Все повече компании в Германия съкращават дейността си, нямат работници

Недостигът може да струва $85 млрд. на страната
Обновена: 21 окт 2022 06:22 | 20 окт 2022 23:45, Анисия Иванова
97
Все повече компании в Германия съкращават дейността си, нямат работници
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато Германия се бори с енергийната криза, която заплашва нейното бъдеще като индустриален лидер, острият недостиг на работници задълбочава проблемите на производителите, които вече се борят да останат конкурентоспособни.

Липсата на квалифицирана работна ръка - предизвикана от застаряващото население и изострена от пандемията - лишава производителите от Airbus SE до BMW AG и BASF SE от кадри, които са им необходими, за да се справят с търсенето. Според неотдавнашни проучвания рекордните 50% от фирмите съкращават производството си поради проблеми с персонала и това струва на икономиката до 85 млрд. долара годишно.

"Все повече компании съкращават дейността си, защото просто няма достатъчно работници", казва Щефан Зауер, експерт по пазара на труда в института Ifo в Мюнхен. "В средносрочен и дългосрочен план този проблем вероятно ще се задълбочи още повече."

Рязкото покачване на цената на труда може да е благодат за работниците, но за най-голямата европейска икономика това е удар по конкурентоспособността, който едва ли може да дойде в по-неподходящ момент.

Германските производители - особено тези с най-висок разход на енергия, като например производителите на химикали, стъкло и керамика - вече са свидетели на изпаряване на маржовете поради нарастващите разходи. Някои от тях трябваше да затворят заводи или да преместят производството си в чужбина.

Недостигът на работна ръка засилва натиска. При голямото търсене на работници и инфлацията, която през миналия месец скочи до 10,9% - най-бързия темп от въвеждането на еврото преди повече от 20 години - германските служители в публичния сектор искат увеличение на заплатите с 10,5%, а металурзите - с 8%.

Бързото увеличение на заплатите може да допринесе за засилване на инфлацията, което ще създаде главоболия за политиците. Тенденцията може да накара Европейската централна банка да предприеме по-строги мерки, дори когато икономическите перспективи се влошават.

Фирмите проявяват творчество. Някои фабрики инсталират допълнително ергономично оборудване, за да могат работниците да работят на физически натоварените поточни линии до 60-годишна възраст. Други предлагат четиридневна работна седмица и бонуси за подписване на договори като например екскурзия със скачане с парашут.

Феликс Хюфнер, икономист в UBS Group AG във Франкфурт, очаква до края на 2023 г. заплатите в Германия да нараснат с 3,5%.

"Високите цени на енергията и недостигът на квалифицирани работници със сигурност са пречка за германската индустрия занапред", казва Хюфнер. "Държави като Франция, които имат по-добри демографски показатели, ще имат по-силен производствен капацитет в бъдеще."

Airbus трябваше да намали плановете си за производство на 720 от най-продаваните си самолети A320 в Хамбург тази година, отчасти поради недостиг на работници, което доведе до спад в цената на акциите му. Компанията, която изпитваше затруднения с намирането на електротехници, механици и персонал за инсталиране на друго оборудване в кабините на самолетите, "масивно засили" набирането на персонал, заяви неин говорител.

Междувременно град Хамбург планира собствена кампания на стойност 400 000 евро, за да се конкурира за работна ръка в Дания и да намали недостига на над 20 000 квалифицирани работници.

Автомобилната индустрия удвоява усилията си за създаване на собствена работна сила. Наскоро BMW включи 75 000 служители в програми за преквалификация за нови производствени технологии с по-висока степен на цифровизация и автоматизация. Гигантът в производството на автомобилни части Continental AG е записал 10 %от работната си сила във вътрешното си техническо училище.

Асоциацията на фирмите за металообработване и електротехника M+E посещава гимназиите с флотилия от двуетажни камиони, за да направи директна презентация на учениците. Ръководителите на компаниите набират потенциални служители на горната палуба, докато учениците експериментират с оборудване като миниатюрни роботи долу.

"Преживяхме коронавирус, сега война, а след това и енергийна криза", каза Андреас Раде, управляващ директор на VDA, най-голямата германска асоциация на производителите на автомобили и доставчиците на автомобилни части. "Но недостигът на работници непрекъснато е един от най-важните проблеми."

Проблемът е още по-силно изразен в по-малките фирми, които формират ключови звена във веригите за доставки на най-големите германски производители. В Саксония фирмата за скелета Gemeinhardt Geruestbau GmbH е измислила нов начин да се конкурира за таланти: безплатен тандемен скок с парашут от 15 000 фута при подписване на договор. През август компанията заведе седем стажанти на летището в Бауцен, за да се насладят на това преживяване.

"Скъпо е, но помага", казва в интервю шефът на компанията Дирк Екхарт, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От четирите най-големи европейски икономики Германия е изправена пред най-голям недостиг на кадри, според проучвания на Европейската комисия. Причините за кризата са различни, но най-значимият фактор е демографският.

