Трета страна спира вноса на Украинско зърно: Словакия се включи към Полша и Унгария

ЕК иска обяснение
17 апр 2023 15:15, Нели Христова
82
Трета страна спира вноса на Украинско зърно: Словакия се включи към Полша и Унгария
Снимка: БГНЕС

Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс.

Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Същевременно според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени по-рано от Варшава и Будапеща.

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано. Свръхпредлагането се очерта като политически проблем за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" в година на избори, пише БТА.

"Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия", каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. . .Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша като "първа стъпка" в преговорите, които ще се проведат днес във Варшава.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви преди ден намерението и на България да ограничи вноса, без да пречи на транзитния коридор. Ведомството му чака доклад за правните основания възможно ли е да наложим временна забрана. Той критикува ЕК, че действа мудно и изрази разочарование, че не се чува гласът на засегнатите страни.

Отговорът на Брюксел на този етап е, че не може държави членки сами да формират търговска политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е бунт срещу Европейския съюз хаха днес имаше стачка и във Чехия срещу поскъпването на живота началото на края на, Европейския съюз
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато другите действат нашите "мислят", а дано го измислят до другата реколта.
2
0
 
22
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
За това са държави као България ! Ще засилят вноса 2-3 пъти повече и готово !
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какъв е коментара ня нашия представител в комисията? Защо се спотайва?