Без пари за отопление: Какво се случва в България и ЕС?

У нас енергийната криза за много хора не е нещо ново
23 окт 2022 07:45, Петя Славова
133
Без пари за отопление: Какво се случва в България и ЕС?
Снимка: БГНЕС

За много хора в България енергийната криза не е нещо ново - повече от 23% от българите не са могли да си позволят отопление и през миналата година, предава "Дойче Веле". Как е в другите държави от ЕС?

Още преди сегашната енергийна криза много хора в Европа не са разполагали с достатъчно средства, за да отопляват надлежно жилищата си. В Германия например през миналата година цели 2,6 милиона души не са имали достатъчно пари, за да затоплят достатъчно жилищата си, сочат данните на Федералната статистическа служба.

В България най-много хора са засегнати

Тази бройка съставлява 3,2 процента от населението на страната. Най-силно засегнати са хората, които живеят сами (4,3% от всички домакинства), както и самотните майки или бащи (4,7 процента).

По този показател обаче Германия стои сравнително добре в Европа, където средно 6,9 на сто от населението не е можело да затопля достатъчно жилището си през миналата година поради финансови причини, става ясно от данните на Евростат. Най-много хора са студували в домовете си през зимата на предходната година в България – цели 23,7 процента от населението на страната. Следват Гърция - със 17,5 на сто, и Испания – с 14,2 процента. С най-добри показатели е Финландия, където само на 1,3% от населението му се е налагало да стои на студено в дома си през зимата.

Още по темата

Такава статистика в ЕС се води от 2020 година с цел да отчита риска от изпадане в бедност в страните от общността. В Германия въпросите, свързани с отоплението на домовете, годишните отпуски или пълноценното хранене са неизменна част от провежданите представители микропреброявания.

Експерти настояват за повече държавни помощи

Близкият до синдикатите Институт за макроикономика и изследване на икономическите цикли настоява за по-голям ангажимент на държавата, която трябва да облекчи най-бедните домакинства в енергийната криза. Отбелязва се обаче и това, че предприетите вече мерки, като еднократната енергийна помощ от 300 евро, са стъпки "в правилната посока".

Някои от тях обаче имат и недостатъци, като предложеното заедно с тавана на цените на газа процентно поемане от държавата на разходите за отопление на база нормално потребление. Така домакинствата с високо потребление и високи сметки за парно в парично изражение биха били облекчени в много по-голяма степен, отколкото тези с ниско потребление на енергия. Ако мярката действаше без да има горна граница, собствениците на големи луксозни имоти биха се радвали на облекчения, които в екстремни случаи биха могли да надхвърлят в пъти средното, смятат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
морски преди 1 година
Да, "на Бойко като разровим двора в Банкя, ще излезе" червената му партийна книжка. Колко ще те стопли тя?! Партията-майка закриля само нейните си хора.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тук има някой който казват че униват Бълхари и го правимот няколко години.Е прокурор и следствие прави ли нещо.За краде ето е ясно,но да убиват хора е страшно.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС унищожават държавата ,с помоща на "патриоти","възрожденци" и инатите от ИТН.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема пари за крадине.Са ГЕРБ са натпини само да лапнат парите от плана за възтановяване.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как какво се случва?? България и ЕС лягат върху каквото са си подслали, това се случва.
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че скоро ще ходим на гости на гербаджии, депесари и перачките им.Такива къщи имат, че ще направим старчески дом от всяка. На Бойко като разровим двора в Банкя ще излезе много нещо. Българите трябва да си вземат откраднатото с или без лихвите, но не може така да ми вземат парите и да живеят с тях охолно група комплексари като Гешев, Борисов и т.н.... всички в затвора скоро
11
24
 
7
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Кой ще ни даде пари? В България почти никога не е имало истински гладни хора. Ако това е допустимо за някой пенсионер с малка пенсия, е абсолютно недопустимо за млади, здрави, работещи хора! 2022година сме и сме в Европейски съюз. Работа и заплащане има навсякъде. Трябва само малко воля и малки жертви, за преквалификация и/или прелокация.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога помощи? С тия помощи, които искат експертите не се постига нищо освен инфлация. Помощ само за крайно бедни. Примера с горивата в България -0.25 Ст за бензина за бедните и за онези, които са си позволили 12000лв почивка за 4 нощи във Велинград. От друга страна обаче България е производител на ток и ако не може да достави на достъпна цена на народа...следва недоволство и всичко тръгва на зле
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ най-добре се топлят ромите.Хем взимат помощи.хем не си плащат тока а го краднат.А ако не крадат ток се топлят с гуми.
8
1
 
21
 
! Отговори
Ооу преди 1 година
Уж бяха пълни с евтин втечнен газ, даже по-евтин. Това, което ни лъгаха е, че сега трябва да плащаме по-малко за по-евтиния газ, а е точно обратното.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само една истинска мисирка, може да напише толкова противоречия, само в една единствена списня!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредна статия от гнусната и лицемерна фашистка медия Дойче Веле от поредицата "България е Африка". С нетърпение чакам да видя германците как се справят тази зима.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да му мислят германците, нашите пигани са му намерили цаката за отопление - гуми, туби и парцали!
4
2
 
15
 
! Отговори
Асанко Гиздава маала преди 1 година
Ама то принципно е хубаво отоплението да е без пари...............
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите да не се плашат че ше студуват, те са свикнали ахахахаха
2
2
 
17
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Ако се усещате какви глупости пишете,щяхте да се гръмнете.Каквито сте журналисти, такива доктори ще ви лекуват.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия въпросите, свързани с отоплението на домовете, годишните отпуски или пълноценното хранене бяха неизменна част от провежданите представители микропреброявания. Ще останат ли тези въпроси в историята? Ако останат, тази зима половината население ще отговори, че мръзне и недояжда.