EП припомня на държавите членки: Длъжни сте да задържите Путин

ЕС вече е предоставил МНС 10 млн. евро
19 апр 2023 18:00, Нели Христова
266
EП припомня на държавите членки: Длъжни сте да задържите Путин
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент призова за съдебно преследване на отговорните за това, което нарече принудителна депортация и осиновяване на украински деца, предаде Анадолската агенция.

ЕП включва в списъка на виновните и самия руския президент Владимир Путин.

На пленарната си сесия в Страсбург, Франция, депутатите от ЕС проведоха дебат на тема "Насилствено депортираните деца от Украйна и заповедта за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд".

Комисарят на ЕС Вера Йоурова заяви във встъпителните си думи, че насилствената депортация и осиновяването на украински деца от руснаци е в огромен мащаб, като според последните статистически данни на украинското правителство става въпрос за най-малко 16 000 деца.

Тя подчерта, че "всички държави от ЕС са длъжни да изпълнят заповедта за арест и да предадат" Путин и Мария Лвова-Белова, руски комисар по правата на детето.

Йоурова съобщи, че ЕС вече е предоставил на Международния наказателен съд (МНС) 10 млн. евро (приблизително 11 млн. долара), за да му помогне да развие капацитета си за наказателно преследване, като потвърди подкрепата на блока за работата на съда в бъдеще.

През март базираният в Хага МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова за незаконно депортиране и прехвърляне на украински деца в Русия по време на войната.

Съгласно правилата 123-те страни членки на МНС са длъжни да ги задържат и екстрадират в Хага, ако те влязат на тяхна територия.

Преди решението на МНС обаче Русия осъди "опитите да се постави етикет като принудително разселване" и заяви, че Москва "се грижи за децата, чиито родители са били убити с оръжия, доставени от западни държави" в Киев.

На 28 февруари говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след "специалната военна операция" Москва е прехвърлила сираци от рускоезичните територии на разкъсваната от войната Украйна в семейства и приемни домове в Русия.

Въпреки това по време на дебата в Страсбург преобладаващото мнозинство от законодателите на ЕС изразиха подкрепа за работата на МНС и призоваха за наказателно преследване на престъпленията, извършени в Украйна.

Петрас Аустревичус, литовски член на либералната група "Обнови Европа", призова "Европейския съюз и международната общност да използват всички възможни средства за намиране, идентифициране и връщане на украинските деца в техните семейства, както и в родната им Украйна".

В своето малко по-особено обръщение литовският евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия Раса Юкневичене посочи, че "историята се повтаря".

Тя разказа, че майка ѝ е била депортирана, когато е била на девет години, заедно със семейството си в Сибир от комунистическия режим на Йосип Сталин.

Юкневичене приветства заповедта на МНС за арест на Путин и Львова-Белова, но подчерта, че това трябва да бъде само "началото" на наказателното преследване, тъй като трябва да бъде създаден "специален трибунал за престъпленията по време на агресията срещу Украйна".

От своя страна германският политик от лявоцентристката партия "Зелените" Сергей Лагодински подчерта, че "насилственото осиновяване и депортиране е престъпление", и заяви, че то може да "представлява геноцид срещу украинския народ" съгласно Конвенцията за геноцида.

"Безчовечността, престъпността не могат да се превърнат в норма", твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всяка следваща инициатива колонията ЕС губи все повече уважение и позиции и привлича все повече съжаление и отвращение.
102
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж съюз, а всички нареждания идват от Германия и Франция. Длъжни сме да ви плюем на безполовия сурат!
101
17
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Путин е пътник, казвам ви, че той ще гасне бавно , така както свещта се топи и накрая ще се превърне в лоен безполезен труп!Малкото пи.че от Пуси Райът му направи черна магия, като препика портрета му на публично място с предместруална пик.ня,дрога и алкохол в урината!!!Агент Кларк Гейбриъл!ЦРУ!!!
100
14
 
5
 
! Отговори
Подкрепям преди 1 година
Съд за путинушкин и другите сатрапи в кремлин. На родните рушистанци - правете като вятъра.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 115Това нема значение дали си терорист или "ангелче", щом си силен във военно отношение, не можеш ли да го разбереш лапе :))) То е ясно, че всички сме гледали Рамбо, но това е само филм, не е действителност :)))
98
0
 
7
 
! Отговори
До 115 преди 1 година
Момченце я прочети за Hague Invasion Act гласуван от Сината на САЩ през 2003 година преди да говориш глепости кой кого заплашвал!!
97
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв дипломатически имунитет ви гони. русия вече не е държава, а е терористическа организация. Путин, Лавров, Песков и Захариева имат вече списък от записи с телевизионни изказвания където открито лъжат. Медведев открито проповядва ядрен шантаж и заплашва в медиите международния съд с ракетен удар. Това дипломати ли са? Въртете го сучете го, но русия е на нивото на ИДИЛ и Северна Корея и заслужават същото отношение.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Уpcyлaтa, и Уpcyлaтa...
95
13
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Сумати деца изчезнаха и ги разфасоваха за органи в ЕС.Обаче за това мълчат
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха тоя ЕС верно се управлява от пипи дългото чорапче ,мечо пух стадо еднорози и тем подобни приказни герои, ало как се арестува президент това е обявяване на война бе смешници.
93
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
и тия малки русначета ще живеят в една мощна, осигурена страна, а нашите т.н. безполови отрочета ще ходят зад океана да мият ке-нефи в минесота!
92
10
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Глу.пав.ите русофили не разбират, че руският шовинизъм носи нещастия на всички съседни народи, и той се помпа, когато трябва да се прилапа някоя съседна държава , а народа се мачка, или се слага в графата братски и по братски се прави зависим и послушен!България попада в тази графа, на "братските народи" . с които Русия иска да поддържа политически и икономически връзки!!!Агент Кейси Донован!ЦРУ!!!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха оня ден беше в укроландия защо не го арестувахте ха ха ха а цял ден си джитка нагоре надолу.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97Нема нищо общо с русофилията, ама нали янките са господарите на света, да си го задържат те, не да си измиват ръцете с други :))
89
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Тази идиотщина с ареста на Путин - какво искат да разрушат основополагащото в дипломацията - дипломатическия имунитед? Освен това арест на действащ виш дипломат е КАЗУС БЕЛИ тоест този който арестува висш дипломат ОБЯВЯВА ВОЙНА!!!Да кажем че стане в България(защото нашите политици са безумно умни и извънредно неподкупни) От Москва ще се каже 1 час имате след това сещу Вас ще се използва ядрено оръжие. Просто ясно и окончателно. Първата цел за назидание можа да е Пловдив
88
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 93 преди 1 година
Кво да му държат ве пич, всичко по путягата вече е умрело, импотентен е от 2006г. насам, оттогава започна да се комплексира от Западния свят, вие не сте ли усетили?!
87
0
 
2
 
! Отговори
До лапащия дуките преди 1 година
да, ама навремето дядо ти викаше на площада "КПСС-БКП вечна дружба" и "да живей международното положение"...
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи чакат от нас да задържим Путин, а те зад океана да си щракат с пръстите :)))
85
4
 
5
 
! Отговори
BASI MAMATA преди 1 година
В България имаме Вежди Рашид - вместо да го вкарат в ХАГА - за КТБ, този човек е Начело на Народното Събрание . Баси Мамата .
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не може ли да му ги поддържат малко..