През пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България е готова за еврозоната

В момента проблем е много високата инфлация
132
През пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България е готова за еврозоната
Снимка: Pixabay

Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да въведем еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис пред NOVA в Рига.

„В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. Бих казал че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г. Има и още нещо –традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно”, обясни той.

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20 на сто и според латвийските власти не еврото вдига цените. 

В Рига и властите, и хората отдавна са забравили кога са въвели еврото. Оттогава минават вече почти 10 години. Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България - дали цените ще се повишат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която отчитат през 2014 г., когато се въвежда еврото, е под 1 процент. Местните казват, че инфлацията в днешно време всъщност е много по-голям проблем, отколкото тогава, когато са въвеждали еврото. Така се оказва всъщност, че не смяната на една валута с евро създава проблем, а икономиката и международните проблеми, които се случват напоследък.

Страхът от инфлацията го е имало и в Латвия. Три месеца преди въвеждането на еврото и шест след това етикетите са с две цени - и в местната валута лат, и в евро. Притесненията обаче не се оправдават - отчитат минимално поскъпване. Иманц има собствен бизнес, занимава се с програмиране и дори не си спомня поскъпването тогава да е било тема за разговор. За разлика от днес.

„За обикновените хора нямаше особена разлика. Някои бизнеси вдигнаха цените, но други - не. Не си спомням инфлацията да е била проблемна. Сега е много по-висока ”, споделя мъжът.

И търговците отчитат, че цените през 2014 г. не са били проблемни. За миналата година обаче Латвия е сред рекордьорите по инфлация в Евросъюза.

Според финансисти напълно нелогични са твърдения, че заплатите и пенсиите ще намалеят само заради въвеждането на еврото. Инфлацията от друга страна наистина може да се повиши, ако няма контрол и реална конкуренция. Само, че не смяната на валутите води до поскъпване.
Управителят на централната банка на Латвия е категоричен, че еврото дава допълнителна сигурност, но и страните, тръгнали по пътя към еврозоната, трябва да са завършили реформите си, за да не се окажат с неподготвени икономики.

И докато притесненията на латвийците за инфлацията през 2014 г. вече са избледнели или напълно забравени, притесненията за поскъпването в последната година остават. Остава обаче и носталгията по лата.

„На емоционално ниво страхът от еврото е обясним, но не мисля, че има от какво толкова да се плашите”, каза Иманц.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: левеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
до Днес бг преди 1 година
От кога преходният глагол "Ида" "***"- се цензурира???? Или програмата ви дава сбой?
56
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните земи бугарски са всъщност Византия. Българетата трябва да ви изгонят там откъдето сте се домъкнали. А именно Монголо-китайските погранични райони. Слагайте потурите и започвайте да учите езика на предците си- ТУРСКИ защото Кубрат е чист турчин.
55
1
 
7
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Не бързайте с Еврото и еврозоната! Ще пропищите, но ще е късно! След 2030 г. в Еврозоната без Налични, само Електрони пари. Никакви "бели пари за черни дни", тотален цифров контрол - колко получаваш, колко и за какво харчиш, данъците директо ще се отчисляват без нужда от попълване на декларации! Който не "слушка" еврокомисарите и наруши провилата - наказание от седмица или месец замразена банкова сметка! *** да се съдиш с Изкуствения интелкт в новото Цифрово робство!
54
1
 
1
 
! Отговори
contractor преди 1 година
чакам с нетърпение
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провинциалистите приватизираха марката българин. Понеже не може да каже че е сатовчанин или пазарджиклия щото го е срам Ит произхода си та всичките селяни се титуловаха като българи. Уви, същите проУсти селяни сте си!!
52
0
 
0
 
! Отговори
69 МаминоИдиотче преди 1 година
тука не става въпрос за политика а за икономически интерес... Аре друм политизираноСъщество..
51
2
 
4
 
! Отговори
64 преди 1 година
Това, че ще има референдум не значи че ще е неуспешен нали??? Така че едно по едно - първо референдум след това другите приказки.
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въведете рублата та да стане ясно кои сте и на кого се кланят а.Това *** балканско племе не заслужава Европейдки Съюз. Вие сте диво балкано-азиатско племе и мястото ви е в Делиормана или Сибир!!
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' дали България е готова за еврозоната '' .................................. НИКОЙ никъде не обяснява на *** език - защо аджеба ни трябва еврозоната и еврото, единственото което българина свързва с еврото е поскъпване на цените. Почвам да си мисля, че десните сили в България просто не заслужават да управляват ... да идва Копейкин и да ни присъединява към Русия.
48
2
 
6
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
През Пролетта на 2024 година, ще стане ясна съдбата на ЕС !!!
47
3
 
4
 
! Отговори
Латвия преди 1 година
това е същото като Бг ... теритойрика... Със засилени тенденции за обезлюдаване и деградация на територията... Акъл от такива не ща.... Акъл от швейцарски банкер по бих приел макар че и те почнаха да се дънят по политически причини
46
5
 
5
 
! Отговори
доСмешници преди 1 година
Това, че ще има референдум не значи че ще е успешен за вас :)))
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау сакън не щем еврото! Как ще се правим на баровци като се върнем от германията на селу?!
44
6
 
10
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
Спрете да ми цитирате някакви ,,евроатлантици". Ще има референдум и не може да го спрете. Българският глас ще се чува и за напред!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
горд тубожендер еуропеец - с армия намалена 3 пъти,с нарязани танкове и ракети,с *** идеология,с орязване на блоковете на аец, с орязана и затъваща икономика и внос на ббоклуцци,с никакъв суверенитет,с хипер инфлация,с искане орязването на 40% от тецовете които допринасят за 50% от тока
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само ако ти плащат от хамерика за България не трябва да си горд ,поп Кръстьо
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Час по-скоро да се въведе еврото и откъсване завинаги от всичко свързано с Руснаците!
40
3
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Горд мекокитко си ти
39
2
 
10
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
До тогава да се надяваме тази икономическа, терористична организацийка ЕС да я изчезне завинаги и всички свързани с нея да влязат по затворите
38
8
 
5
 
! Отговори
5 преди 1 година
Горд съм, че съм европеец. Още по-горд ще бъда когато заплатата ми е в евро.