ЕП настоява да ратифицираме истанбулската конвенция

Парламентът настоява за Рамковото решение на ЕС относно борбата с расизма
15 сеп 2022 22:51, Петя Славова
158
ЕП настоява да ратифицираме истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Членовете на ЕП отново изискват от България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия ЕС, да ратифицират Истанбулската конвенция. Това съобщава пресслужбата на Европарламента до медиите след заседанието днес.

Евродепутатите направиха оценка на положението с основните ценности в ЕС през 2020-2021 г., набелязаха проблемни области и предложиха начини за по-ефективна защита на свободата, равенството и върховенството на закона. Текстът беше одобрен с 410 гласа "за", 131 гласа "против" и 42 гласа "въздържал се".

Парламентът категорично осъди случаите на отблъскване по границите и насилието срещу мигранти, както и криминализирането на хуманитарни работници и активисти. "За да не бъде "Фронтекс" съучастник в тези действия, членовете на ЕП искат от нея да преустанови дейността си в държавите членки, в които те се случват", добавят от пресслужбата на ЕП.

Представителите на страните членки осъждат движенията, обявяващи се срещу равенството между половете и срещу феминизма, които системно атакуват правата на жените и ЛГБТИК+ лицата, и осъждат отстъплението от правата на жените (включително сексуалното и репродуктивното здраве), като подчертават по-специално събитията в Полша, Словакия, Хърватия и Литва. Те приветстват пакета от мерки за установяване на неизпълнение на задължения от юли 2021 г. срещу Унгария и Полша - първият случай, в който Комисията започна конкретни производства в защита на правата на ЛГБТИК лицата, пише "24 часа".

Парламентът също така настоява за пълното прилагане на Рамковото решение на ЕС относно борбата с расизма и ксенофобията и приветства предложението на Комисията за включване на словото на омразата и престъпленията от омраза в списъка на престъпленията в ЕС. Според членовете на ЕП, държавите членки трябва да се заемат и с продължаващия структурен расизъм (включително полицейското насилие срещу ромите), и призовават за подобрения в наказателното правосъдие, образованието, жилищното настаняване и заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
33
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Европеец(еврогеец) - звучи срамно,да не кажа вече обидно.
30
2
 
33
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Е, вярно ще гласувам за Възраждане. Писна ми от разни брюкселски лелки-вещици в менопауза, дърти ***, които никой не ги е избирал да нареждат какво да правим. Ще ми се загръщат с украинонацистки знамена, що не си ., знаете какво. А нашите миризливи *** и продължаващи провала и предателствата към България да се изнасят, докато не сме ги подбрали.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако перефразираме...., КПСС настоява да приемем истанбулската конвенция! -)))))))
28
0
 
20
 
! Отговори
Купидон преди 1 година
Да не се приема понеже петата колона ще мине под дъгата и всички ще станат гейове не че не са де.
27
19
 
4
 
! Отговори
Справведливия преди 1 година
Бе то планетата ни гори, заради някакъв Кремълски малоп.ишковец, на вас ви е зор правата на ***..далите! Ай малко по-трезво, а? Пратете веднага яко оръжие на Украйна и да приключваме с по-важния проблем! Пед..алите имат много повече права от мен, дето имам две деца и се чудя откъде пари за училище, стол и т.н. Хъх! Пак да кажа... Путин, легнал до Ленин! Дай Боже скоро! Бог да пази България, ние не можем!
26
1
 
30
 
! Отговори
До мдаа преди 1 година
Законите на евросъюза имат по-голяма юридическа сила от законите на отделните държави................така е при глобалния фашизъм!!!Не си ли разбрал още??
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това сега са проблемите на ЕС - някаква конвенция. ЕС просто загива и то не заради нежелание на населението, а от простотия на политиците. Лато не могат да решат проблема с енергията за конвенцията се хванаха пак. Срам.Иначе е ясно, че нашите "сънародници" усещащи края на ЕС, все повече ще плюят тук.
24
0
 
30
 
! Отговори
До Pipi преди 1 година
Абсолютно вярно...........нали има демокрация и свобода на словото??Всеки има право да си каже мнението............аз мисля,че в тоя ЕВРОПАРЛАМЕНТ 90 % ОТ ДЕПУТАТИТЕ СА ЕДНИ ПРОДАЖНИЦИ , които си вземат космическите заплати и не им пука за обикновените хора!!Да, мразя ги............без никой да ми плаща.............и сега какво???В затвора ли ще ме вкарат????
23
1
 
39
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Имаме решение на Конституционен съд, ЕС искат от нас да си нарушим Конституцията ли??? Че започва чий ни е такъв ЕС???
22
1
 
28
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Искаме да публикувате текста на тая конвенция.............за общонародно обсъждане!!!
21
2
 
36
 
! Отговори
Време е за Истински преди 1 година
Велик Съюз - с Русия, Китай, Индия, от САЩ и Брюксел не получихме нищо, освен Геноцид - за това вече 1 години - крият резилтата от Преброяването, щото вече от 9 милиона сме на 4-5, още 30 години ЕвроАтлантизъм - и Последният Българин да дръпне шалтера в Козлодуй, ама ток и Козлодуй спира без Руското гориво и части за ремонти!!
20
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направете референдум, нали европе..лите искат да упражняваме пряка демокрация. От това по-пряка имали, да си кажем, че не искаме и тия да мирясат
19
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПИСНАХТЕ ми - Този ЕС не струва НИЩО и е една тотална диктатура по-лоша и от бифшия СССР ! Мислите че с директиви ще преборите омразата ли - Трябва да сте напълно *** !
18
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроджендъряците наистина дават всичко от себе си, за да отвратят Източна Европа от себе си! Големи усилия полагат!
17
1
 
39
 
! Отговори
Pipi преди 1 година
"език на омразата " разбирай като не си съгласен с тях ,значи го мразиш и айде в затвора .Плана върви с пълна сила.
16
0
 
45
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
така е, сега Обявиха и Орбан за Диктатор и Унгария - За НеДемокрация, което не само е Смешно и Жалко - Орбан е избран с 80% от Демократични Избори от Народи си, за разлика от фонЛайнен - НеИзбрана от Никой в Европа, а Натресена не за Реално като Диктатор, но фактически е началото на Разпада на ЕС, защото Унгария - кво ще направи, ще им бие шута и така се почна - Източният Блок, почва да се Осеща, само у България - са най-големите ЕвроАтлантици, дето ще са Последни у Потъващият Титаник на Брюксел
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеее закривайте се! Време е да ратифициране ЕП!
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, великолепно! По този начин увеличават безплатно процента на Костадинов! Дайте и по някоя едра заплаха за да може да расте още! Тези поддържаха Баце на власт и настояваха, че е най-честния, защото той се отчиташе по мафиотски с големите суми, които България внасяше като най-бедната страна в ЕС! По нататъшното ни членство е напълно безмислено, защото плащаме, но когато искаме ни изнудват, ако направите това или онова тогава ще вивърнем част от вноските обратно! Мерси! Можем го сами!
13
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ще ратифицираме тая зима смесица на бензин и масло за атлантиците по места и се по селища
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...... Когато Истанбул я ратифицира аз лично ще я подкрепя