Германия има огромна нужда от работници

Навсякъде има обяви за работа
22 фев 2023 21:10, Росен Стойчев
79
Германия има огромна нужда от работници
Снимка: БГНЕС/EPA

В бонския квартал Бад Годесберг обущар се оплаква, че децата му не желаят да поемат семейния бизнес - те предпочитат да следват в университет, а намирането на чирак се оказва трудна задача. Ковачът в близкия център за конна езда пък казва, че след края на обучението на стажанта му, се е опитал да го задържи, но той не е пожелал да остане. Много трудно е да се намери нов, подходящ човек, казва той.

Още по темата
Друг германец, работещ за голяма корпорация, винаги отчаяно търси компютърни специалисти, а навсякъде из кафенетата в Бон висят обяви: "Търси се персонал".

"Много предприятия в Германия вече са силно засегнати от недостига на квалифицирани работници", признава федералното министерство на икономиката. "Повече от 50% от фирмите виждат в това най-голямата заплаха за развитието на своя бизнес". И въпреки че много компании усещат осезаемо липсата на подходящи кадри, ситуацията вероятно тепърва ще се влошава.

През идните години предстои пенсионирането на т.нар. бейби бумъри. А до 2035 г.  в Германия ще има недостиг на 7 милиона квалифицирани работници, твърди Институтът за изследване на заетостта.

Но дали в страната наистина има прекалено малко квалифицирани работници? Икономистът и специалист по пазара на труда Симон Йегер, който ръководи Института за икономика на труда (IZA) в Бон, казва следното: "В момента имаме рекордна заетост в Германия. Около 46 милиона души работят - това е повече от всякога и това развитие всъщност противоречи на тезата за недостига на квалифицирани работници".

Според него младите са по-добре образовани от онези работници, които сега се пенсионират. Йегер обръща внимание и на резкия спад на заплатите в реално изражение, който през 2022 е бил 5,7 процента, съобщи DW.

Йегер, който има докторска степен от Харвардския университет и е преподавал в Масачузетския технологичен институт (MIT), смята, че в Германия се е формирал "резерв от работна ръка, който не се използва". Според него в този т.нар. резерв попадат хора, "които вероятно биха искали да работят, но не излизат на пазара на труда. Или пък има "работещи на непълно работно време, които при по-добри условия биха работили и на пълно работно време".

Според Федералната агенция по заетостта, едва 11% от хората, които работят по 20 часа седмично, са заявили, че биха желали да работят повече. Основната причина обаче все пак е друга - най-вече поради грижи за деца или болни роднини.

"Компаниите трябва радикално да променят условията, които предлагат. Те трябва да ухажват хората", категоричен е Щефан Шайбле от управителния съвет на консултантската компания "Роланд Бергер". "Работодателите, които не са разбрали, че трябва да инвестират в своя персонал, сега имат много голям проблем", казва той.

Експертите по пазара на труда твърдят, че за преодоляване на недостига на квалифицираните кадри в Германия е необходима нетна имиграция от 400 000 души всяка година. Досега контролираната работна имиграция от трети страни е била ограничена до максимум около 60 000 ежегодно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
2
 
! Отговори
Гичо преди 1 година
Немски занаятчия -от 45 евро/час.Български занаятчия с Гевербе-максимум 25 евро/час.Е....?
49
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Търсят ,а за пари и дума да не става.От личен опит го казвам
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят някой да спазва работно време, ами така не става хората от изток са свикнали да я карат яваш-яваш. Ако работата е много спешна - друг ще я свърши и затова си клечат пред дююнержииницата
47
1
 
26
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Тези българи дето ще работят ще трябва да издържат и 5-6 милиона араби и турци които не им се работи и по цял ден пушат наргилета /на социални помощи/.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък някой работлив не им се падна
45
1
 
14
 
! Отговори
Защо бе преди 1 година
Всеки ден в германия влиза повече от квалифицирана работна ръка. Специалист по лежане, специалист по 20 часово спане, специалист по усвояване на социални и други такива все модерни професии! Германия си направи харакири, че и Европа я следва! Горко ни и за нашите деца
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е трудно за някои да подлъжат човека.
43
1
 
13
 
! Отговори
Верно ли преди 1 година
Балъците желаещи да робуват от 9 до 5 за хартийки свършиха. Свиквайте.
42
0
 
8
 
! Отговори
НЯМА КАК ДА СТАНЕ преди 1 година
ДА, ВЕРНО , ЗА ДА ИЗДЪРЖА МИГРАНТИТЕ.
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германките имат много по-нежна кожа от украинките и не се правят на рускини.Знам го от опит.Освен това украинките говорят много добре руски.На слънчака съм общувал с такива.Да не говорим в Турция колко много са ох-краинките.Нищо лошо не казвам за тях.Мъжете харесват жени на които лесно им падат гащичките.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обущар? В Германия?
39
4
 
11
 
! Отговори
Брекзит преди 1 година
Лъжат,не само,че имат работници,а си позволяват да сменят когато си искат и както си искат.
38
0
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 година
През миналия век"умните"Германци,като тях Белгийци,Французи,Испанци,Италианци и други като тях тъмни световни Субекти-докараха всякаква зган за да им работят.Стана така,че те работят за зганта,а тя (зганта)са на Социални помощи.Хитрата сврака с двата крака в БАРДАКА!
37
0
 
31
 
! Отговори
Швабария преди 1 година
8 милиона украинци са влезли в ЕС за година, 5 милиона сирийци от преди, 1 милион тази година, ама на никой не му се работи, само балами като нас за стотинки.
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите малoyмници, които са седнали да поучават цяла Европа. . .
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чудиш за какво ги вкараха всякакви афганистанци и подобна паnлач - гледат ги, покрив им дават, хранят ги, джобни, а те само обикалят, крадат и гледат на кръв. Току някой от тях изтрещи и почне да размахва нож в някой подлез. Германците са кастрирани от достойнство и здрав разум.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото в Германия кой как дойде и кляка на социалните. Никой не иска да работи. Цели сирийски/турски фамилии живеят изцяло на социални помощи. Във всеки магазин, пекарна висят обяви за работа и пак няма кой. В държава на *** се превърна.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама не щат да плащат, щото нямат пари....
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия не е това което беше,вече е някакъв сбирщайн там и дори като турист не ти е хубаво, загубиха идентичността си.
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе затърчал се е някой към Германия, езика е кофти, климата е по-зле от България, отношението към източноевропейците е пренебрежително. Заплатите спрямо разходите не са толкова добри, в някои случаи и мизерни, зависи на какви ще попаднеш. Германия беше добре да отидеш преди 20 г.