7 на сто не са съгласни нито с едното, нито с другата позиция.

Освен това според 86,2 процента от запитаните приемането на еврото ще бъде използвано за вдигане на цените.

Тогава Борзан даде за пример Словения и Латвия. По думите й в Словения брутните заплати са се вдигнали с 46 процента, докато цените са се увеличили с 26 на сто след въвеждането на еврото, а в Латвия съответно с 67 процента и 10 на сто.

Никой не трябва да се притеснява, че ще се стигне до някакви злоупотреби, че някой ще злоупотреби и ще закръгля курса, заяви пред телевизия Ен 1 председателят на сдружението за търговия Ивица Катавич.

Мнозина обаче се опасяват, че цените на услугите и продуктите ще скочат след въвеждането на еврото заради закръглянето нагоре при цените. Ана Кнежевич, председател на Хърватската асоциация за защита на потребителите, изтъкна пред информационния сайт „24 сата“, че освен фиксирания обменен курс, по който куната ще се конвертира в евро, има и други механизми за защита на потребителите - например тайни купувачи излизат на терен и проверяват на място как се прилагат правилата. Тя уточни, че закръгляне при конвертирането не трябва да има, а трябва да се използва и шестте цифри (7,53450 куни за евро), след това цената в евро може да бъде закръглена според правилата до втория знак след десетичната запетая. При нередности са осигурени възможности потребителите да подадат сигнал.

Кнежевич допълни, че ще има и изключения от двойното представяне на цените – например при билетите, книгите, амбалажа за връщане. Двойните цени не са задължителни на пазарите и будките.

Какво следва от началото на 2023 г.

От първи януари, деня на въвеждането на еврото, започва да тече 14-дневен период на едновременно ползване на двете валути, в който плащанията в брой ще бъдат възможни както в куни, така и в евро. От същия ден банковите депозити и кредити в куни ще бъдат конвертирани в евро.

Хърватите ще могат за заменят куните си в брой с евро през цялата 2023 година. Обмяната на хърватската валута в брой ще бъде възможна и след изтичане на 12 месеца от въвеждането на еврото в Хърватската народна банка безплатно - за банкноти без ограничение във времето, а за монети до три години от въвеждането на еврото.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
До ОТ Харватия преди 1 година
Първо, магистралите им бяха добри преди около 5г. Сега не се различават от нашите, дори са по зле. Цените са горе, долу колкото ги описваш, пропускаш да кажеш че е за топ центъра на Загреб. Тук пица за 5-7 евро на Витоша е по скоро мираж! Паркинга в първа зона на Загреб е точно 12 куни или 3 лв/ч. Не много по различно от синята на София. Като цяло е по евтино! Дизела е скъп около 3,50 лв/л, бензина е твърдо под 3 лв.
48
4
 
9
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Еврото се срива на финансовите пазари, само завършени *** влизат в събаряща се сграда!
47
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еврото приключи! затова е по добре да сменим валутата с рубли, или юани! там е бъдещето..
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гиб Мелсън .. грешиш! точно бойко за 12 години подготви влизането ни в шенген! ако беше направил следващия сабинет, вместо киро и кокорчо, вече щеше да сме с евро..
45
14
 
11
 
! Отговори
ПП ФАЛИРА НАРОДА преди 1 година
ДОКАТО ВИНЕТУ НИ УПРАВЛЯВАШЕ ИНФЛАЦИЯТА БЕШЕ МАРТ 2021Г- 0.4%- СПРАВКА НСИ, А МАРИОНЕТКИТЕ НА ЧЕРЕПИТЕ НИ СМЛЯХА С 17,4% И НА ХРАНИ 40%, винету за 10 г виж ква инфлация прави- нси калкулатор инфлация- март 2011г/март 2021г- 12.5%ТОВА ЗА 10 Г А СЕГАШНИТЕ НЯМА И ПОЛОВИН ГОДИНА- НАЛИ ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА МАРИОНЕТНИЯТ КРЕМЪЛКИ РЕЖИМ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА РАЗОРАНА- УСПЯХА.
44
14
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Оппа, какво разбираме? Докато Винету 12 години ни управлява ни е изпреварила и Хърватия? Та те влязоха след нас в ЕС? Как така ще приемат еврото преди нас. Та Винету повтаряше от сутрин до вечер, че имаме най-добри финансови показатели в Европа. Не само в Европа. В света! Възможно ли е Винету да ни е лъгал най-нагло докато ни гледа в очите? Невъзможно! Винету никога не лъже! С тоз Винету начело и Афирканските държави ще ни задминат. Добре, че се отървахеме от Винету.
43
16
 
