Предложеното от ЕК за украинския внос няма да успокои сектора

Компенсациите са недостатъчни
25 апр 2023 22:02, Стела Стоянова
15
Предложеното от ЕК за украинския внос няма да успокои сектора
Снимка БГНЕС

"Песимист съм, че държавата, забранявайки определен внос, ще може да повлияе на пазара. По скоро трябва да се стремим към това да извлечем полза от тази ситуация. Ползата е свързана с това - повече средства от ЕК, евентуални схеми за национална помощ. Това е нещото, което би могло да удовлетвори засегнатите".

Това заяви пред БНР Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.

Според него по принцип намеса на държавата на пазара не води до нищо добро. След тези масови протести обаче държавата нямаше как да остане безучастна, подчерта той и добави още, че в този случай България не е сама - още 4 държави се присъединиха към мерките спрямо украинския внос.

Предлага се финансова помощ от страна на ЕК, но първоначалният отговор на страните-членки е, че това са недостатъчни средства. По думите му самият сектор говори за загуби в милиарди.

"Дано се намери друго решение. Това, което ЕК предлага в момента, определено не е достатъчно и едва ли ще успокои сектора", категоричен бе той.

По думите му след тези мерки веднага излиза друг засегнат сектор, който също би могъл да настоява за компенсации - производителите на масло и олио.

"При всички случаи ще има компенсации, самата ЕК осъзнава това. Въпросът е доколко тези средства, които ще се раздадат, ще бъдат достатъчни".

Според Мирослав Найденов това може да отприщи поредица от очаквания към ЕК, които тя няма как да удовлетвори.

Все пак бившият земеделски министър успокои, че хлябът и олиото няма да поскъпнат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: украинско зърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Вие сте преди 1 година
Долни у.репки!ЩЕ,ЩЕ САМО ВИ ТРЯБВА ЕДИН С КАЛАШНИК И ДА ВИ ПОМЕЛИ ВСИЧКИТЕ Б.КЛУЦИ В ПАРЛАМЕНТА! ТОЗИ РАДИОАКТИВЕН ФУРАЖ ГО ЯДЕМ ОТ 20Г. ЗАЩООО???ЗАЩО НИ УБИВАТ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО НО ТИХИЧКО И ТАЙНИЧКО.ТЕЗИ ДОГОВОРИ С ХРАНАТА НИ СА СЕ ПОДПИСАЛИ СЪВСЕМ ЗАДКУЛИСНО,КОЕТО Е МНОГО ПОДЛО! ТРЕПАНЕТО ВИ Е МАЛКО Е...БА МАЙКА ВИ
11
0
 
1
 
! Отговори
Bravo, bravisimo ! преди 1 година
Той Мирослав, като стар хайдук дава най-подходящите съвети които са в ущърбна държавата и хората и облагодетелстват "гепаджиите" на фондове . . .като него !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като на овце ни говорят за хляба и олиото. ЕК предлага да се лишим от 100 и да ни компенсира с 10. И така ще е от тук нататък. За капак, Украйна ще започне да получава субсидии. Ние ще се окажем най-прецаканите в ЕС. Вече се замислям, че Европа ни трябва само за фондове и кафе в Париж. Фондовете обаче свършват, ако всеки ми работи и си пази нивата, може да пие кафе където и когато поиска.
9
1
 
3
 
! Отговори
Ултранапушен Агент преди 1 година
До 6 Ами нали затова в кат неможеш да се разминеш от скъпи коли чакащи регистрации на хора с съмнителни доходи спекуланти и тн.
8
0
 
4
 
! Отговори
Незнам кой е тоя преди 1 година
И не ми пука обаче сега чувам че производителите на олио негодуват от спирането на украинското зърно плашат с вдигане на цените на олиото аз мога без да ям гаден хляб от кофти зърно но от хубаво олио не мисля да се лиша.Защото става вече сомалийско.
7
0
 
8
 
! Отговори
_-- преди 1 година
Миро мъР-шата ли ?Не беше ли тоя с 20г. Ирландско мясо.Такива бивши провалили се кво ми ги бутате под носа.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЖебокНяма. Ще ни го вкарат (житото) сухоземно. И ще карат Източна Европа да го плюска, за да има пари за война, а Запада ще го пазят от отровите.
5
1
 
15
 
! Отговори
Днес преди 1 година
Излезе инфо, че украинците получават 1000 снаряда с обеднен УРАН от GB и, че те не поемат почистването на поразените зони. Тока че управляващиге да не ни продават украинска храна, а да я предлагат на аглосаксите.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само излизане от ЕС ще свърши работа. Ама кой ще ни пусне да излезем, след като веднъж вече са ни хванали вътре.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
EK вogи xибpиgнa вoйнa cpeщy Изтoчнa Eвpona чpeз cиcтeмнa злoynoтpeбa c влacт и влияниe...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знае се, че ГЕРБ винаги лъже. Вероятно нещата стоят точно наобратното на това, което казва този от ГЕРБ.
1
2
 
11
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Kakто винаги - не ЕС, а Русия ще помогне! След атаките с морски дронове от Одеса към Севастопол онзи ден - Русия съвсем основателно ще закрие зърнената сделка. Така всички проблеми за наще зърнопризводители ще се решат успешно в миг! )))