Земеделец: Никога България не е имала толкова много зърно на склад

Ще бъдем свидетели на фалити на много земеделски производители, предупреди той
Обновена: 21 апр 2023 20:46 | 21 апр 2023 20:39, Анисия Иванова
244
Земеделец: Никога България не е имала толкова много зърно на склад
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на българското правителство да затвори временно пазара за над 20 вида стоки с произход от Украйна е безвъзвратно закъсняло. Временна забрана по никакъв начин няма да повлияе на пазара и на цената. България в исторически план никога не е влизала в нова жътвена кампания с такъв преходен запас от стока. Такава волатилност в цената на пшеницата също никога досега не е имало. В момента цената в България е около 400-420 лв. и по никакъв начин не може да покрие производствената себестойност. Това каза Борислав Петков, земеделски производител, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Към момента близо 4 милиона тона пшеница стоят в складовете, а очакваме нови между 5,5 и 6 милиона тона, които ще дойдат от реколта 2023 година.

Слънчогледът е по същия начин - почти цялото произведено количество от реколта 2022 година е налично в складовете. "Ако тази стока остане по складовете, това ще бъде изключително опасно”, подчерта Петков.

Големият запас от зърнени култури предполага големи проблеми в сектора, включително и фалити на земеделски производители. "Тази година ще бъдем свидетели на фалити и прекратяване на дейността на много земеделски производители”, прогнозира събеседникът.

Междуфирмената задлъжнялост и кредитната задлъжнялост на компаниите в този сектор е изключително висока.

Досега не се е случвало такова нещо, никой не е подготвен за такава ситуация и не е ясно къде ще се съхранява тази продукция. Складовете на големите търговци също са пълни, а нямаме износ, но дори и това да се случи - заради капацитета на българските пристанища няма как да изнесем 2-3 милиона тона за по-малко от месец, обясни Петков.

Коментирайки твърдението на последното редовно правителство, че ще закупи 1,5 милиона тона пшеница, събеседникът посочи, че не е бил купен и един килограм.

"Шумът беше голям...Хората, които обявиха това нещо, нямаха представа какво е милион и половина тона, колко място е необходимо за това съхранение и каква логистика трябва, за да можеш да изкупиш 1,5 милиона тона пшеница”, каза Петков.

Той сподели, че още при първите коридори, през които влезе продукция от Украйна, е станало ясно, че това не са транзитни коридори, а типична търговия със стока, която е с нулево мито и такси.

"Нито държавата ни, нито Европейският съюз следяха складовите наличности на земеделските производители и фактът, че те не намаляват и продукцията не може да бъде продадена за сметка на украинската, която влизаше безразборно и се продаваше вътре в ЕС макар идеята за тези транзити коридори беше тя да отива в страните от Третия свят”.

Износът на зърно от Украйна трябва да бъде регулиран и да не остава в ЕС. Няма как да се конкурираме с украинското производство при положение, че в момента то е субсидирано от всички страни – те получиха семена безвъзмездно от определени компании, получават дизелово гориво безвъзмездно, разказа Петков.

С оглед на сегашната ситуация в сектора събеседникът посочи, че има два варианта за справяне с проблемите. Първият вариант е Европейският съюз да компенсира финансово за пропуснатите ползи и загуби, които търпят земеделските производители. "Не говорим само за зърнопроизводството, говорим и за производителите на мед, на яйца и на всички онези стоки, които българското правителство забрани за внос следващия месец и половина”, каза гостът.

Финансовото компенсиране трябва да е адекватно, а то може да е такова тогава, когато българските власти отидат в Брюксел и сложат на масата реалната сметка и аргументите за това. Иначе ще бъдем свидетели на това, което видяхме миналата седмица, когато Европейската комисия обяви помощта, която ще даде за българските земеделски производители в размер на 16  милиона евро. Това е по-малко от един лев на декар, което не кореспондира с реалността, категоричен бе Петков.

Другият вариант е българската държава по най-бързия начин по дипломатически канали да прави директни договорки с определени държави, които са консуматори на пшеница и слънчоглед, за да може част от тази продукция, която е налична в момента, да бъде изнесена и продадена на добра цена.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
4
 
39
 
! Отговори
Питанката преди 1 година
Логично. Защото сте най- субсидирания отрасъл, напълнихте си гушите и не си продадохте пшеницата на най-високите цени миналата година от алчност. В очакване да станат още по високи и да спекулирате на гърба на останалите отрасли и населението. Но познайте с или без внос цените ще продължат да падат, защото иде нова реколта, а вие ще пиете не една, а две студени води! Га ядохте кифтетата ни ривахте!
150
1
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 година
До АнонименОТЛИЧНО!
149
2
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Май стана като любителите на биткойна, които още чакат да стигне цена 100 000 долара? Ако им е останал поне капка мозък ще изнесат каквото са складирали преди зърното да е изгнило. И за каква висока себестойност говорят, при положение, че ползват субсидии и други привилегии?
148
3
 
36
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Сега последно да се уточним украинското зърно в България ли е виновно или ниската цена на световните борси? Май се оказа второто...
147
1
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ще ви повярвам, че сте пред фалит когато видя обяви за продажба на големи масиви обработваема земеделска земя. А дано, ама надали.
146
1
 
