Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?

Според експерти това е знак за по-лошото, което предстои
Обновена: 3 яну 2023 14:20 | 3 яну 2023 14:20, Нели Христова
195
Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?
Снимка: БГНЕС

Метеорологичните рекорди падат в цяла Европа с обезпокоителна скорост през последните няколко дни, казват експертите.  Най-топлият ден през януари е регистриран в най-малко осем европейски страни, включително Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, според данни, събрани от Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури.

В Корбелов, Полша, живакът достигна 19C – температура, с която силезийското село е свикнало повече през май, и 18C над средната годишна стойност за януари, която е  1C. В Яворник в Чешката република беше 19,6C, в сравнение със средно 3C за това време на годината.

Температурите във Високайе, Беларус, обикновено се движат около нулата по това време на годината. В неделя те достигнаха 16,4C, надминавайки предишния рекорд на страната за януари с 4,5C.

Навсякъде на континента местните рекорди бяха счупени в хиляди отделни измервателни станции, като близо 950 бяха свалени само в Германия от 31 декември до 2 януари, казва Ерера.

Северна Испания и южната част на Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9C в Билбао, най-горещият ден през януари, и рекорди, счупени в Кантабрия, Астурия и региона на баските. Само Норвегия, Великобритания, Ирландия, Италия и югоизточното Средиземноморие не са публикували никакви данни.

"Можем да разглеждаме това като най-екстремното събитие в европейската история", твърди Ерера. "Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави."

"Можем да кажем, че това е първият път, когато екстремно метеорологично събитие в Европа (по отношение на екстремни горещини) е сравнимо с най-екстремните в Северна Америка", добавя той.

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва той.

Бъркил допълва, че топла въздушна маса, развила се край западния бряг на Африка, е пътувала на североизток през Европа от Португалия и Испания, привлечена от високото налягане над Средиземно море.

"Това беше широко разпространено, Дания, Чехия, както и почти цяла Германия видяха температури за януари, надхвърлящи рекордите", казва Бъркил. "Също така си струва да се отбележи, че имахме изключително топло време в южната част на Англия. Навечерието на Нова година, мисля, че около седем места в южна Англия са регистрирали най-топлата новогодишна нощ в историята."

Метеорологът Скот Дънкан казва, че температурите в цяла Европа са потресаващи. "Имахме много топла нова година миналата година, но това надмина всичко", на мнение е той. "Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни."

Причините са трудни за установяване, обяснява Дънкан, като Ла Ниня и аномалната топлина в морските повърхности играят роля. "Нито едно от горните тук обаче не е ново, така че какво е крайно за статута на рекордьор? Нашата затопляща се атмосфера и океани в крайна сметка улесняват чупенето на рекорди."

Професор Бил Макгуайър, който е писал за последствията от срива на климата, казва, че високите температури са предвестник на по-лошо, което предстои.

"Най-тревожното в това е скоростта на глобалното затопляне, това просто вече не е изненада", обяснява той. "Това е малък поглед към бъдещето, в което зимата ще се сведе до няколко месеца на мрачно, влажно и меко време, с малко скреж, лед или сняг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако мисирка от днеса ти каже добър ден погледни къде е слънцето!
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен ХААРП бачка яко по целия свят, за да може "плана" да върви. Всичко е толкова наредено и е една голяма симулация и манипулация. Как мислите се управляват 9 милиарда души без инквизиция. Да има глобално затопляне, но повечето е просто манипулация с ХААРП.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е потресаващо,шок ,ужас и тнт.Я се върнете през годините,за да видите ,че е имало такива температури.Като зафука февруари и март,пак ще шок,ужас и потресаващо сушави,седем кишави така казваше баба ми.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Януари тепърва започва, следва Февруари...
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в тоя пропаднал сайт лъжат на всяка втора статия, за сняг по коледа няма да излъжат, а то зима нямало да има вече
19
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Със зимата може и да не се сбогуваме, но с путинджийството ще се сбогуваме със сигурност. Господа русофили, къде са замръзващите и умиращи от глад европейци? Защо не ги виждам?" ------ за сведение на кооозяшката пооодлога в европа е пълно с гладни и мръзнещи! Хвани потърси примерно колко англичани не могат да си позволят 3 хранения на ден! Виж и на колко човека германия ще раздава енергийни помощи да не замръзнат! ?отоплението на къща в дания от 1-2к крони в момента в 8000
18
1
 