Тъй като поколението на бейби-бумърите започва да се пенсионира, няма достатъчно млади хора, които да попълнят редиците. Германската агенция по заетостта оценява недостига на 360 000 до 380 000 души годишно, а до края на десетилетието той ще достигне 500 000 души.

Целият анализ вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Не им стигали на немците работниците!!! Да ги ожалиш.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И докато работната седмица е 37,5 часа, то в България работа има докато шефът каже и законите и правилата са на хартия." - е за тва съм майстор. Закъснявам всеки ден по 2 пъти. Ако искам работя 100 часа на седмица, ако искам работя 1 час на месец. Няма договори или предплащаш или си търсиш некой друг.
56
2
 
1
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Ша одим да работим у Дойчланд
55
2
 
6
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 1 година
Не вярвам на немски работодател ! ! !
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости,има кой да работи, светът е голям. Да направят адекватно заплащането и готово.
53
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 1 година
До ГеоргиС тази разлика, че в България всичко се е закучило само от едната страна на кръговрата. И така 33 години, докато цените на хранителните стоки и наемите в големите градове станаха по-високи от тези в Германия, а заплатите и пенсиите си останаха мизерни. И докато работната седмица е 37,5 часа, то в България работа има докато шефът каже и законите и правилата са на хартия. Даже нагло те карат да се подписваш, че всичко е спазено. Има редица сайтове за обяви за Германия!
52
1
 
16
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Хубавия живот ражда мързеливо населено, мързеливото население прави живота скапан, скапания живот ражда работливо население. И така.. кръговрат :).
51
1
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Баба Меркел толкова инженери внесе, те се се оплакват. Нема угодия.
50
2
 
19
 
! Отговори
Herr преди 1 година
Сами са си виновни швабите. Отвориха врати за неграмотни, мързеливи, без липса за работа,а дошли да пресушат социална система арабели , африканци, турци и отказват достъп на източноевропейци /вкл. украинци, руснаци, сърби.../ , които имат поне средно образование.
49
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да нямат кадри? Нали баба Меркел им достави бежанци? Хем да работят, хем да се размножават и да спрат демографския срив!
48
1
 
16
 
! Отговори
индустрия преди 1 година
То население има в Г-я, но никой от младите не иска в тежката индустрията, особено момчетата искат социална професия, в банка, градинар, бояджия, длъжност в Discounter. Малцина са за тежка работа и малкото излъгали се напускат, защото ги натоварват с много по-голям обем работа поради недостига на персонал във фирмата. А тук хората не искат да ги експлоатират и си знаят правата.
47
31
 
11
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Не Германия загива, а смотаната Русия. Германия и България винагия са били 10-20 пъти по-добре от Русия. Всеки путинофил по дефиниция е комплексар и всеки ден чака апокалипсиса който никога не идва. Това са путинофилите: мързеливи, мрънкачи и обичат да злорадстват и да плачат на чужди гробове.
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВЕТОВЕН проблем в спекулативното образование: 1. Ненужно продължително; 2. Много лъжи, малко истина; 3. Излишна теория, малко практика.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВЕТОВЕН проблем в спулативното образование: 1. Ненужно продължително; 2. Много лъжи, малко истина; 3. Излишна теория, малко практика.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а за сметка на това много европейски компании се закриват в европа и си пренасочват производството в сащ поради високите цени - е... пита, кой печели от войната ?!
43
2
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
33, щетите са в долари, а скоковете с парашут във футове. Добре, че още на са ги дали в лакти.Хаха, неандерталци.Ти ми дай пари, аз ако искам, ще скоча с парашут, а и теб ще хвърля безплатно от самолета да усетиш адреналина и топло в гащите.
42
2
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Хе, 500000 щял да бъде недостига на работна ръка. В България в момента недостига е двойно по-голям и е поне 1 милион! Само допреди 12-13 години смяната ми бе около 9 човека, сега е макс 5, а доста дълги периоди и 4. Няма кандидати за работа. От 1000 човека фирма, сега е някъде 200-250 човека. По-лошото в случая обаче е, че ръководството иска ра отата да се изпълнява независимо от хората. Тоест дефакто ние вече сме своего рода нови роби.
41
1
 
28
 
! Отговори
сиренето е с пари преди 1 година
само у нас се намират бальци да бъхтят за 1500 лева! Ще е до време обаче!
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не ще да работи за без пари! това да не ви е комунизма!
39
1
 
4
 
! Отговори
До 44 Кори преди 1 година
Има два варианта. Или това което казвате за средновековието в Китай да е вярно или вие да живеете все още в 90те години и да ви е трудно да осъзнаете кой век и коя година сме. Няма да ви казвам кой вариант отразява реалността. Вие сами ще разберете с времето.