Защо се сринаха Silvergate и SVB?

Мнозина са готови да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза
13 мар 2023 17:00, Красимир Ангелов
178
Защо се сринаха Silvergate и SVB?
Снимка: Bloomberg LP

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. В последните дни един въпрос вълнува доста хора по света: Защо се сринаха Silvergate и SVB?

И двете банки вероятно са купили повече облигации като обезпечение, за да подкрепят този ръст на депозитите – във време, когато лихвите по тези облигации все още са били около 1%. Лихвите по новите облигации сега са близо до 4% благодарение на лихвените повишения на Фед, което свива търсенето за по-стари дългови ценни книжа. Затова, в определен момент, когато потребителите на силно разраснали се или обръщащи тенденцията си сектори започват да теглят депозитите си, Silvergate и SVB трябваше да продават на загуба ликвидни активи в опит да наберат средства.

Все още сме в COVID икономика

Ако погледнете само една част от картината, вероятно можете да си подберете причини, които да обвините за сегашната каша, така че да паснат на личните ви предпочитания. Но, може би, е по-близо до истината това, че просто всички бягат от корабокрушението след COVID в едни и същи пробити спасителни лодки, докато се бият кой да бъде изяден първи.

Така например някои (най-вече феновете на биткойна) ще се изкушат да обвинят Фед за покачването на лихвите, но това е наистина необходима мярка за борбата с инфлацията. Тази инфлация, на свой ред, бе резултат както на увеличаването на реалните разходи, свързани с COVID-19, така и на значителното увеличаване на паричното снабдяване заради свързаните с пандемията подкрепящи политики. Ще са необходими години, за да се вземат предвид напълно нетните ползи и вреди на тези политики, но в момента анти-Фед критиките в най-добрия случай просто опростяват ситуацията.

От друга страна, ще е изкушаващо за мнозина да обвинят криптовалутния сектор за начеващата банкова криза. Най-очевидното доказателство за това твърдение е, че „криптобанката“ Silvergate е паднала първа. През идните седмици може да чуете, че за нея се говори като за „първото домино“ или нещо подобно, но това просто не е реалността на терен.

Silvergate наистина бе по-крехка, защото участваше в дегенерирал, обхващащ целия сектор дълъг залог върху криптовалутите, който далеч изпреварва същинското приемане и устойчивите приходи. Но не това предизвика ликвидната ѝ криза и падението ѝ няма значително да повлияе на други бъдещи банкови крахове.

Всяка банка в Америка, независимо дали финансира сървърни ферми или царевични и грахови насаждения, е изправена пред един и същ структурен натиск. Неговата основна причина е едно огромно реално сътресение на икономиката – вирус, който уби над 6 млн. души. Ако има един урок, който да научим сега, то това е, че ръчкането на финансови лостове просто не може да реши напълно този вид хаос от реалния живот.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: банкиSilvergateSVB
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
дали тук китайците не си показаха малко ноктите, защото Байдън ги нарече "неприятелска нация" и тръгна да забранява туй-онуй - тази банка е инвестирала в ДЦК, а казват държавния дълг на американците го държали китайците.
89
2
 
11
 
! Отговори
Горд Русуфил преди 1 година
Добра новина!! А и още добри новини ще последват в следващите месеци!! Тепърва се започва!
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам че повечето българи са АйТи, втасахме ли я или не
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя път май ще се наядат на *** тези полуидииоти. :D
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще плащат ли още на ютюб и инстаграм звезди инфлуенсъри? Или те няма да са засегнати от срива.
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси, не съм вярвал, че и каубоите ще се прострелят в крака!! Нали уж са добри стрелци не са като Европейците!!
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тези некадърници, целия ЕС страда в момента и ще страда и занапред. Особено след като ни въвлекаъ във войната, което никой нормален европеец НЕ ИСКА!
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не им вярвам на измислените сривове.
82
2
 
0
 
! Отговори
ит преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ - Нали ти копаш за нас, все пак някои хора използват мозъка си за работа.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква я мъдрехме, а ква стана тя!! А, трябваше Руски банки да фалират една след друга..
80
0
 
12
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Цялата банкова система е куха. Ако всички се засилят да си изтеглят парите и целият свят рухва - няма да има толкова пари. САШ печатат без да спират, покритие със злато отдавна няма, въртят се някакви трилиони ама само на хартия.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции, санкции и ето докъде стигнаха. Така става, като се главозамаеш и самозабравиш :-))))
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става когато дойдат демократи на власт. По време на мандата на Обонго пак фалираха банки и предизвикаха световна криза.
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е новият Египет , вече нищо не е същото
76
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
Заради некадърност, например? Хахахахах
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито, кравофили.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако им беше съветник заврения зет Пепеляшко нямаше да фалират, неговото портфолио от клиенти (1 - КТБ) само една е фалирала
73
1
 
18
 
! Отговори
До голяма степен преди 1 година
съжалявам американския народ. Те наистина направиха всичко за да не допуснат Байдън и кликата зад него на власт, бориха се срещу фалшификацията на изборите, гласуваха масово лично, отидоха пред Белия дом, някои дори загинаха, други бяха осъдени и пратени в затвора. Но американската държава е завладяна държава, тя шпионира, ограбва и ликвидира работещите бели хора.
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става когато оперираш със зелени хартийки без покритие.
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още санкции за Русия, че да сринем икономиката на ЕС и САЩ . Хахахахах.