България сред страните, които искат нови условия за ваксини на "Пфайзер"

Властите са против доставката на големи дози
32
България сред страните, които искат нови условия за ваксини на "Пфайзер"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията за доставки на ваксините против коронавируса на "Пфайзер", се посочва в общо изявление на здравните министри на тези страни, представено на днешното заседание на Съвета на ЕС.

Министрите подчертават необходимостта от отчитане на нуждите, спецификите и бюджетните възможности на всички държави от ЕС. Те изразяват дълбока загриженост от направените предложения за ново допълнение към споразумението за доставки на ваксината от посочения производител. Според тях тези предложения не представляват окончателно и справедливо решение на проблемите с излишъка от ваксини и не отговарят на нуждите на здравните системи и на гражданите, както и на финансовите интереси на държавите в ЕС.

Като отчитат това, че някои страни желаят да получат всички договорени дози, министрите отбелязват, че противопоставянето им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни. Отправен е призив Европейската комисия и производителят да подготвят решения, които да дадат реален отговор на националните здравни нужди и да бъдат от полза за националните здравни системи за всички страни от ЕС.

Според министрите, ЕК трябва да потърси възможности за по-нататъшни преговори, особено за плащанията за неполучени доставки, за намаляване на броя на договорените дози или сама да поеме инициативата и да купи излишъците, за да ги дари на нуждаещи се региони. Призоваваме ЕК, когато действа от наше име, да договори нова, по-справедлива сделка в обществен интерес, се посочва в изявлението. Това налага значително намаляване на броя на дозите въз основа на количествата, необходими на държавите. Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават нуждите на държавите, се допълва в изявлението.

Отправен е призив производителят да поеме своята отговорност към гражданите на ЕС и да действа добросъвестно за решение, справедливо за всички, в името на общото благо, не само на бизнес интереса. Общественото здраве е наш първостепенен интерес, в името на който трябва да действаме всички, се допълва в текста. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
19
 
! Отговори
-- преди 1 година
Диларката на файзер ще ви намачка.Какви условия да си ги набие всички ваксини в пър......
7
0
 
24
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Тези "ПЛАНДЕМИЧНИ ФАРМА МАФИИ" още ли съществуват? Да ги подхващат с проверките и до утре дим да ги няма.
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви нови условия не искаме. Искаме ветеринаря, дето е шеф на файзера, да ни върне парите и да влезе в затвора. Друго не щем.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъвовете не се интересуват от мнението на оввцете.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокошките не ги питат искат ли не искат ли и по колко дози. В положение на кокошки на държавно ниво сме. Правят поръчки и харчат от наше име и още кредити за наша сметка за безполезни и отровни бър коччи.
3
0
 
24
 
! Отговори
Видял преди 1 година
Шерхолдерите на пфайзер, докато вдигаха наздравици в 20 метровите си катамарани някъде около Бермуда или канари ...се засмяха дружно :))) Един от тях звънна до Брюксел и каза само, моля те оправи нещата, не искам драми и по - дискретно. След което, условията бяха изпълнени...от послушниците и надолу по веригата.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Властите са против доставката на големи дози" Ко каза ко?
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, която описваше всеки с ковид, блъснат от кола, каот починал от Ковид, ли?