Земеделец: Никога България не е имала толкова много зърно на склад

Ще бъдем свидетели на фалити на много земеделски производители, предупреди той
Обновена: 21 апр 2023 20:46 | 21 апр 2023 20:39, Анисия Иванова
244
Земеделец: Никога България не е имала толкова много зърно на склад
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на българското правителство да затвори временно пазара за над 20 вида стоки с произход от Украйна е безвъзвратно закъсняло. Временна забрана по никакъв начин няма да повлияе на пазара и на цената. България в исторически план никога не е влизала в нова жътвена кампания с такъв преходен запас от стока. Такава волатилност в цената на пшеницата също никога досега не е имало. В момента цената в България е около 400-420 лв. и по никакъв начин не може да покрие производствената себестойност. Това каза Борислав Петков, земеделски производител, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Към момента близо 4 милиона тона пшеница стоят в складовете, а очакваме нови между 5,5 и 6 милиона тона, които ще дойдат от реколта 2023 година.

Слънчогледът е по същия начин - почти цялото произведено количество от реколта 2022 година е налично в складовете. "Ако тази стока остане по складовете, това ще бъде изключително опасно”, подчерта Петков.

Големият запас от зърнени култури предполага големи проблеми в сектора, включително и фалити на земеделски производители. "Тази година ще бъдем свидетели на фалити и прекратяване на дейността на много земеделски производители”, прогнозира събеседникът.

Междуфирмената задлъжнялост и кредитната задлъжнялост на компаниите в този сектор е изключително висока.

Досега не се е случвало такова нещо, никой не е подготвен за такава ситуация и не е ясно къде ще се съхранява тази продукция. Складовете на големите търговци също са пълни, а нямаме износ, но дори и това да се случи - заради капацитета на българските пристанища няма как да изнесем 2-3 милиона тона за по-малко от месец, обясни Петков.

Коментирайки твърдението на последното редовно правителство, че ще закупи 1,5 милиона тона пшеница, събеседникът посочи, че не е бил купен и един килограм.

"Шумът беше голям...Хората, които обявиха това нещо, нямаха представа какво е милион и половина тона, колко място е необходимо за това съхранение и каква логистика трябва, за да можеш да изкупиш 1,5 милиона тона пшеница”, каза Петков.

Той сподели, че още при първите коридори, през които влезе продукция от Украйна, е станало ясно, че това не са транзитни коридори, а типична търговия със стока, която е с нулево мито и такси.

"Нито държавата ни, нито Европейският съюз следяха складовите наличности на земеделските производители и фактът, че те не намаляват и продукцията не може да бъде продадена за сметка на украинската, която влизаше безразборно и се продаваше вътре в ЕС макар идеята за тези транзити коридори беше тя да отива в страните от Третия свят”.

Износът на зърно от Украйна трябва да бъде регулиран и да не остава в ЕС. Няма как да се конкурираме с украинското производство при положение, че в момента то е субсидирано от всички страни – те получиха семена безвъзмездно от определени компании, получават дизелово гориво безвъзмездно, разказа Петков.

С оглед на сегашната ситуация в сектора събеседникът посочи, че има два варианта за справяне с проблемите. Първият вариант е Европейският съюз да компенсира финансово за пропуснатите ползи и загуби, които търпят земеделските производители. "Не говорим само за зърнопроизводството, говорим и за производителите на мед, на яйца и на всички онези стоки, които българското правителство забрани за внос следващия месец и половина”, каза гостът.

Финансовото компенсиране трябва да е адекватно, а то може да е такова тогава, когато българските власти отидат в Брюксел и сложат на масата реалната сметка и аргументите за това. Иначе ще бъдем свидетели на това, което видяхме миналата седмица, когато Европейската комисия обяви помощта, която ще даде за българските земеделски производители в размер на 16  милиона евро. Това е по-малко от един лев на декар, което не кореспондира с реалността, категоричен бе Петков.