26
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
Явно преядохме с Евтин Хляб ?Аз като Пенсионер ви казвам - Няма важен от Хляба .Зърното в България трябва да се поеме от Държавата - виждате децата на Зърнопроизводителите как убиват хора по Пътищата .С Коли по 1 000 000 Евро .
145
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Със стоковата група на зърнените храни ги започвах упражненията си на търговците на Българията. Докато им преподавах Стокознанието. А пък сега, те ще го продават на тези, на които им трябва. А и вероятно ще го изнасят. Нека да има и да забогатяват. Изобщо не се съмнявам, че дъч научил и те ги разбират нещата доста по-добра от политиците, българските. ЖИТОТО. ИЗНАСЯЙТЕ. ПЕЧЕЛЕТЕ и я оправете най-после тази НАШАТАСИ БЪЛГАРИЯТА. А и му намерете вода на банкянския. Ще им звездичките. ВОДЕНИЧАРИТЕ.
144
4
 
5
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Г-н Георги и приятелите ми от НИКАР ги разбират нещата с парите и финансите доста повече от колкото фивавсистите им на мугтрите от Герб. Че дори и от ментата им на ДПС-то. Наближава Гергьорден. А в България има доста Георгиевци. Но пък, агнешкото е все така скъпо. Само за воденичарите и за овчарите ще има. До там ги докараха нещата българските политици.
143
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нали той и партията му подкретят вноса на украинското и на украинките. Че дори и са против Русията на г-н Путин. А пък, банкянския нека да си слуша с Нинова песните на Влади Марков, особено тази за ОБЕЩАВАМЕ. тези от опозицията ще му намерят вода, за да не ходи вечно пиян като бившия лидер на БСП-то Миков. _ ми бъчви с вино. Юначета са тези от Промяната. Бръкнаха им в здравето на досегашните управляващи. Честито на Мустафата от ДПС.
142
4
 
3
 
! Отговори
Промяната преди 1 година
Да си ги продадат зърното и слънчогледа на банкянската мутра. А пък, тези от ПП-ДБ ще му намерят вода от Правец. И ще го смелят житото му, че дори и ще екстрахират олиото маслото от семките. Ако пожарникар като него разбира какво е ектрахиране. Това няма нищо общо нито с пожарникарските шлангове, нито пък с дипломите им на тези от Симеоново.
141
2
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
И защо не си продадохте житото навреме? Чакахте спекулативните печалби.Не ги дочакахте.Българската държава не може да ви осигури добри цени за износ.Пшеницата е борсова стока и никой няма да ви плати повече от цената на борсата.
140
2
 
6
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Юристите няма да допуснат спад нацената на каквото и да е ! ! Очаквам хляба да поевтинее на три лева . ЮРИДИЧЕСКИ ЗАКОННО ! Да живее правото и неговата правова система ! Няма пазарна система . Има правова система .
139
3
 
11
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 1 година
Когато стана горивото почти четири лева благодарение на кирчо веднага за дни буквално олиото и хляба скочиха ТРОЙНО? Ок скъпо гориво недостиг на суровини, но сега кви ги вършите бе? Повече от шест месеца всичко се нормализира и сега ми казвате че имате суровини и нямате КАКВО ДА ГИ ПРАВИТЕ? Но не сте виновни вие драги, виновни сме си ние за съжаление!!!!!!
138
7
 
9
 
! Отговори
И преди 1 година
По-зле ще става,но нищо Путин е виновен!
137
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни складове.....а в магазина ВСИКО НА ДВОЙНА цена от преди 2 години!!! Начи....бизнесмени, ОЩЕ може да приемем от Украйна жито и слънчоглед.....че и тиквички :)
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, идва сезона на тиквичките. Ще има евтини тиквички.
135
4
 
14
 
! Отговори
Цървул преди 1 година
Предлагам референдум за присъединяване към Украйна! Хем така ще ни е евтина пшеницата,слънчогледа,меда,орехите,олиото, хем те ще са в НАТО и ЕС! А склададжиите на жито да си го държат!
134
1
 
29
 
! Отговори
Mdamm преди 1 година
Навсякъде земеделието е със субсидии яки по Европата, у нас са доста по-мижави. Но нашите лакомии чакаха да стане 1000лв тона и на 660лв като беше чакаха, да ударят кьоравото. Ама маро играеш на борсата, винаги има фалити. Те така, айде направете пак хляба 1лев, горивата паднаха, заплати не сте вдигали с повече от 5%.
133
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам дали зърнарите са виновни, но по време на жътвата, някой реши да се прави на мъж и спря вноса на горива. Последва скок на бензин, дизел и всичко останало. И беше точно по жътва. А иначе, хитреците в земеделието са пълни с номера. Като почти всеки бизнес в БГ. Ако няма субсидии, имам чувството, че никой няма да се занимава ни със зърно, ни с животни, ни със зеленчуци и плодове. Всеки си реве за щяло и нещяло. ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, управлявана от ЕС иСАЩ! Иначе сме си независими...
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влиза *** българче влиза в хлебарница и се втрещява колко много хляб има вътре. Пита хлебаря: - Чичо, тва хляб всичкото твойто ли ба? Хлебаря отговаря : - Да. Бълграчето: - Въййй, ми яж бе бу,дала!