Европа спира детския труд, ще изчезнат ли стоки от пазара?

Някои продукти ще поскъпнат
Обновена: 18 сеп 2022 10:15 | 18 сеп 2022 10:10, Камелия Цветанова
120
Европа спира детския труд, ще изчезнат ли стоки от пазара?
Снимка: Pixabay

Да се забранят продуктите, произведени с принудителен труд. Това гласи предложение на Европейската комисия. То обхваща всички продукти, произведени в ЕС, както и вносни стоки. Забраната няма да обхване конкретни сектори и региони, но текстилът, минното дело и селското стопанство са изложени на риск. Експерти успокояват, че конкретни стоки и брандове няма да изчезнат от големите магазини и от пазара, а по-скоро това ще е стимул за националното производство. Те не отхвърлят възможността от поскъпване на някои стоки.

Вилияна Карушкова прави дрехи вече 5 години. Споделя, че излизането на пазара на един млад дизайнер е трудно, особено заради масовата стока, която залива магазините у нас. Ниската цена често е плод на принудителен труд, включително от деца. „Смятам, че много хора не се интересуват от това какво ще се случи с природата и как се случва замърсяването, докато има един емоционален момент, в който виждаш как едно 10-годишно дете шие по 16 часа на ден. Може би малко се променя начинът на мислене и си по-склонен следващият път да се замислиш, когато искаш да си купиш даден продукт”, казва дизайнерката пред Нова телевизия.

По данни на ЕК близо 28 милиона души полагат принудителен труд по света. От УНИЦЕФ изчисляват, че бройката е далеч по-голяма. Според Любомир Крилчев, който е директор „Закрила на детето”, УНИЦЕФ България, основните причини са бедност, неграмотност и стереотипите към ролята на момичетата в някои по-бедни общности.

ЕС е внесъл от Китай стоки на стойност близо 473 млрд. евро през 2021 г. Ако забраната влезе в сила обаче, числото значително ще намалее. Икономистите изчисляват, че така някои стоки могат да повишат цената си, но позитивите за държавите членки биха били повече. А изчезване на марки и стоки от пазара няма да има.

„За сметка на това някои национални производства ще се разширят, които към момента са имали незаконен дъмпинг от такъв принудителен труд. Конкуренцията ще се ориентира по-скоро към качество, а не към цена”, казва икономистът Щерьо Ножаров.

Ако забраната влезе в сила, националните власти ще трябва да започнат разследване на продукти, за които се подозира, че са произведени с помощта на принудителен труд. Ако подозрението се потвърди, продуктът няма да може да се продава в Съюза и ще трябва да бъде изваден от рафтовете в магазините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: стокитрудЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По данни на ЕК в света близо 28 милиона души полагат принудителен труд. В това число чиновниците на Акушерката включват ли българските граждани, полагащи принудителен труд, за да получат т.н. социална помощ? Знаят ли чиновниците на Акушерката, че размерът на т.н. социална помощ е доста по-нисък от минималното законово възнаграждение, полагащо се за престираните часове принудителен труд?
56
3
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ами то това е много хубаво. Преди всяка страна си произвеждаше сама марките и всичко беше Ок. После се появи Турция с ментетата по Капалъ Чарши и цената на джинсите падна драстично. Хонгконг пък започна да прави яки мeнтeта на японската електроника. И накрая дойде Китай. Там дечица шият Hugo Boss за 2$ на ден, което не пречи да се продава в ЕС за 1000 лв джинсите :))) Сега поне всичко ще го правят като едно време в самата държава, ама ще струва петорно и само гъзарите ще могат да си го купят :)
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принудителният труд е в дрехите какво пречи лелки у франция да шият за 3000 евро на месец или във фландрия.Е тениската щи струва 500лева ама в крайна сметка ако не можеш да си купиш тениска за 500лева за кво си жив изобщо
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах! Евросъюзът ще разследва китайски компании /примерно/. И какво ще продава жълто-синята световноизвестна верига? А пък колко е лесно да платиш малко пари на едно дете, което да твърди, че работи 20часа на ден? Или това е просто призив да се разграбят всички стоки от Китай и те да си вдигнат цените. Паника да има, и отвличане на вниманието, не за друго.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, да, и получават по 5000 долара.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хонг Конг където си пръдят в устите гас до гаса са
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм гледал анимета. Синът ми следва в Хонг Конг.
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците ако имаха хора щяха да превземат Монголия и Казахстан ама и за тва не стават
49
0
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Странен хумор имаш.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата на българските шивачки и тютюноберячки не е ли принудителен труд като в Африкандка дтрана а сме в ЕС от 1.01.2007
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай има всичко, без енергия. Виждал съм нови градове за милиони без жители. Нямат Ел. За тях. Сега разработват обогатяване на уран за евтин ток. В действащите градове от въглищата има мъгла по цял ден.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кка да има семейства с 10 деца като мъжете в китай превишават броя на жените
45
8
 
3
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 1 година
Ако едно дете не работи, за чий съм го правил? По добре да се хвърли на снега или да се потопи в леген с вода и да се натиска докато спре да пуска мехурчета.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цялото семейство се труди това дете да завърши и след това да основе компания, където на свой ред да помага на братята и сестрите си." - Спри да гледаш анимета, че са ти изпии мозъка ...
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта че цял месец ни занимават с Елизабет 2 и опашките които се вият пред един ковчег и знаме доказва само че света се управлява от едно място от групичка от хора.Русия е същата култ към липността ленин още лежи там
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 - Какви семейства с 10 децата те гонят? Популацията на Китай в отчете 0% ръст. 2022-а се очаква да е годината, в която Китай ще има спад в популацията, за пръв път от 70 години. Това нямаше да стане, ако имаше масово семейства с по 10 деца, нали?
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е сила. Имат си всичко и на земята, и в космоса. Скоро ще се съюзят с жужи.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта че такива като Швааб Урсула Меркел и тн не са застреляни означавамче няма инакомислие няма второ мнение а че всичко се управлявамот едно място и по един модел.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции са това. Кой ви пита и ви ги иска.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е такъв рай че нямат територия зя нищо чисти ***