Европейците посрещат тази Коледа по-скромно - остават вкъщи и харчат по-малко

6 от 10 ще я изкарат домашно
Обновена: 24 дек 2022 13:48 | 24 дек 2022 10:05, Камелия Цветанова
110
Европейците посрещат тази Коледа по-скромно - остават вкъщи и харчат по-малко
Снимка: БГНЕС

6 от 10 европейци предпочитат да чакат Дядо Коледа у дома, близо до семейството, вместо да пътуват, за да посетят приятелите и роднините си или да откриват нови места. 4 от 10 европейци смятат да похарчат по-малко от 250 евро за Коледа (за подаръци, храна или пътуване).

През 2022 г. европейците ще предпочетат практични подаръци за Коледа (31%) вместо скъпи подаръци и преживявания. Европейците се готвят за един от най-скромните и сдържани коледни празници през последните години, докато континентът е изправен пред нарастваща инфлация, а икономистите очакват през 2023 г. икономиката да се задържи в стагнация.

Revolut, финансовото супер-приложение с 25 млн. клиенти в световен мащаб, е провело голямо международно проучване с над 10 000 участници от 10 държави в Европа. Рамките на извадките се основават на пол, възраст, държава/регион/държава, предаде БГНЕС.

Всичко, което искам за Коледа, е: да си остана вкъщи или да посетя приятелите и семейството си?

Европейските потребители са готови да посрещнат коледния празник с прагматизъм и практични решения, като са разделени между две противоположни тенденции - намаляване на покупателната им способност и желание да се възползват от деня, в "новата нормалност" след пандемията.

Предпочитанието да се пътува по Коледа изглежда е по-скоро възрастово предпочитание (14% в сегмента 25-34 г.) или културна тенденция. Респондентите от Румъния, Италия и Франция потвърждават намерението си да резервират пътуване за Коледа или да пътуват, за да посетят приятели и роднини на този празник, в по-висока степен, отколкото тези от Великобритания, Полша, Германия или Литва. До момента румънците (64%) са европейците с най-висока мобилност за това събитие, за разлика от литовците (с 31% отговори, благоприятстващи резервирането или планирането на пътуване).

Ограничен бюджет или безгранични подаръци за Коледа?

Когато става въпрос за пари и коледен бюджет, повечето европейци споделят опасенията си от нарастващите разходи за отбелязване на този важен празник. 25% от анкетираните се е налагало да пестят за сезона на подаръците. Младите хора също предпочитат да спестяват (34% от 18-24 годишните), а също така обмислят ръчно изработени подаръци (16%) в по-висока степен в сравнение с по-зрелите сегменти от населението.

Германците (23,50%) и поляците (23,20%) възприемат тази година по-скоро като стиснатия Чичо Скрудж, като смятат, че не е време за празник, тъй като не могат да си го позволят. 14,50% от европейската извадка заявяват, че Коледа на 2022 г. може да бъде "отменена" поради финансови пречки. Но общата атмосфера е спасена от респондентите във Франция (17,1%), Италия (15,6%) и Обединеното кралство (15,2%), които са по-спокойни и разчитат на лични заеми, кредитни карти или вноски "Купи сега, плати по-късно", за да финансират плановете си за зимните празници. За да намалят разходите си, италианците (14,9%) и по-младите потребители (18-24 г., 15,70%) мислят да подарят ръчно изработени подаръци, докато също италианците (16,70%) и възрастните хора (65+, 14,60%) ще подарят ваучери за коледни подаръци.

9% от анкетираните заявяват, че не желаят да харчат изобщо (нито цент!). Най-разточителни са френските респонденти, като 8% от тях заявяват, че възнамеряват да похарчат над 1000 евро за храна, подаръци и пътувания за Коледа и Нова година. За разлика от тях литовците са най-въздържани, като 60% от анкетираните в тази страна планират да похарчат по-малко от 250 евро по този повод.

Практични подаръци и социално приобщаване

Според проучването на Revolut европейците биха предпочели практични подаръци (31%) вместо скъпи подаръци и преживявания за Коледа (17%). Жените все още очакват да получат хубави неща или лакомства, които иначе не биха си купили (19,4%). Мъжете се затрудняват да решат какво искат да намерят под коледната елха (18,8%, вторият най-предпочитан отговор след практичните подаръци).

