Европарламентът обсъжда плавателен канал Русе - Варна

Идеята може да се осъществи с европейски средство
2 май 2023 21:12, Стела Стоянова
61
Европарламентът обсъжда плавателен канал Русе - Варна
Снимка БГНЕС

Дългогодишната идея за изграждане на плавателен канал между Русе и Варна вече е в дневния ред на Европейския парламент.

Тя е част от стартиралата процедура за промени в обхвата на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Включването на проекта сред приоритетните транспортни маршрути на ЕС би дало възможност той да се осъществи с европейско финансиране. Това съобщиха на съвместна пресконференция евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев – вносители на предложението за вътрешен воден път, който да свързва градовете Русе, Разград, Шумен, Провадия, Девня и Варна. В събитието се включи и кметът на морската столица Иван Портних.

Андрей Новаков изтъкна, че плавателният канал ще съкрати превоза на стоки към и от Черно море с поне два дни и ще даде нов тласък на икономиката в Североизточна България. „Съоръжението се вписва в новите цели на ЕС за насърчаване на речния транспорт като екологична и евтина алтернатива за товарни превози, но каналът ще бъде полезен и за напояване на земите в Добруджа. Освен за земеделието, водата ще може да се използва и за промишлени нужди”, посочи евродепутатът.

„Каналът Русе – Варна е проект с европейска добавена стойност”, допълни Емил Радев. По думите му вътрешният воден път на практика ще приближи пристанище Варна до канала Рейн – Майн – Дунав, който осигурява речна транспортна връзка между Атлантическия океан, Северно море и Черно море. „Европа и в частност България се нуждаят от мащабни стратегически проекти, които да гарантират повече свързаност, устойчивост и дългосрочна ефективност”, подчерта Радев.

„За България и за Пристанище Варна това е революционна крачка напред, исторически шанс, който не трябва да пропускаме”, коментира Портних, визирайки възможността плавателният канал да се реализира с европейско финансиране.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Я па я..! преди 11 месеца
До Анонимен 43 Ми какво да кажем ? Става, като се понапънат малко политиците.
35
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 месеца
Мислих да напиша нещо , но се отказах.Луди хора.Първо петте моста на Дунав и после канала.
34
0
 
1
 
! Отговори
разгеле преди 11 месеца
Мътните и придошли води на Дунав, директно във Варненскея залив. Красота.Ще ходя редовно на море на кални бани и да дишам здравословна смрад на тиня.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ВОДНИЯ ТРАНСПОРТЕН КОРИДОР СОФИЯ-ВИЕНА СЪС СКОРОСТНИ КОМЕТИ ПО ИСКЪРО ПРЕЗ ДУНАВО ДО ВИЕНА?! ОТИ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ПО-ДЛИБОКО ОТ ИСКЪРО НЕМА!!!
32
2
 
11
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 11 месеца
Тия не са добре!!! Плавателния канал който планират е заплаха и то голяма за Природното равновесия в тази час на България
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Опасни са хората , които нямат работа и седят по бюрата в България и в Европейския парламент. Особено в Брюксел - няма здравомислещи хора, това е институция, която вече е ненужна и бавно умира. Създава и разпространява болни идеи и абсурдни проекти. Отделните нации страдат от тази европейска канцеларщина, къде ли е краят.
30
3
 
7
 
! Отговори
2023 преди 11 месеца
То вода няма никъде, те канал щели да правят. Като този около София, който го бяха започнали по времето на социализма му на другаря им Живков. Още чакат да се напълни с дъждовна вода, а те просто не разбират, че тя си знае работата. Вместо да се събира в каналите им, тя отива в земята. Тази нашата си, БЪЛГАРСКАТА. Като ми платят обезщетенията за отчуждаваните имоти, тогава ще я построят магистралата си Хемус. ЧНГ
29
3
 
8
 
! Отговори
komitata преди 11 месеца
то вода няма в Дунав канал ще правят з амилиарди
28
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Че то си има такъв канал, само че е през Румъния. Като влезем в Шенген, не ни трябва канал между Русе и Варна. Между тях си има магистрала, построена с личните пари на Бойко Борисов. Дори и железница за влаковете си има. Ней пък сигурно някои от приятеля му Живкови или пък Борис я е строил със собствените си пари. Тези наистина вече ни помислиха за канарчета.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По делтата на Дунав има защиотени райони за обитание на птици, т.нар. влажни зони. У нас и езеропто Сребърна е по-долу от Русе, т.е. проектът силно застрашава новото и балансът на водите тем. Искрено вярвам, че ще се намерят достатъчно бъкгари, които да са с всичкия си и да се противопоставят на поссръжнидите на мъртвото, на тези, които броят само парите сега и плюят на всичко живо.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
преди да обсъждат някъде сим трябва да се приеме от местните. Не вярвм местните да са информирани за проеката и да са питани. НА БУНТ !!!
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А питали ли са собствениците на чернозема, който се канят да униюобат? Питали ли са хората, които бивечт по предполагаения маршрут дали искат да им унищожат земите? Съвсем неотдавна американците искаха да дупчат Лудогорието и Добруджа. Сега кой е тозим който отново брои чужди сметки????
24
2
 
8
 
! Отговори
Тон преди 11 месеца
Тези хайвани трябва да се изритат въобще от страната докато не са я унищожили!
23
5
 
8
 
! Отговори
Тон преди 11 месеца
Поредната простутия на ГЕРБ с цел да се нагушат с 200,освен това ще унищожи дунава!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що за диверсификация без референдум,що има за свързване,че са избрали именно това трасе за водоканал,имаше Иличовск-Варна,а сега какво ще заобикалят и ще прокарват или прекарват- зърно ли,газ ли,нефт ли,батерии ли и др. що измислят нагоре-надолу.
21
5
 
11
 
! Отговори
101 преди 11 месеца
Рисков проект с непредвидими последици!С това зяпане за лапане на европари ще унищожите България!
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За водоснабдяване на Пловдив и Хасково и населените места няма пари за водоснабдяване от каскада Въча по проект навършил 50 години, но ще строим абсурден канал и яхтени пристанища при Разград :D
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да беше жив Тодор Колев да го види - варна - пристанище на Шумен!
18
5
 
8
 
! Отговори
Стефанов преди 11 месеца
Кеф Толбухинще ще ще стане остров, ще обяви независимост като Тайван
17
6
 
6
 
! Отговори
УЖАС преди 11 месеца
И ТУК ЛИ РУСКОФАШИСТКИТЕ БОТОВЕ СА СЕ РАЗПИЩЯЛИ?