Конституционният съвет на Франция пусна пенсионната реформа

Тя предизвика вълна от протести
14 апр 2023 20:49, Стела Стоянова
47
Конституционният съвет на Франция пусна пенсионната реформа
Снимка БГНЕС

Френският Конституционен съвет валидира целия закон на пенсионната реформа, предаде БТА.

Така реформата ще влезе в сила. Основната мярка в нея е увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.
Реформата е ключовата мярка на втория президентски мандат на Еманюел Макрон. Тя породи вълна от протести и стачка в цялата страна. Вчера имаше 12-и ден на общонационална протестна мобилизация, като според синдикатите в нея са се включили над 1,5 милиона души, а според министерството на вътрешните работи 380 000 души.
Днес протести отново има в цяла Франция.

Конституционният съвет бе сезиран по текста, след като той премина през двете камари на френския парламент. В Сената той бе приет от мнозинството при две гласувания на две четения. В Националното събрание обаче при първо четене не остана време за гласуване и дебатите бяха преустановени в срока, постановен от конституцията. После правителството използва член 49,3 от конституцията, за да прокара текста без вот. В замяна на това по силата на този член депутати можеха да поискат вот на недоверие на правителството. Бяха внесени два вота на недоверие, които се провалиха. Правителството и противниците на реформата сезираха Конституционния съвет. Той имаше възможност да отхвърли целия текст на реформата, части от него или да обяви, че целият текст отговаря на конституцията. Съветът избра третото решение.

Днес Макрон покани синдикатите на среща на 18 април.

Президентът защитава реформата на пенсионната система, защото, според него, тя ще помогне на страната да съхрани модела на социалната си система на фона на демографския спад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен43Когато тука са ходили в тоалетни и са се къпали през два три дена твоите идоли от европата са пикаели по ъглите на къщите си са си изхвърляли *** през прозорците на улицата
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бокотучертанаправи - крякащите сега френски ***, след като си срутят пенсионната система, както у нас други *** и тарикати, ще разберат кога ходят по голяма нужда гладни пенсионери.
31
7
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен37А бе тъпчо,нямали пари.А за нашмъркания от украйна има пари.Те и в България нямат пари да закупят мед.хеликоптери ,но дадоха по заповед от сащ и ес на укрите 500 милиона и ги харантутихме в 5 звездни хотели, а за хората от наводнените села заради некадърността на държавата по 385лв.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия които протестират след като се пенсионират на 60 години ще продължават да протестират че пенсиите са малки. Нещата са свързани и при едно застаряващо население няма друг изход. То в Турция навремето държавните служители се пенсионираха на 40 години когато имаше голям прираст на работна ръка, но вече и там не е така.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново надежди на русофилството за революция във Франция и изваждането и от антируската коалиция във войната в Украйна. Удавник русофил за сламка се хваща.
28
2
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Тук никой не се разбунтува, като я направиха 65 години. Това е защото българина е як и здрав човек и няма против да си бачка и до 80 години :)))
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сте нацъкали минуси на този писал за 67г в Англия. 35 години пълни трудов стаж трябва да имаш за да се пенсионираш, но ако си работи поне 10 години, ти дават държавна пенсия пропорционална част. Това след като си навършил годините. Т.е, поне 10/35 от около 640 паунда месечна - беше около 150,62 на седмица сметната. Ако са те осигурявали от фирма за втора пенсия се смята в зависимост на колко си се осигурявал и колко си работил, за да имаш право на такава.
26
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
До АнонименАма те от колониитедойдоха във Франция ина тяхне им се бачка!Във франция има араби африцанци отколкото французи!
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами са си виновни. Когато направят качеството на живот привлекателно за млади хора, тогава ще има ранни пенсии. В България същата история. ДЪРТИТЕ фалираха държавата, сега чакат. Абе огледайте се какъв keнeф сте сътворили..
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато диктатурате е сигурна в себе си тя прави каквото е решила - люлката на демокрацията франция е доведена на ниво северна корея- под вещото ръковадство на американските намастници - какъвто е и макрончо - женения за баба си
23
5
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Абе, нали запада и капитализма са "баси яката работа" ? Що повишават пенсионата възраст ?
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кучетата си лаят, керванът си върви. Да бяха мислили, когато гласуваха за Макрон. Той никога не е крил намеренията си.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия е 67 за мъжете.
20
14
 
37
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А ние, които сме на една крачка от въвличане във войната, кога ще излезем по площадите, та да не ни пратят куурбан нашите любими съюзници от САЩ? Или вече България и нас самите сме се отписали тотално?
19
4
 
31
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Защо се Бунтуват ?В България пенсионната възраст е 65 години .
18
6
 
25
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Шо стана? Нали гордите французи щеха пак да вдигат бесилки, гилотини, а у.... Пак им го сложиха. Ама там поне е с вазелин, а при нас е без...
17
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще извадят изобретението на мосю Гилотин от музея
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След коментарите н Макрон в Китай, краварите може да се опитат да му дръпнат рязко килимчето изпод краката.
15
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестите, ако бяха в Русия, проестиращите щяха да ги дават по всички мейнсрийм медии и да ги описват като борци за свобода от тиранина Путин.
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ще е яко Микрон да свърши като аристократ в роман на Дюма.