25
 
! Отговори
Йети преди 1 година
Напишете го това в щатите,че там е ледникова епоха 45
17
0
 
27
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
След изригването на Пинатубо през 1991г климатът на планетата беше тотално разбъркан. Изригването на Тонга в началото на 2022г беше сходно по сила, но с бонус - изхвърляне на милиони тонове вода в атмосферата. Съответно, климатът ще бъде нетипичен и през 2022, и през 2023г. Но ИНТЕРЕСНО, този път нищо никъде не се споменава за влиянието на колосалното вулканично изригване. "Причините са трудни за установяване" даа понеже не се връзват с лъжите и пропагандата на "причинено от човека".
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ *** КО СТАНА БЕ НАЛИ КОЛКО СТАТИИ ПИСАХТЕ ЧЕ КОЛЕДА И НГ ЩЯХА ДА СА СНЕЖНИ??? СЯ МИ ГОВОРИТЕ ЧЕ НЯМАЛО ДА ИМА ЗИМА ПОВЕЧЕ !! НАЛИ ВИ КАЗАХ ТОГАВА ЧЕ ЩЕ ВИ ГО ТЪРСЯ АКО ЛЪЖЕТЕ КАТО ВСЯКА ГОДИНА !!!
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бла-бла-бла... абсолютно нормално време! Като се извърти джетстрийма след някоя друга седмица и снежните бури ще се преместят от щатите над европа. Никаква драма няма, а само една огромна зелена далавера с крайна цел да накарат всеки един от нас да си плаща за дишането!
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Спеца Русия музеят на технологиите от началото на 20ти век къде я слагаш наравно със САЩ.
13
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
вероятно духовете на динозаврите злобеят !..:-"На ви сега,тарикати,нарекли се "хомосапиенси" !..Да видите кък изчезнахме ние!"..
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 дни било топло и вече краят на света! Сериозно ли? А като стане -15 ще ревете, че е прекалено студено. Е, няма угодия!
11
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със зимата може и да не се сбогуваме, но с путинджийството ще се сбогуваме със сигурност. Господа русофили, къде са замръзващите и умиращи от глад европейци? Защо не ги виждам?
10
11
 
22
 
! Отговори
Хау Дер Юююю преди 1 година
Потресаващото е, че в 21 век, в големите гъстонаселени градове е разрешено отопление със сурови дърва, въглища, отпадъци и какво ли още не твърдо гориво. Ако температурите се задържат известно време под нулата, навън ще може да се излиза само с противогаз.
9
4
 
34
 
! Отговори
хм преди 1 година
Големите дългове се чистят по три начина: 1.Повишаване на данъците (ще има бунтове, не става); 2. Намаляване на социалните плащания и разходи (ще има бунтове, не става); 3. Финансова репресия - поддържане на инфлация, по-висока от лихвите по кредитите. По този начин се гори реалния дълг. Това се прави в момента.
8
3
 
7
 
! Отговори
До Лекар преди 1 година
Да ве. Руснаците докат не си го преместят в Мацква, няма да мирясат.
7
8
 
48
 
! Отговори
хм преди 1 година
Преди 2-3 месеца, заради липсата на газ и скъпия ток, цяла Европа се молише за мека зима, сега като зимата е мека - шок и ужас, идва апокалисписа. Влезли сме във цикъла "Шок и ужас", т.е. вкарали са ни в него - първо беше Ковид, после войната, инфлацията, след тях ще ни вкарат в климатичния апокалипсис. Няма мърдане. Огромните дългове трябва да се изчистят някакси. Трябва да има оправдание и извинение за непопулярните действия.
6
1
 
37
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Природата си знае работата.
5
6
 
48
 
! Отговори
Грета Кратунберг преди 1 година
Добре че не е имало поклонници на култа на глобалното затопляне през януари 1949 г , когато в свищовското село Вардим са измерили +28 градуса!