Все повече компании в Германия съкращават дейността си, нямат работници

Недостигът може да струва $85 млрд. на страната
Обновена: 21 окт 2022 06:22 | 20 окт 2022 23:45, Анисия Иванова
97
Все повече компании в Германия съкращават дейността си, нямат работници
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато Германия се бори с енергийната криза, която заплашва нейното бъдеще като индустриален лидер, острият недостиг на работници задълбочава проблемите на производителите, които вече се борят да останат конкурентоспособни.

Липсата на квалифицирана работна ръка - предизвикана от застаряващото население и изострена от пандемията - лишава производителите от Airbus SE до BMW AG и BASF SE от кадри, които са им необходими, за да се справят с търсенето. Според неотдавнашни проучвания рекордните 50% от фирмите съкращават производството си поради проблеми с персонала и това струва на икономиката до 85 млрд. долара годишно.

"Все повече компании съкращават дейността си, защото просто няма достатъчно работници", казва Щефан Зауер, експерт по пазара на труда в института Ifo в Мюнхен. "В средносрочен и дългосрочен план този проблем вероятно ще се задълбочи още повече."

Рязкото покачване на цената на труда може да е благодат за работниците, но за най-голямата европейска икономика това е удар по конкурентоспособността, който едва ли може да дойде в по-неподходящ момент.

Германските производители - особено тези с най-висок разход на енергия, като например производителите на химикали, стъкло и керамика - вече са свидетели на изпаряване на маржовете поради нарастващите разходи. Някои от тях трябваше да затворят заводи или да преместят производството си в чужбина.

Недостигът на работна ръка засилва натиска. При голямото търсене на работници и инфлацията, която през миналия месец скочи до 10,9% - най-бързия темп от въвеждането на еврото преди повече от 20 години - германските служители в публичния сектор искат увеличение на заплатите с 10,5%, а металурзите - с 8%.

Бързото увеличение на заплатите може да допринесе за засилване на инфлацията, което ще създаде главоболия за политиците. Тенденцията може да накара Европейската централна банка да предприеме по-строги мерки, дори когато икономическите перспективи се влошават.

Фирмите проявяват творчество. Някои фабрики инсталират допълнително ергономично оборудване, за да могат работниците да работят на физически натоварените поточни линии до 60-годишна възраст. Други предлагат четиридневна работна седмица и бонуси за подписване на договори като например екскурзия със скачане с парашут.

Феликс Хюфнер, икономист в UBS Group AG във Франкфурт, очаква до края на 2023 г. заплатите в Германия да нараснат с 3,5%.

"Високите цени на енергията и недостигът на квалифицирани работници със сигурност са пречка за германската индустрия занапред", казва Хюфнер. "Държави като Франция, които имат по-добри демографски показатели, ще имат по-силен производствен капацитет в бъдеще."

Airbus трябваше да намали плановете си за производство на 720 от най-продаваните си самолети A320 в Хамбург тази година, отчасти поради недостиг на работници, което доведе до спад в цената на акциите му. Компанията, която изпитваше затруднения с намирането на електротехници, механици и персонал за инсталиране на друго оборудване в кабините на самолетите, "масивно засили" набирането на персонал, заяви неин говорител.

Междувременно град Хамбург планира собствена кампания на стойност 400 000 евро, за да се конкурира за работна ръка в Дания и да намали недостига на над 20 000 квалифицирани работници.

Автомобилната индустрия удвоява усилията си за създаване на собствена работна сила. Наскоро BMW включи 75 000 служители в програми за преквалификация за нови производствени технологии с по-висока степен на цифровизация и автоматизация. Гигантът в производството на автомобилни части Continental AG е записал 10 %от работната си сила във вътрешното си техническо училище.

Асоциацията на фирмите за металообработване и електротехника M+E посещава гимназиите с флотилия от двуетажни камиони, за да направи директна презентация на учениците. Ръководителите на компаниите набират потенциални служители на горната палуба, докато учениците експериментират с оборудване като миниатюрни роботи долу.

"Преживяхме коронавирус, сега война, а след това и енергийна криза", каза Андреас Раде, управляващ директор на VDA, най-голямата германска асоциация на производителите на автомобили и доставчиците на автомобилни части. "Но недостигът на работници непрекъснато е един от най-важните проблеми."

