Столтенберг: Русия няма да се откаже да поеме контрола над Украйна

Според него е нужен дългосрочен план за подкрепа за Украйна
2 яну 2023 07:30, Петя Славова
461
Столтенберг: Русия няма да се откаже да поеме контрола над Украйна
Снимка: БГНЕС


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред Би Би Си, че е необходим дългосрочен план за западната подкрепа за Украйна, която се противопоставя на Русия.

"Трябва да сме подготвени за дълъг период от време, защото, както забелязахте, Русия няма намерение да се откаже от основната си цел - да поеме контрола над Украйна", каза Столтенберг.

Още по темата

Според него успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев.

"Украинските войски контраатакуват от месеци, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, а много от мобилизираните сега преминават обучение. Всичко това подсказва, че те се подготвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива", заяви генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг подчерта, че в сегашната ситуация Украйна има голяма нужда от военна подкрепа от Запада, предава БТА.

"Ако искаме мирен договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да й осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава", уверен е Столтенберг.

"Повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази война. Но знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле", заяви генералният секретар на Северноатлантическия пакт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
19
 
6
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
289
14
 
4
 
! Отговори
Гн Столтенберг преди 1 година
Много сте наа кан тази сутрин! Нее много мъжествено..
288
12
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Гласуваха Наga Protection Act, според който ако някой американски гражданин или военен е съден в международния съд в Хага, САЩ има храво да нападне Хага...
287
12
 
5
 
! Отговори
Само на Нато преди 1 година
Е разрешено да бъде агресор! В Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия и Сирия! Те могат да бъдат и убийци и агресори, защото са демократични убийци на цивилни и агресори!
286
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже какъв рев, какво безсилие гн Столтенберг!
285
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то Нато е бизнес модел, те не са за да воюват а за да продават оръжие и застраховки!
284
15
 
5
 
! Отговори
Има ли преди 1 година
Изобщо някоя война която нато да и спечелило??
283
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато се наас ра в Украйна!
282
12
 
5
 
! Отговори
Нато преди 1 година
Се на *** в Афганистан, а сега и в Украйна!
281
14
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Г-нСтолтенберг стои начело/макар ,може би само фигуративно и декоративно/ на най-мощната все още военна организация,притежеваща,освен военна мощ може би и най-доброто разузнаване-без израелското!.И без съмнение той е наясно,че Русия няма да загуби тази война-въпросът е в това до каква степен ще постигне целите си!И г-н Столтенберг със сигурност разбира че капитулацията на Украйна е напълно възможна -по мое мнение вероятността е 2 към 1 !?И помощта от НАТО може да се окаже мечешка услуга!?
280
16
 
6
 
! Отговори
До 323 преди 1 година
Те и Натовците се биеха на чужда територия в Сърбия, Ирак и Афганистан за родината!! Двоен стандарт?? Те не са агресори нали?? Това те учи Байдън?? Като хвърляха бомби в Сърбия и даже в България паднаха, това си беше хуманно?? Инапълно легално нали??
279
19
 
8
 
! Отговори
До 327 преди 1 година
Е те и американци и британци се биеха и умираха в Афганистан и Ирак за родината ха ха!Хиляди километри на друг континент! Поне Украйна граничи с Русия..САЩ досега са имали 30 военни конфрикта за 30 години и никой даже не е бил в Северна Америка даже!!
278
10
 
23
 
! Отговори
... преди 1 година
До пишещия се "Българин"! За каква Родину се бият руснаците бе, като са навлезли в чужда територия и сравняват със земята всичко, където минат! За каква Родину се бият, като стрелят ракети по цивилни сгради и инфраструктура! На това му се вика ...военни престъпления! Само Путин ви учи, че където минете, можете да си грабите и убивате на воля, и то безнаказано! В 21-ви век сме, и всичко се пише, документира и ще се плаща! Бъди жив за да го видиш!
277
23
 
2
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 1 година
Кой програма за VPN използваш? Виждам че бързо генерира фейк IP та и винаги си слагаш плюсове!
276
24
 
6
 
! Отговори
До 311 преди 1 година
Поне руснаците умират да родину, а не за финансите на Зеленски или геополитическите интереси на САЩ!!
275
24
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
До Калеко АлекоТи май си от не-цивилизованият свят, не ставаш за Шенген дивако! Никой не го иска, ама дрипльото се нстиска.
274
23
 
6
 
! Отговори
На Нато преди 1 година
Му трябваха 20 години да загрее, че е загубило в Афганистан! В Украйна все пак по бързо загряват на къде деха вятърът!! След 10 месеца разбраха, че войната няма са свърши за 3 дена с тяхна победа..
273
18
 
4
 
! Отговори
Ох горкото Нато преди 1 година
Да си бяха стояли да воюват срещу талибани и афганистански фермери на канабис! Въпреки ме и срещу тях загубиха!
272
17
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
До Калеко АлекоИЗБЯГА ЛИ,ИЛИ ТЕ ПУСНАХА ЗА ПРАЗНИЦИТЕ ОТ ЛУДНИЦАТА?
271
15
 
6
 
! Отговори
Столтенберг преди 1 година
Голямото на аквате на Нато! Уаааа, Путин не иска да се предаде, уааааа! Какво ще правим, нямаме оръжие! Циврене, наапикаване, да ги ожали човек, че планът не проработи!