Защо се сринаха Silvergate и SVB?

Мнозина са готови да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза
13 мар 2023 17:00, Красимир Ангелов
178
Защо се сринаха Silvergate и SVB?
Снимка: Bloomberg LP

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. В последните дни един въпрос вълнува доста хора по света: Защо се сринаха Silvergate и SVB?

И двете банки вероятно са купили повече облигации като обезпечение, за да подкрепят този ръст на депозитите – във време, когато лихвите по тези облигации все още са били около 1%. Лихвите по новите облигации сега са близо до 4% благодарение на лихвените повишения на Фед, което свива търсенето за по-стари дългови ценни книжа. Затова, в определен момент, когато потребителите на силно разраснали се или обръщащи тенденцията си сектори започват да теглят депозитите си, Silvergate и SVB трябваше да продават на загуба ликвидни активи в опит да наберат средства.

Все още сме в COVID икономика

Ако погледнете само една част от картината, вероятно можете да си подберете причини, които да обвините за сегашната каша, така че да паснат на личните ви предпочитания. Но, може би, е по-близо до истината това, че просто всички бягат от корабокрушението след COVID в едни и същи пробити спасителни лодки, докато се бият кой да бъде изяден първи.

Така например някои (най-вече феновете на биткойна) ще се изкушат да обвинят Фед за покачването на лихвите, но това е наистина необходима мярка за борбата с инфлацията. Тази инфлация, на свой ред, бе резултат както на увеличаването на реалните разходи, свързани с COVID-19, така и на значителното увеличаване на паричното снабдяване заради свързаните с пандемията подкрепящи политики. Ще са необходими години, за да се вземат предвид напълно нетните ползи и вреди на тези политики, но в момента анти-Фед критиките в най-добрия случай просто опростяват ситуацията.

От друга страна, ще е изкушаващо за мнозина да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза. Най-очевидното доказателство за това твърдение е, че „криптобанката“ Silvergate е паднала първа. През идните седмици може да чуете, че за нея се говори като за „първото домино“ или нещо подобно, но това просто не е реалността на терен.

Silvergate наистина бе по-крехка, защото участваше в дегенерирал, обхващащ целия сектор дълъг залог върху криптовалутите, който далеч изпреварва същинското приемане и устойчивите приходи. Но не това предизвика ликвидната ѝ криза и падението ѝ няма значително да повлияе на други бъдещи банкови крахове.

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. Неговата основна причина е едно огромно реално сътресение на икономиката – вирус, който уби над 6 млн. души. Ако има един урок, който да научим сега, то това е, че ръчкането на финансови лостове просто не може да реши напълно този вид хаос от реалния живот.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: банкиSilvergateSVB
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня Че тя Русия няма голям валутен резерв вече не й трябват долари и евро заради санкциите.
109
2
 
6
 
! Отговори
Слава Россиа! преди 1 година
Американските банки почнаха да пукат като сапунени мехурчета!
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питър Шиф пак се оказа прав, весто да оставят банките да фалират през 2008мгодина и пазарът да регулира всичко, някакви другари и другарки отложиха катастрофата, но сега тя ще бъда много по-тежка, ако пак успеят да я отложат следващия път ще е още по-зле.
107
8
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
16-ата по големина банка в САЩ има депозити колкото целия валутен резерв на Русия. Хм... колко ли има първата банка....
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грантовете ще бъдат орязани драстично пускам сълза за грантаджиите. :-)
105
1
 
1
 
! Отговори
Акселерирай преди 1 година
Във АлиЕкспрес госин интернет илитерат можеш да си избереш сам във каква валута да ти показва цените. ПОДКСАЗКА - такава ще ти е и валутата на фактурата.Трябва забрана за достъп до интернет и "умни" устройства за всички със КИ под 120.
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква каква драма искаха да фалират Русия, пък накрая те ще фалират.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107 И аз горе долу затова пазарувам в алиекспрес, но все пак те не виждат ли че съм от Европа и не ми пишат фактура в евро, да не казвам в лева от мен да мине.
102
0
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Оти немат цоциалисти да разпределят правилно ресурса:))))
101
2
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Гледам, че и днес громите САЩ. Как е? Върви ли? Нека да позная - "скоро", нали? :)
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 103 - Странно заключение. Аз също оперирам с долари, но не за даги трупам, за защото буквално спестявам пари на себе си и клиентите си, а има нещо в човешкият мозък, дето като види валуат, която не смята за доминантна и дирекнто решаав, че цялато начинане е пробита схема.
99
1
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Всяка валута, която е доминирала е била сменяна от друга както гулдена е бил изместен от британската лира, а тя от долара. Както и с империите те винаги залязват няма значение римска, османска, руска, австро-унгарска. Нищо ново под слънцето. Вижте как живеят сега наследниците на Чингиз Хан в Монголия, така ще бъде и с щатите, Европа, Русия и Китай в някакъв момент от времето. Напечата федералния резерв последните три години толкова пари колкото не са печатани последните 12 и се чудят всички.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да ме интересуват група спекуалтивни банки, който раздваха милиони на втори, хвърляйки зарове с надежадата, че ще намеря тпоредниата "подутина". Фейбук, според вас, струва ли почти трилион долара? Реална ли е оценката му? Или Тесла, дето продава по-малко коли от мерцедес, но някак си е оценен МНОГОКРАТНО повече? Повечето е илюзия ... Биткойн е по-реален от долара ... Затова и натискат против крипто валутите ...
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз в алиекспрес се разплащат в долари, в същност в лева но получавам фактура в долари. Т.е. и Китай трупа долари, не е само САЩ.
96
2
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
САЩ умира. От международна сила ще станат един лаещ пудел отвъд океана ама такъв без зъби
95
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото са некадърници?
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът бавничко започва да се отказва от долара, като резервна валута и инструмент за международни плащания. Затова и всички малко по малко се отказват от доларите като ги заменят за други валути или стоки. Излишните долари, разбира се се стичат в единствената страна, която не може да се откаже от тях -- САЩ. Банките са пълни с пари, а кредити никой не иска. Затова са и тези рискови инвестиции, заради които фалират банките -- от немай къде. Това засега е бавно и слабо, но ще се усилва.
93
2
 
15
 
! Отговори
Мда зле е работата преди 1 година
Всички империи се разпадат рано или късно и то от вътре. Сами себе си унищужава. Аз съм радостен, защото няма да гледам вече лукавите ухилени физиономии на проклетите имотни брокери. Тоя сектор трябва да се срине, а на тях да им бъде забранено 20г да упражняват тая скапана дейност. Заради техните спекулации, следващите фалити, ще са на банките обслужващи имотния сектор.
92
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На русофилите им капе мед от устата голямата мечта от 70 години долара да фалира , а те фалираха 10 пъти през това време.
91
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма излагация за краварите.Тръгнаха да фалират Русия а почнаха да обявяват фалит техни банки.Тотална излагация.Цяла Русия сега им се смее.