Проблемът е още по-силно изразен в по-малките фирми, които формират ключови звена във веригите за доставки на най-големите германски производители. В Саксония фирмата за скелета Gemeinhardt Geruestbau GmbH е измислила нов начин да се конкурира за таланти: безплатен тандемен скок с парашут от 15 000 фута при подписване на договор. През август компанията заведе седем стажанти на летището в Бауцен, за да се насладят на това преживяване.

"Скъпо е, но помага", казва в интервю шефът на компанията Дирк Екхарт, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От четирите най-големи европейски икономики Германия е изправена пред най-голям недостиг на кадри, според проучвания на Европейската комисия. Причините за кризата са различни, но най-значимият фактор е демографският.

Тъй като поколението на бейби-бумърите започва да се пенсионира, няма достатъчно млади хора, които да попълнят редиците. Германската агенция по заетостта оценява недостига на 360 000 до 380 000 души годишно, а до края на десетилетието той ще достигне 500 000 души.

Целият анализ вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Пожелателно мешат две съвсем различни факта. Германия и ес фалират заради сбърканите си модел и ценности. Колкото по-бързо се затрият - толкоз по-добре!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глопусти Германия е най заселената държава в ЕС 84 млн на територия колкото Полша която е 27млн.Нямали ряботници хаха по скоро нямат роби никой не се навива вече да бачка за смешни пари
16
1
 
5
 
! Отговори
Аааа! Сега разбрах! преди 1 година
Настроението в Русия - тревожно, обществото е в тежка апатия ... за ЕС!
15
1
 
8
 
! Отговори
ХА ХА! Горките! преди 1 година
"Рязкото покачване на цената на труда може да е благодат за работниците, но за най-голямата европейска икономика това е удар по конкурентоспособността, който едва ли може да дойде в по-неподходящ момент."
14
0
 
8
 
! Отговори
Нямало работници? преди 1 година
"германските служители в публичния сектор искат увеличение на заплатите с 10,5%, а металурзите - с 8%." - или няма желаещи?
13
1
 
14
 
! Отговори
пича преди 1 година
друго си е да вкараш брадати дечица с ай кю на едноклетъчно и после да ревеш. Това е положението. В държавите с голЕмо бъдещете младите мъже стават само за е****. Но това е и целта. На т.н. елити не им трябва образовано население, а първобитна сбирщина
12
1
 
23
 
! Отговори
Хер Флик от Гестапо преди 1 година
Меркел нали внесе работници от Африка и Азия - те да работят!
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немците ще се оправят,не им гледайте в канчето.Ние да си изчистим нашата къщичка,че кьорав инвеститор няма да дойде при комунистите тук,дето са се окопали във властта.
10
1
 
13
 
! Отговори
С други думи: преди 1 година
"С трици май муни не се ловят!"
9
2
 
18
 
! Отговори
четохте ли текста? преди 1 година
Както винаги заглавието е леко-далеко като Калеко Алеко! Не че няма работници - просто никой не се хваща на ниски заплати при тая инфлация! КРИЗА му се вика!
8
13
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами докато едни другаре и товарищи чакаха Германия и "Загниващия запад" да се сринат икономически, взе че се срина СеСеСерето им, сега идва ред на путинската федерация ... !!!
7
14
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
започнаха пак да мечтаят родните русофи ли, че видиш ли Германия фалира. Няма да ви огрее , не си правете илюзии :D:D:D:D
6
5
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
ем да, застрашен е от фалит някой който има, ти като нямаш, какво да изгубиш, че да фалираш?!? И най вероятно ти знаеш за Германия нещо повече от тях самите! Сипи си още една ракия, да се помислиш за още по-умен и важен!!!
5
8
 
12
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
После се чудите защо Европа не говори за мирни преговори в Украйна?!?! Войната всъщност е добре дошла за големите държави в Европа, за САЩ, за Русия! Тестват си оръжията в реални условия, пълнят хазната с високите акцизи от високите цени на горивата, едни кръгове се пълнят и гушите от прекупуване на руски газ и петрол, и в Германия и Франция влизат нови, бели работници!Умирали там някакви на бойното поле ... за едните не са свои, за другите - имаме си много в Русия, можем да си го позволим ...
4
3
 
18
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Значи да разбираме, че Германия е гола вода а България е процъфтяващ рай.
3
5
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Назе тва кво ни интересува ?
2
3
 
16
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Верваме ви, че няма Работници! А Газ и Ток - Има Бол, нали?!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е фалирала ама още не го знае!