Другият вариант е българската държава по най-бързия начин по дипломатически канали да прави директни договорки с определени държави, които са консуматори на пшеница и слънчоглед, за да може част от тази продукция, която е налична в момента, да бъде изнесена и продадена на добра цена.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормалните страни когато има пренасищане на пазара падат цените. В България цените не падат,а зърнарите като закъсат си сменят Бентлитата на цели 2 години
130
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не го продайте до сега? Чакахте " цена" нали? Други години вече беше излязло през пристанище Варна и Бургас!!! Сега си го дръжте!!!
129
18
 
7
 
! Отговори
Само да подскажа преди 1 година
До само да попитам Защото плюскаме задължително украинско ниско качествено брашно ,евтино и затова пълнещо гушите на западните хранителни вериги магазини .
128
3
 
26
 
! Отговори
Комуне преди 1 година
Бенчо да слезне от Ролс-Ройса и да се качва на Лада Нива
127
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Ейся Бойко Асен и Доган ще ви опраааат
126
2
 
10
 
! Отговори
В. преди 1 година
Огромни количества. При това гниенето им е опасно.
125
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да намалят цената тогава е логично, стига спекула
124
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей напълни се пак с украинци дето си мислят,че света се върти около тях,ама хората са си виновни от съжаление към тях ги приеха,а тия не го оценяват.
123
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като избухна войната първата работа на производителите беше да товарят корабите и да продават житото в чужбина на скъпи цени. Да не говорим,че тогава продаваха на скъпи цени евтино жито произведено на евтини цени предната година. И се оправдаваха,че торовете поскъпнали,горивата поскъпнали. Е да де,но миналогодишната продукция сте я правили на евтините цени и сте спечелили поне двойно от спекулата.
122
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е в следствие на алчността на тази гилдия която, лесно може да се нарече мафия. няколко десетки фамилии контролират земята ни точат милиардите от субсидии. Сега когато от алчност + простотиите на Асен Василев миналата пролет се докарали до това положение - арендаторите се опитват да прехвърлят проблема за сметка на данъкоплатеца...
121
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото нашите алчници чакаха да поскъпне още зърното и тогава да продават, ама то взе че ппоевтиня в пъти и сега си гризат ноктите и псуват украинския внос, защото са на загуба от алчност.
120
2
 
24
 
! Отговори
Отишли на протест преди 1 година
С луксозни пикапи които си личи че не използват за работа смех
119
2
 
15
 
! Отговори
Краси преди 1 година
При условие на продоволствена криза в света, ние се оплакваме, че имаме големи запаси? Истината е, че най си направи кривата сметка да не изнася житото, а да чака пролетта цените да скочат както миналта година. Обаче Украйна изнася, все още, ако Путин затвари пристанищата цената пак ще скочи. Та търговците на зърно, да не плачат тук, а а целуват ръка на Бащицата, да спре коридора.
118
4
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
До 120 Познато колега можем да заведем колективен иск
117
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми и аз съм пред фалит. Бачкам всеки ден и не ми стигат парите за всички удоволствия. Искам и да си купя нов Мерцедес като производителите. Държавата трябва да ме компенсира и да ми изплаща всеки месец субсидия,понеже фирмата в която работя не ми плаща заплата колкото на другите работници от ЕС.
116
2
 
21
 
! Отговори
крундел преди 1 година
др0гаре, що така бре, как "укрофашистите" произвеждат в пъти по-евтино без евросубсидии, намалено ДДС, нулев акциз върху горивата и в условия на война?И то пак по-евтино от вашето, след като премине през верига от фирми, които го прекупуват, или те работят на загуба, а?
115
1
 
8
 
! Отговори
Мегакартел преди 1 година
На хилядите картели това го има само в Бг
114
2
 
10
 
! Отговори
бла Бла бла преди 1 година
Цена от 380 лева е напълно нормална. А тези искат по 700лева, затова напълниха складовете с Украинско зърно и го продават за българско. Винаги са с тези схеми, но цената на всички борси пада. В най-добрия случай ще вземат 470 на тон.
113
1
 
19
 
! Отговори
само да попитам преди 1 година
и като В БГ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТОЛКОВА МНОГО ЖИТО НА СКЛАД?!?!..тааа само ние потребителите да попитаме...защо хляба в софийските магазини преди две седмици поскъпна с 20-25 стотинки???????????нямало картел а навсякъде в билла.кауфланд,лидъл фантастико масовият им хляб поскъпна!!!!!!!
112
2
 
7
 
! Отговори
Източвалисасубсидий преди 1 година
Пазят го защото искат да ти ш бат с високи цени.