Трета страна спира вноса на Украинско зърно: Словакия се включи към Полша и Унгария

ЕК иска обяснение
17 апр 2023 15:15, Нели Христова
82
Трета страна спира вноса на Украинско зърно: Словакия се включи към Полша и Унгария
Снимка: БГНЕС

Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс.

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Същевременно според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени по-рано от Варшава и Будапеща.

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано. Свръхпредлагането се очерта като политически проблем за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" в година на избори, пише БТА.

"Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия", каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. . .Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша като "първа стъпка" в преговорите, които ще се проведат днес във Варшава.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви преди ден намерението и на България да ограничи вноса, без да пречи на транзитния коридор. Ведомството му чака доклад за правните основания възможно ли е да наложим временна забрана. Той критикува ЕК, че действа мудно и изрази разочарование, че не се чува гласът на засегнатите страни.

Отговорът на Брюксел на този етап е, че не може държави членки сами да формират търговска политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бг кога бе фце?
23
5
 
33
 
! Отговори
мак преди 1 година
След вчерашни крякания от ес, че така не може? Вероятно ще има и други, а това вече ще вбеси т.паци от ес, защото за тях най-скъпоценна е укр. и борба с путин, всичко друго в отделните страни трябва да отиде на заден план. Те предпочитат да ни тровят, но да помогнат на зеления. И зеления триумфира, че сложи в джоба си цяла Европа едва ли не. г..н..ус.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно и какво очакват да се случи, да се вдигне цената на зърното до нивата от миналата година ли, ами няма да се вдигнат, точно обратното ще продължат да падат до нивата от преди войната, единственното което ще се постигне че вместо да се преработва това зърно в ЕС, ще се преработва и препродава в Турция, а нашите маслобойни ще работят на 50 % от капацитета си, това е!
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да е само зърно,то са сухо мляко,хмел и още, и още.Рев беше за Африка ,а сега нас ни задължиха.Като ратаите на западна Европа ,това е източната част .
20
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българия ще загва до тогава до когато не направи като унгария - изрита всички чужди фондацийки и университета на сорос- ама като си избирате краваршингтонски слуги за управници никога нема да стане - е и сега тия дето се опл-юва-ха най жестоко ПП и ГЕРБ вече са им наредили и правителство за дозаличаване на българия ще има
19
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 Ами ако не бяхме в ЕС щяхме да сме на дъното като края на 90 те. Със същите мутри,но щяха да са 2 пъти по-нагли. Като влезнахме поне ги предупредиха да са малко по сдържани. Иначе икономически няма път,градинка,подлез или каквото щеш да се е направило в тази държава без финансиране от ЕС. А това,че се правят калпаво си е наш български проблем. Те затова даже ЕС ни спират някои програми понеже ни казват,че сме корумпирани.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Отговорът на Брюксел на този етап е, че не може държави членки сами да формират търговска политика." Нещо на диктатура ми идва изповядващият демократични ценности ЕС. Повече им се получава, когато само Орбан им ние контра, но този път са повечко държави и да видим сега как ще се наложат Урсула и компания.
17
0
 
9
 
! Отговори
Внасяй , България преди 1 година
после преработвай , реекспортирай.... Гладът по света дебне навсякъде.....абе има ли бизнесмени, или само сукалчета от европейските фондове?
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а колонията българия когааа бре евроатлантически пл-ъх-ове
15
0
 
15
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Ще го внесем и Ляба па ще си остане колкото е и сега, няма да намалее
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползите от това да сме в ЕС са за някои хора, за обикновенните хора няма ползи има вреди. Ама тъй е като ни управляват само крадци и измамници.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Путин нямаше да успее да разцепи ЕС? Май се оказа, че интереса клати феса. Парите или по-точно тяхната липса, цепят всичко.
12
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да обоснове смислено ,защо по дяволите сме в ЕС.Какви са ползите и в какна насока държавата ни се разви положително в последните 20 години.И не,не съм русофил и не ми дреме ни за украйнци,ни за руснаци. Българин съм и съм реалист.....от 30 години България загива във всяко едно отношение- демографски,икономика,промишленост,селско стопаство,земеделие,образование,здравеопазване,армия.......как да кажем на черното бяло.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А България кога?
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ви кАзАх че този ЕС трябва да изчезне, ама вие не та не. Бат Бойка ще изкупи всичкото зърно, нИ съ прЕтеснявайте.
9
0
 
29
 
! Отговори
a тук рабболепниците преди 1 година
мълчат и мъдруват и както винаги грешки решения и стъпки
8
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година вдигнаха цените понеже видите ли житото няма да стигне заради войната. И изведнъж се оказа,че е пълно с жито и всичко е било спекула. Ама иначе ни нахендриха да плащаме високи цени.
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв съюз е тоя каквато ти заповядват от къде да, внасяш и какво да, изнасяш защо не заповядват на Франция на Италия или Испания нали сме разноправни членове или май не е така
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си има Житница за производство на хлебна пшеница! Много рядко е внасяла пшеницапоради сушеви години! Кое налага в този момент " вноса " на Украинска пшеница??? Защо Корумпираният ЕС,извива ръцете на държавите близки до Украйна,да им внасят пшеницата??? Този внос,на Украинско заразено зърно,"расло" на Военен полигон,какъвто е Украйна от една година,е Опасно за човешкото здраве!!! ЕС не може Силово да налага " внос" от държава,която не е членка на ЕС!!!
5
0
 
38
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Полша нали бяха много съпричастни с Украйна ? Ама май си имат собствени интереси не като нас...каквото ни заповядат да изпълняваме !