Шефът на "Газпром" не е убеден, че Европа ще оцелее зимата

Алексей Милер обвни САЩ в саботажа на "Северен поток"
13 окт 2022 07:12, Нели Христова
179
Шефът на "Газпром" не е убеден, че Европа ще оцелее зимата
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на руският енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер предупреди Европа за последствията от отказа от руски газ, заявявайки, че "никой не може да гарантира", че Европа ще оцелее през предстоящата зима с настоящите нива на природен газ в подземните хранилища, предаде Ройтерс.

Според Милер газът в подземните хранилища на Германия ще стигне за между 2 и 2,5 месеца.

Той също така призова за гаранции за по-нататъшната експлоатация на газопровода "Северен поток", съобщи БНР.

"Европейският съюз и Германия трябва да дадат ясен, ясен политически отговор, че са заинтересовани и искат тези тръбопроводни линии да бъдат възстановени, и да дадат гаранции", каза Милер по време на форума "Руска енергийна седмица" (Russia Energy Week).

Шефът на "Газпром" добави, че втората линия на "Северен поток 2" също е била повредена при неотдавнашния инцидент, насочен към големи руски тръбопроводи, "но определено няма изтичане на газ".

Според него, за повредените тръбопроводи "Северен поток 1 и 2" ще отнеме най-малко една година, за да бъдат поправени, като Русия все още не е получила достъп до зоната на щетите.

Милер повтори призива, отправен по-рано в сряда от руския президент Владимир Путин, за европейски газов хъб в Турция. Той също така отбеляза, че "Газпром" може бързо да увеличи доставките си за азиатския пазар.

Руският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е виновна за високите цени на енергията, с която европейците се сблъскват в условията на предстояща зима, и добави, че Западът е този, който подхранва световната енергийна криза, предаде Ройтерс.

Той добави, че Москва ще задържи петролния износ и добив на сегашните им равнища до 2025 г., и обяви, че независимо от западните санкции Русия няма да се откаже от водещата си роля на международните енергийни пазари, съобщава БТА.

По въпроса за газовите доставки за Европа Путин изрази готовност Русия да възобнови подаването на синьо гориво към Германия и Европа, като това стане по балтийския газопровод "Северен поток 2", предаде Асошиейтед прес.

В речта си на днешния енергиен форум в руската столица той отново обвини САЩ, че стоят зад взривовете на газопровода "Северен поток 1" и на едната от двете тръби на "Северен поток 2", които причиниха огромно изтичане на газ от засегнатите тръби и ги извадиха от строя.

Путин повтори твърдението си от миналата седмица, че нападението срещу тръбите на газопровода е извършено от тези, които искат да отслабят Европа чрез лишаването й от евтиния руски газ. "Саботажът срещу "Северен поток 1 и 2" е акт на международен тероризъм, целящ да отслаби енергийната сигурност на целия континент чрез блокирането на доставките на евтина енергия", каза той и добави, че според него САЩ искат да накарат Европа да си купува по-скъпия втечнен природен газ. "Именно тези, които желаят разрив в отношенията между Евросъюза и Русия, стоят и зад саботажа срещу "Северен поток", каза той.

Путин отново се обяви против намеренията на Запада да въведе ценови тавани за износа на руски енергоносители с думите, че "Русия няма да действа против здравия разум и да плаща за благополучието на другите".

"Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените", каза той. "Бих искал да предупредя тези, които вместо делово сътрудничество и пазарни механизми се опитат да си послужат с мошенически номера и грубо изнудване, че ние няма да направим нищо в свой ущърб."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
2
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Владимир Владимирович Путин, въпреки санкциите, оръжията за Фашистка Украйна, продължава да милее за европейските граждани! Той знае, че зимните протести ще са благодарни за влияние на определени групи и как те да събарят правителствата във фашистка Европа! Интересна зима идва, скъп ток, без газ, скъпи храни, увеличение на горивата! Започва се, само да дойде първият зимен циклон!
72
9
 
7
 
! Отговори
Еврореволюция преди 1 година
До края на зимата ЕС ще се разпадне. В европейските столици вече има многохилядни протести срещу санкциите наложени на Русия, които обаче се отразяват на обикновените хора в Европа. Европееца не иска да живее на тъмно и студено заради политиците командвани от САЩ!!
71
4
 
2
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
До ХахаххахахахахТи евро ли ядеш??? Ако не си запичнал ще ти се наложи.... Докато има хартиени евро може и да си ОК, ама като станат дигитални - проблема ще ти е огромен... Гледай да си запазиш малко шума че става страшно за тия с еврото....
70
8
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
До Хахаххахахахаха. Толкова е просперираща, че се редят на опашки като ние 97г. Просперища Европа гаси осветлението си нощем да пести енергия и се къпе само в неделя. Просперира ама към страните от Третия свят, ахаха
69
3
 
10
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Бая шефове у руско си заминаха без време...Повече да мисли той дали ще оцелее. За шеф на Газпром, шансовете да е жив догодина са не повече от 10%
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееей,много са загрижени тези руснаци за Европа.Постоянно дават как са увеличени цените в Европа , как мръзнат и стоят на тъмно, защото не искат руска газСякаш без Русия ще свърши света.Споко.По добре се погрижете да руснаците в Русия,че стандарта им стигна стандарта на Етиопия и Гана
67
0
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 1 година
без вас
66
5
 
15
 
! Отговори
Хахаххахахахаха преди 1 година
*** се загрижила за богата и просперираща Европа, вместо за пропадналата к0чина Раша Г0вняша :) Кокво ще кушате, бе ***? Евро нет!
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ядрена зима ли ни плашат, че да не оцелеем?
64
12
 
19
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Тя Европа ще оцелее, ама Русия май няма да оцелее.
63
7
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 1 година
До До 75:Хаха маргинали. Като не ти отърва са маргинали. Ами че то цените се отразяват и на теб. Като си мазохист, никой не може да ти помогне
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мосюто шеф да не се застоява на високите етажи, да не падне през празорьиец
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както почнаха да мрът напоследък разни шефове от Газпром, аз не съм убеден че въпросния господин ще преживее зимата.
60
7
 
12
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Растат както и навсякъде. Плакати за излизане от НАТО! Стига бе, петнайсет маргинална се събрали, и айдееее новина. Ама ние си имаме алтернатива - отоплявам цялото семейство и двуетажна къща с камина. Само в банята се топлим на ток.
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И до Индия как ще мине газопровода през Хималаите? Ти като пишеш мислиш ли?
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 70: А защо не обясниш и за цените на газа. Растат ли? Защо имаше плакати за излизане от НАТО?
57
2
 
22
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Живея във Франция и мога да ти обясня защо има опашки пред. Бензиностанциите. Поради стачка за по-големи заплати, а не поради недостиг на горива. Спрете да разказвате небивалици и да плашите населението.
56
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че рецесия ще има, то е ясно, но Русия СЕ ЕЛИМИНИРА от европейският газов пазар,напълно сама!
55
12
 
5
 
! Отговори
do 56 преди 1 година
Хаха, тогава зашо в Париж има километрично опашки за газ. Ти не гледаш ли телевизия? А да забравих, че анслосаксонските медии не отразяват стачките в собствените си страни
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези папрати си живеят в собствен свят!