Нов изтребител - най-големият проект в отбраната в Европа за 100 млрд. евро

Франция, Германия и Испания са постигнали споразумение
145
Нов изтребител  - най-големият проект в отбраната в Европа за 100 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Франция, Германия и Испания са постигнали споразумение за започване на следващата фаза от разработката на нов изтребител от шесто поколение  (Future Combat Air System, FCAS), най-големият проект в областта на отбраната в Европа, чиято стойност се оценява на повече от 100 млрд. евро, съобщиха два източника на Ройтерс.
Трите държави и съответните им индустрии сключиха сделка, заяви източник от отбраната, който говори при условие за анонимност, но не предостави подробности.

Източник от френското правителство също потвърди, че е било намерено решение на пречките, съществуващи между компаниите от отбранителната индустрия на трите страни, което е проправило пътя за преминаване към следващата фаза на проекта за боен самолет.

Според по-ранна информация следващата фаза от развитието на FCAS се очаква да струва около 3,5 млрд. евро, които ще бъдат поделени по равно между трите държави.

Френската компания "Дасо"(Dassault), "Еърбъс"(Airbus) и "Индра“ (Indra) - последните две представляват съответно Германия и Испания - участват в програмата за замяна на френските "Рафал“ (Rafale), германските и испанските "Юрофайтър“ (Eurofighter) от 2040 г. с новите бойни машини.

Френският президент Еманюел Макрон и тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел през юли 2017 г. за първи път обявиха плановете си за FCAS, които ще включват изтребител и редица свързани с него оръжия, включително безпилотни летателни апарати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен33 е напълно прав. Но дотогава технологиите за РЕБ ще бъдат още по- развити, засега са до 7-8 км. След 10г. сигурно от 100 км. щемогат да му опекат електрониката, така че се обезсмислят. Щевидим какво ще стане.
36
2
 
7
 
! Отговори
Само помислете !.?.! преди 1 година
100 млрд. Евро за проект целящ унищожаването на себеподбните ни хомосапиенс !!!!!! И ще тръгне някой да ми разправя ди къде е стигнала цивилизацията ни в съвремието в което живеем !!!.... И преди е имало войни,но тези войни са били за земи,жени,злато и надмощие,а днешните войни целят само едно,..колкото се може повече жертви.Това в момента най го усещат и изживяват руснаците които ги ловят като животни,и ги пускат на гладиаторската арена.Направо във ,,месомелачката/човекомелачката/".
35
4
 
12
 
! Отговори
Дърт Вейдър преди 1 година
Ако тепърва ще разработват нов модел X wings, много са закъснели, звездата на смъртта и T-fighter-ите са в готовност. Освен това най-актуалните в момента са хартиените ф16 стелт, някои планети смятат да поръчват втора ескадрила даже.
34
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Че то без пари!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе в Европа знаят да харчат пари. Ще оформим малко дълг тук и там и да ги плаща там някой балък в бъдеще ха ха. А за инфлацията е виновен то се знае Путин!
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2040г. ще стане! Ей така, ще ви пращат филмчета, как излита, как каца. И всички ще си мислят, че изтребителят съществува. Нещо като снимчиците на Ковид. Аз предпочитам синьо кълбенце с червени пипалца. Сивото със сините пипалца също е много добро качество.
31
5
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
докато чака супер свръх новите американски изтребители Бългерия взе 10 милиона заем за да внесе домати и чушки за коледните празници от икономическата свръхсила Албания. демокрацията значи разцвет навсякъде.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтребителите са отживелица. Бъдещето е в дроновете (БПЛА).
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е пълна с ЛГБТКЮ+ хора. Европа е обречена! Бшсгодарим ти ФАЩ!
28
1
 
5
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Бългерия , Ромейния и Норт Мяцедония са постигнали споразумение да внасят имам баялда в Бългерия.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ние самолети няма да видим. С тия милиарди си е ужилване.
26
7
 
6
 
! Отговори
Fool преди 1 година
До 36, мозъка не знам дали нямам. Ама нещо не виждам Херсон защо не остана руски? Имам очи, а те видяха как руснаците бяха в настъпление докато Украйна имаше само съветска бойна техника. След като получиха американската Русия мина от атаката в отстъпление нали така? Аз ли нямам мозък или ти? Въпроса е риторика, само да кажа не се пъни да ми отговаряш :)
25
3
 
5
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Ще пусна във въздуха 100 милиарда за да ги свалят руснаците веднага ?Е това го могат само кукуевропейците!
24
3
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Той ще стъпи, ама на прочистена от врагове територия.
23
5
 
4
 
! Отговори
Fool преди 1 година
20, двадесет краварски HIMARS системи от 1990, пръснах цифката на руската артилерия. Танкове им спряха настъпление заради ръчни системи Javelin от 1970, а ракети Stinger 1980 съсипаха авиацията им. И от атаката го обърнаха на отстъпление рашковците. Очевидно американска технология дори и много стара е години наред от съветската. Съветската не с случайно спемната тук, защото Т-14 е руска разработка, която още е прототип и ще стигне M1A1 1980 може би никога :)
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтребителите от следващо поколение са безпилотни, както и танковете, корабите, подводниците... Войниците вече са повече "геймъри", отколкото "рамбовци" и съвсем скоро няма изобщо да се появяват на фронта, а ще си стоят в бункера, докато дроновете свършат работата на кашимерията.
21
0
 
2
 
! Отговори
по прозд от мен няма преди 1 година
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
20
5
 
3
 
! Отговори
А в руската клоака преди 1 година
чакат цистерна квас на площада, различни стандарти др0гаре.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В БЪЛГАРИЯ 100 МИЛИАРДА СА ДАДЕНИ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТА ЗА 12 ГОДИНИ И НЯМА САМОЛЕТИ" - явно 12 години сме пазарували от грешните чекмеджета.
18
6
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Путин да му мисли.Всяко зло за добро.До сега нито една победа. Загуби всичко , което Русия бе постигнала преди войната.