Театър или истинска подкрепа за Украйна от Франция?

Френският президент пропиля шанса си да оглави европейския отговор на войната в Украйна
18 фев 2023 21:45, Йоана Цонева
82
Театър или истинска подкрепа за Украйна от Франция?
Снимка: БГНЕС

Когато миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски пътуваше до Западна Европа, за да получи подкрепа за борбата на страната си срещу Русия, той спря в последния момент в Париж.

Френският президент Еманюел Макрон имаше късмет да получи покана.

Отношението на Макрон към военните усилия в Украйна често се оказва неразбираемо за съюзниците, които се чудят защо Франция сякаш се застрахова, като води диалог с руския президент Владимир Путин и изтъква необходимостта от "гаранции за сигурност" за Москва, пише "Политико".

Докато германският канцлер Олаф Шолц търпи жестоки критики заради бавното темпо на решението си да изпрати танкове "Леопард 2" в Украйна, приносът на Париж към общите военни усилия е значително по-малък, както в абсолютни стойности, така и като процент от брутния вътрешен продукт, в сравнение с този на Берлин, според класация на Института за световна икономика в Кил, актуализирана в края на миналата година.

Дори да се отчете по-скорошното обещание на Макрон да достави гаубици "Цезар" и съвместно с Италия - система за противовъздушна отбрана MAMBA, общите усилия на Франция за подкрепа вероятно ще останат доста под тези на най-големите помощници през 2023 г. Към ноември Полша е обещала помощ в размер на над 3 млрд. евро, а Обединеното кралство - над 7 млрд. евро. Франция, напротив, е предложила 1,4 млрд. евро - което поставя страната доста под западните съюзници по отношение на процент от БВП.

Когато Зеленски напусна Украйна, за да посети западните лидери миналата седмица, Париж не отправи официална покана - и срещата с Макрон без малко не се състоя. Първоначално френският президент планираше да прекара вечерта в театъра със съпругата си. Едва когато помощниците му видяха кадри от тържественото обръщение на Зеленски в Уестминстър Хол в Лондон, те побързаха да изпратят покана и да организират посещението в Париж късно вечерта. (Кабинетът на Макрон работеше върху това Зеленски да пристигне в Париж на малко по-късна дата, но в крайна сметка промени плановете си).

Нищо чудно, че Зеленски едва не пропусна да посети Париж.

На въпроса защо Франция понякога следва различен път по отношение на Украйна в сравнение с други западни съюзници, френски служители защитават Макрон.

В интервю за "Политико" бившият френски президент Франсоа Оланд заяви, че е имало смисъл да се говори с Путин преди инвазията, за да "го лиши от всякакви аргументи или претексти". Френски дипломат добави: "Или това, или да не правим нищо. Той [Макрон] реши да опита с дипломация - не мисля, че можем да го виним за това".

Що се отнася до слабия принос на Франция към военните усилия, официални лица твърдят, че като водеща военна сила на континентална Европа, Париж има и други отговорности в областта на сигурността, а именно защитата на южния фланг на континента, и трябва да запази някакъв капацитет. Те казват, че изпращането на френските танкове "Леклерк" няма смисъл, тъй като те вече не се произвеждат и не могат лесно да бъдат заменени.

Но когато ги попитат дали Франция е водеща по отношение на Украйна, същите служители са склонни да свиват рамене.

За Франсоа Хайсбур, старши съветник в Международния институт за стратегически изследвания, зигзагообразният подход на Макрон към военните действия в Украйна представлява пропусната възможност не само по отношение на твърдата сила, но и от гледна точка на по-широката амбиция на Макрон, изразена в речта му в Сорбоната през 2017 г., да се позиционира като европейски лидер в линията на бившия президент Франсоа Митеран, бившия министър-председател Мишел Рокар или бившия германски канцлер Хелмут Кол.

"2022 г. беше година на пропуснатите шансове", каза Хайсбург. Макрон "прекара 15 дни, обикаляйки и казвайки на всеки, който би слушал, че Русия изисква гаранции за сигурност, сякаш Русия не е достатъчно зряла, за да ги поиска сама".

Макрон "все още може да навакса изгубеното време, но предварителното условие за това е да бъде пределно ясен по отношение на Украйна, а оттам да възстанови легитимността си сред централноевропейските държави".

"Отвореният път" на Франция

Иронията е, че в геополитически план Париж рядко е имал по-добър шанс да поведе Европа.

Великобритания напусна Европейския съюз, премахвайки основната либерална противотежест на френския етатизъм. Германският лидер Олаф Шолц е обвързан с коалиционна политика и с последиците от неуспешния залог на Берлин за руската енергетика. Франция, напротив, се радваше на стабилно управление и на предимствата на относителната енергийна независимост благодарение на ранното си възприемане на ядрената енергия. Що се отнася до позицията на Париж в Европа, "пътят беше отворен", каза Хайсбург.

В някои отношения Макрон се е възползвал от тази възможност. Париж е най-гласовитият застъпник за силен отговор на ЕС на Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън - огромен пакет от субсидии за зеления бизнес. Когато пътува до Вашингтон през ноември, френският президент до голяма степен приличаше на европейски лидер, който отправя оплаквания към търговски съперник - и донася резултати за целия ЕС.

И все пак опитите на Франция за икономическо лидерство в рамките на ЕС не се превърнаха в по-широк стремеж да се превърне в гарант на сигурността и създател на консенсус в Европа. "Никой не е заменил Ангела Меркел на масата на Съвета", твърди един източноевропейски дипломат, когато го питат кой в момента "ръководи" ЕС. Оланд и няколко дипломати изразиха съжаление за влошаването на френско-германските връзки при Макрон, като заявиха, че това подкопава съгласуваността на блока и всяка надежда за по-интегриран подход към отбраната.