Най-практични сред всички европейци са поляците (39% биха искали да получат практичен подарък) и възрастовата категория 25-34 години (38,5%). С увеличаване на възрастта на респондентите загрижеността за желаните подаръци намалява, а отговорите "не знам" стават по-многобройни сред възрастните хора (над 55 г., 22,6%). /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: подаръциколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
До анонимен *** ,руснаците харчат десет пъти повече от европейците и хиляда пъти повече от тебе крепостен Селинджър!!!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупава статия, че и трият коментари на някои, които ги опровергават. Защо ли?
56
5
 
3
 
! Отговори
Глупости! преди 1 година
В момента съм във Виена и никой не пести пари! Само в статиите на Днес.бг някой пести.
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 процента ще изхарчат по 250 евро, а останалите 60 повече. За справка само, колко ли ще изхарчат руснаците?
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70 - Роден съм преди 50 години ... Така че същия. Докато не се откруе начун, хората да се обезсмъртят биологично, все тая.
53
2
 
6
 
! Отговори
ЕвроатланДици,сър! преди 1 година
Евроценностите ще ги топлят и хранят!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите срещу Русия са в основата на обедняването в Европа! ЕС е виновен за всичко,благодарение на комшолука си със САЩ!-:((
51
3
 
7
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
Нека да са на тъмно и на студено, няма да празнуват Коледа, остава им да се радват, че налагат санкции.
50
3
 
2
 
! Отговори
Нане: преди 1 година
-аз не искам на мен да е добре,. а на Вуте да е зле!! Жалка история сте тва новите българи. окаляни душевно и озлобени кът хиени и тва е щото живеете добре. На горната земя живота върви по-друг начин, така че не се притеснявайте за тях ;)
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно, имаме нужда от повече добрина и любов, не от пари и подаръци. Колкото и да се оплакваме вивеем най-добре от всички хора живели до сега на земята. Замислете се какъв живот щяхте да имате ако сте родени преди 50-100 или 500 години. Кратък и мизерен, без баня, без коли, без телевизия, без болници , без музика, без ...........
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Чичо Скрудж, когат си имаме Гай ***? Тези в редакцията са иълни пдиоти с тяхната езикова цензура!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Чичо Скрудж, когат си имаме Гай ***? Тези в редакцията са иълни пдиоти с тяхната езикова цензура!
46
4
 
8
 
! Отговори
Еми преди 1 година
САЩ водят икономическа война до последният европеец! Ние в ЕС сме икономическато пушечно месо!
45
1
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
на търкалета. Пазарят като че ли са биле на купони досега. Количките за пазарени им са малки. Издуручени до тавана на магазина. Така че не им берете кахъра ами гледайте при вас кво става
44
0
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Все по-скромно ще става всичко в бъдеще време с експлозията на цените! На всички християни тук весело посрещане на Коледа и Новата Година! И войната по-скоро да свърши. За всички нормални хора по света е ужасно изпитание.
43
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИТЕ АКО ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА ПО ДОБРЕ ДА БЯГАТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ
42
6
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЕВРОПЕЙЦИТЕ АКО ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА ПО ДОБРЕ ДА БЯГАТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до В Русия е най-злеАЗ ИМАМ РОДНИНИ В УКРАЙНА,ПО-ТОЧНО В КИЕВ И КАЗВАТ,ЧЕ ВСИЧКО Е ЕДНА ЕВТИНА ПРОПАГАНДА И,ЧЕ РЕАЛНО ВОЙНА НЯМА,ЗАЩОТО НИТО ЕДИН УКРАИНЕЦ НЕ ВИЖДА СМИСЪЛ ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ В ИМЕТО НА ЕДНА КОРУМПИРАНА И АЛЧНА ВЛАСТ В КИЕВ...НИТО ПУТИН НИТО РУСНАЦИТЕ ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ УКРАИНЦИТЕ...ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ ЖИТЕЛИТЕ НА КИЕВ СА РАЗДЕЛЕНИ НА ДВЕ-50 % РУСКОЕЗИЧНИ И 50 % ГОВОРЕЩИ УКРАИНСКИ ЕЗИК И МЕЖДУ ТЯХ ДОРИ И СЕГА НЯМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.
40
13
 
1
 
! Отговори
До засегнат преди 1 година
Има ли в Москва коледна елха или няма ?! Няма!!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПА ИМА ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ,НО ИМА ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ,КОИТО НЯКОЙ ДЕН НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ...ЗА ДА ПЛАТИ ТЕЗИ ПЛАНИНИ ОТ ДЪЛГОВЕ НА ЕВРОПА И ТРЯБВАТ РАБОТОСПОСОБНИ ХОРА,КОИТО ТЯ НЯМА...ЗАТОВА ЕДРИЯТ КАПИТАЛ В ГЕРМАНИЯ НАТИСНА МЕРКЕЛ И ТЯ ПРИЕ БЛИЗО 1 МЛН. МИГРАНТИ ОТ АФРИКА И АЗИЯ САМО ЗА ГОДИНА...