Харчим много повече за храна от средното за ЕС

Разходите на домакинствата у нас за транспорт също са по-високи
4 яну 2023 16:00, Елка Василева
120
Харчим много повече за храна от средното за ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Домакинствата в страните от Европейския съюз са отделяли 25 на сто от разходите си през 2021 г. за покриване на сметките си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива". Това е намаление с 0,5 процентни пункта в сравнение с 2020 г., сочат най-новите данни на Евростат.

Домакинствата в България са отделяли по-малка част в сравнение със средното ниво за Евросъюза от разходите си за "жилище, вода, електричество, природен газ и други горива" (19,1 на сто) през 2021 г.

За "храни и безалкохолни напитки" обаче сме похарчили повече (20,1 на сто) от средното равнище за ЕС (14,3 на сто).

Разходите на българските домакинства за "транспорт" (12,3 на сто) също са били по-високи от средните за Евросъюза (12,1 на сто, с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с 2020 г.).

Увеличаването на разходите на домакинствата в ЕС в сектор "транспорт" е свързано с поетапната отмяна на ограничителните мерки срещу разпространението на КОВИД-19 през 2021 г., което повишава мобилността на гражданите на страните от Евросъюза, отбелязва Статистическата служба на ЕС.

Същата тенденция - на повишение, е регистрирана и при разходите на домакинствата от ЕС в секторите "отдих и култура" (8,0 на сто), "хотелиерство и ресторантьорство" (6,6 на сто), "здравеопазване" (4,7 на сто) и "облекло и обувки" ( 4,2 на сто).

Домакинствата в България са отделили за "отдих и култура" 8,1 на сто от разходите си, за "здравеопазване" ( 7,2 на сто), за "хотелиерство и ресторантьорство" ( 5,2 на сто) и за "облекло и обувки" ( 3,5 на сто).

Разходите за образование на домакинствата у нас също са били по-високи (1,5 на сто) от средните за ЕС ( 0,9 на сто), сочат данните на Евростат.  

(БТА, Пламен Пенчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
По голяма глупост няма. Щом чуете официална статистика, бягайте далече.
22
6
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
До АнонименКакво общо има еврото? Ние и в момента сме на евро с валутния борд
21
4
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Стига си плакал за тия 25 стотинки,бе!Аман от мизерници!Той не вижда спекулантите,не вижда как цените умишлено се надуват,но държавата го била ощетила,като му спряла авантата от 25 Ст.Пфу!
20
5
 
10
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Путин вижда нацисти навсякъде. Даже като се бръсне си говори с огледалото и му вика "Ей, нацист! Твойта мама... нацист!"
19
2
 
7
 
! Отговори
do 19 преди 1 година
А кой е жалкия фигурант? Гълъба ли? Или Радев?
18
3
 
6
 
! Отговори
ББ от Банкя преди 1 година
Значи сте богати!А и във всяка одая телевизор сте инсталирали, к'во само сЪ оплаквате?
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече ядем от другите европейци или у нас храната е по-скъпа?Май е второто.Не ми се мисли като въведем еврото,как още ще скочат цените.В Англия,например,храната е по-евтина,отколкото у нас.Правете си изводите.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А помощ от държавата няма! Страни от ЕС замразиха цените на основни продукти, у нас даже премахнаха единствената подкрепа за гражданите- отстъпката за горивата.
15
6
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Така е защото в Европа има истински държави, а България не е държава, а мафиотски тумор като Русия.
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз спрях да ям 3 пъти на ден луканка, филе Елена и червен хайвер и разходите за храна се нормализираха.
13
0
 
28
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 1 година
Предполаган, че това е в следствие на масовата консумация /особено по селата и малките градчета/ на черен хайвер, трюфели, омари, стриди, лангусти, френско шампанско, ирландско уиски и т.н.
12
12
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Верно е, баща ми беше близък с магазинерката щото и уреждаше материали за къщата с връзки и тя винаги ни пазеше салам като дойде и комшийските деца си облизваха пръстите като ме гледаха как се тъпча а те нямаха. Беше супер през комунизма
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, в Германия храните са много по евтини от тези в България, немската заплата е в пъти над тази в България. Това разбира се няма никакво значение, важен е нациста Зеленски и как да му се напълни гушата.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми българина яде, не купува по 1-2 чушки или домати и др, а по едно кило и нагоре и това е за всичко! Гладни са хората, а цените са едни от високите в ЕС, а ако влезем в еврозоната още по високи! Розово бъдеще!
9
6
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 6 С какво бяха пълни веее, кравар скааапан?
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!!!!!!!!!!!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще харчиме,акп имаме.ДОЛУ ЕС
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТБяха пълни ***.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете верно как е в Русия че разни тука много хвалят живота там колко бил по добър от ЕС.
4
5
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
То в България има ли изобщо храна? При бай Тошо имаше един вид шпеков салам и да си оближеш пръстите. Имаше салам Камчия с чесън и да си оближеш пръстите. Имаше Смядовска и Карловска луканка и да си оближеш пръстите. Имаше един кашкавал- Витоша и да си оближеш пръстите, едно кисело и прясно мляко да си оближеш пръстите, а сега има 1000 вида от всичко и нито едно не става за чееееп за зеле!