Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да направи всичко възможно, за да сведе инфлацията до 2%

Рано е да се спира повишаването на лихвите
Обновена: 20 апр 2023 22:24 | 20 апр 2023 17:14, Стела Стоянова
4
Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да направи всичко възможно, за да сведе инфлацията до 2%
Снимка БГНЕС


Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в своя реч в Политехническия институт на Париж, че инфлацията все още е "твърде силна" и настоя, че банката трябва да направи "всичко по силите си", за да я свали до ниво от 2 на сто.

Лагард отбеляза, че ЕЦБ все още трябва да извърви "известен път", когато става дума за парична политика (политиката на повишаване на лихвите) в резултат на високата инфлация.

Коментарите на ръководителя на ЕЦБ са подобни на тези на члена на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот, който заяви по-рано през деня, че все още е рано да се спира повишаването на лихвите, тъй като инфлацията е "все още твърде висока".

Междувременно ЕЦБ публикува протоколи от заседанието си на 15 и 16 март, отбелязвайки, че "много голямо мнозинство" от членовете на Управителния съвет са се съгласили да се повишат основните лихвени проценти с 50 базисни пункта.

Те също така отбелязаха, че "в настоящата ситуация на повишена несигурност трябва да се вземе решение при наличието на недостатъчна информация“ и въпреки че съществуват рискове и в двете посоки, следването на предварително обявената политика на затягане на лихвите "се счита за важно за вдъхване на доверие и избягване на създаването на допълнителна несигурност на финансовите пазари".

Някои от членове на ЕЦБ обаче са посочили, че лихвените проценти не трябва да се повишават, докато напрежението на финансовия пазар не отшуми, тъй като "увеличение от 50 базисни пункта би оказало много по-силен ефект на затягане на лихвите, ако икономиката вече страда от последиците от финансовия стрес".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 1 година
На снимката изглежда така, сякаш другаря Путин й го е вкарал в калната вена!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да стане това нещо ще трябва да вдигнете доста повече лихвения процет в Русия го вдигнаха до към 20%, а вашия е по-малко от 4% . Обаче, ако го вдигнете до 20% ще фалира всичко живо в ЕС, заради огромната ни задлъжнялост.