1
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Въвеждането на еврата в България трябва да се случи още преди началото на 2024 г. Щом като тези от БСП не са готови за това, нека да се приготвят. Финанстистите, икономистите и счетоводителите на фирми ще имат много работа през това време, но няма да има кои да им плащат в евра. Честито на политическите лидери на България, както и на работнещите в БНБ, СИК, РИК и ЦИК.
42
22
 
17
 
! Отговори
bg преди 1 година
И без да сме въвели еврото в България всичко поскъпна 50-60%. Колкото по-бързо въведем еврото толкова по-добре за нас. Но докато ни управкяват комунисти като румен гечев ше гледаме еврото през крив макрон , а инфлацията ше гони над 100 процента,
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"защо нашите некадърни политици не поеха отговорност да сме още тая година в Евро зоната. Хърватия беше след нас а преди нас е в Евро зоната" Брато на теб какво ти дават ?!? Хърватите първо се предават на Унгария,а а след 200 години пак се предават ама пак на Унгария срещу Турция. Това са най-големите цветарки на балканите
40
2
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Натегачи! А пък точно днес.бг ще кажат истината. Айде нема нужда
39
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватите за разлика от нас са бойни и ме кефят но са малки също като нас, но пък ето как може да си малък но световен..
38
3
 
5
 
! Отговори
Хрватин преди 1 година
*** ни разплакаха брюсел!
37
3
 
4
 
! Отговори
,, преди 1 година
Да приключи Кризата в ЕС, в криза не е желателно!
36
7
 
2
 
! Отговори
Златар преди 1 година
Притеснява ли ви, че сега в Хърватия златото ще скочи седемкратно?
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До паникьори гръмнетеСЕ А не се ли замисли че това в бензиностанциите е направено за удобство на пътуващите? Освен ако не си ходил в някой квартален магазин няма как да съдиш само по бензиностанциите. Това е като влезеш в магазин Дюти Фрий да си мислиш че в цялата държава няма данъци.
34
12
 
5
 
! Отговори
паникьори гръмнетеСЕ преди 1 година
Как така И в евро те са си в евро спирал съм по бензиностанции там - само в евро е всичко
33
3
 
19
 
! Отговори
ОТ Харватия преди 1 година
Информация от преди 5 дни .ПОЛОЖИТЕЛНО Страхотни магистрали Чистота Подредено Усмихнати хора Липса на големи хотели , в огромната си част туризма се развива от къщи за гости. Туристическите обекти са в отлично състояниеОТРИЦАТЕЛНО Пренаселено от туристи - предимно германци, италиянци За нас е скъпо : примери ....нощувка 50 евро ,парче пица 6 евро , бира 3 , музей 250 паркинк 2-4 евро Има голямо разделение на бедни и богати Скъпо дори и за харватит
32
37
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо нашите некадърни политици не поеха отговорност да сме още тая година в Евро зоната. Хърватия беше след нас а преди нас е в Евро зоната
31
27
 
16
 
! Отговори
Безспорно преди 1 година
Има страх сред лумпеноидите, които съставляват значително по-малък % от населението сравнено с тукашната к0чина...
30
13
 
18
 
! Отговори
Т-34 преди 1 година
Играта свърши. Както при Моно'поли, сега всички парички, къщи, хотели обратно в кутията. ЕС е просто капака на 33г. кражби, рекет, присвояване и т.н. Не вярвате?! Почакайте и ще видите. Имате по-малко от едно десетилетие. Когато се изколите и изтребите за храна, богатите манипулатори ще излезнат от бункерите в един нов пречистен Свят.