С наближаването на първата годишнина от войната в Украйна Макрон се насочи към много по-ярка подкрепа за Киев. В новогодишното си обръщение към французите той обеща на украинците "да ви помагаме до победата" - правейки реторичен преход от "Русия не може да спечели войната". Той остави отворена врата за обучение на украински пилоти на западни изтребители и направи значителен принос за системата за противоракетна отбрана МАМБА. "Към победа, към мир, към Европа", написа той в Туитър по време на посещението на Зеленски в Париж.

Въпреки това Франция остава и една от най-скептичните страни в ЕС, когато става въпрос за приемането на Украйна в блока, а общият ѝ принос все още бледнее в сравнение с други държави.

На Макрон му остават още три години на поста - достатъчно време да удвои новооткрития си интерес към украинската "победа".

Но с уличните протести срещу планираните пенсионни реформи, които сега преследват президентството му у дома, златната възможност избледнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 1 година
Гледай да завиваш добре бабичката,казаха че иде студ по БТВ-то!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макароне, лапай си щурците. И *** за зеле не става от теб, мекотело
54
1
 
1
 
! Отговори
Ravel преди 1 година
Зеленски , Шолц и Макрон Донбас и Крим ще гледат през крив макарон.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франсетата им е през чyчypa дали укритата ще изпукат или ще се предадат. Виждат загубената кауза. Германчyгитe също горчиво съжаляват, че не сурнаха укритата да се оправят сами. Единствено Полша има интерес от това, щото са си промивали мозъците да мразят руснаците, а и се надяват да отхапят малко територия от бивша Укрия. В общи линии, в момента всички губим, да могат САЩ да печелят, а поляците си имат мечта. Укритата, както обичайно, нямат полезен ход - остава им да мpaт и да се пpедават.
52
6
 
4
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
До 62. Никой не иска война? Явно си изпуснал часовете по история, или си спал последната година. Има едни червени "братушки" на изток дето сънуват за война, че даже и я практикуват честичко. И нас ни поотупаха, та едвам се отървахме. А аз не искам война, ама никой не ме пита. Тоя аргумент "никой не иска" война не е актуален, войната е тук - искаш или не.
51
3
 
7
 
! Отговори
Ненчо преди 1 година
Никой в Европа не е длъжен да обича надменните украинците. Никой в Европа не им длъжен с нещо. Това е голата истина, която на много байдънофили не им харесва.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 Ти не разбрали,че никой не иска война,хората в цяла Европа са настроени срещу украинците,щото ви видяха що за стока сте.Масови протести във Франция, Германия и Полша.В Полша са най-възмутени,че украинците бягат,с не ходят да се бият в окопите за страната си.
49
5
 
2
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Има постове, които подкрепят войната на джуджето в Кремлин. Факт е, че го правят от държави от "колективния Запад", където си живеят с права и свобода. Същите бяха заплашени от споменатото интелектуално джудже, че ще бъдат атакувани с ядрено оръжие. Какво е това - провал на образователната система, психично отклонение, имигранти с несъвместима идеология, или се дължи на успешните операции на Роскомнадзор и Главсеть?
48
2
 
3
 
! Отговори
Станко Балкански преди 1 година
Хората, които тук биват наричани с милото наименование "франсета" имат например такива пътища и магистрали, каквито в България с лиюбезното финансиране на ЕС, марсианският съюз и съюзът на Сатурн, и след сто години няма да могат да бъдат постигнати.
47
0
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Франсетата са много "хлъзгави". Такива номера могат да ти извъртят, че да се чудиш откъде ти е дошло. Освен това са и перфектни доносници. Оноре дьо Балзак ги е описал прекрасно в своите творби.
46
5
 
6
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
Украйна заминава с или без Франция. На който не му харесва да се оплаче в Диарбекир на арменския поп.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарон - наркоман.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франсетата са меки китки, щом едни селинджъри им биха баретите у БГ :))) Да си гледа бабичката Макарончо и да не се занимава с глупости :)))
43
7
 
11
 
! Отговори
Станко Балкански преди 1 година
САЩ се провалиха тотално в желанието си да помогнат на Украйна. Над шестстотин хиляди убити и ранени в Украйна за последната година. През това време руснаците си свиркат и пият чай.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББНещо за демократичен Авганистан да кажеш. А за талибанския режим там, от къде дойде.
41
11
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Добре, че са американците иначе Украйна отдавна да е завладяна от Русия. Американците съсипаха руската военна "мощ" за жълти стотинки !
40
4
 
15
 
! Отговори
Станко Балкански преди 1 година
Украйна заминава с или без Франция. На който не му харесва да се оплаче в Армения на арменския поп.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 Та кой казваш е освободил Европа от хитлеристкуя ботуш? Специално Франция е освободиха Великобрутания и САЩ. А източна Европа беше поеобена от СССР.
38
3
 
21
 
! Отговори
Този е преди 1 година
Бабо еб. Заедно с Меркел (друга известна баба) си признаха че Минските споразумения са били само за да се даде време на нацистите в Киев да се въоръжът и подготвят да превземат Донбас. Вместо да обяснява че Русия не можела да спечели войната, да вземе да си припомни някои неща за Наполеон 1812г и за колко време Вермахта разгромява "великата" Франция през Втората световна война ? И кой освободи Европа от фашисткия ботуш ? Тази Европа която сега въоръжава наследниците на СС офицера Степан Бандера
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция иска да продължава да експлоатира Африка, а Русия в последните 20 години и яде от баницата и това може да е циничната причина.