Европарламентът обсъжда плавателен канал Русе - Варна

Идеята може да се осъществи с европейски средство
2 май 2023 21:12, Стела Стоянова
61
Европарламентът обсъжда плавателен канал Русе - Варна
Снимка БГНЕС

Дългогодишната идея за изграждане на плавателен канал между Русе и Варна вече е в дневния ред на Европейския парламент.

Тя е част от стартиралата процедура за промени в обхвата на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Включването на проекта сред приоритетните транспортни маршрути на ЕС би дало възможност той да се осъществи с европейско финансиране. Това съобщиха на съвместна пресконференция евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев – вносители на предложението за вътрешен воден път, който да свързва градовете Русе, Разград, Шумен, Провадия, Девня и Варна. В събитието се включи и кметът на морската столица Иван Портних.

Андрей Новаков изтъкна, че плавателният канал ще съкрати превоза на стоки към и от Черно море с поне два дни и ще даде нов тласък на икономиката в Североизточна България. „Съоръжението се вписва в новите цели на ЕС за насърчаване на речния транспорт като екологична и евтина алтернатива за товарни превози, но каналът ще бъде полезен и за напояване на земите в Добруджа. Освен за земеделието, водата ще може да се използва и за промишлени нужди”, посочи евродепутатът.

„Каналът Русе – Варна е проект с европейска добавена стойност”, допълни Емил Радев. По думите му вътрешният воден път на практика ще приближи пристанище Варна до канала Рейн – Майн – Дунав, който осигурява речна транспортна връзка между Атлантическия океан, Северно море и Черно море. „Европа и в частност България се нуждаят от мащабни стратегически проекти, които да гарантират повече свързаност, устойчивост и дългосрочна ефективност”, подчерта Радев.

„За България и за Пристанище Варна това е революционна крачка напред, исторически шанс, който не трябва да пропускаме”, коментира Портних, визирайки възможността плавателният канал да се реализира с европейско финансиране.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме една здрава магистрала в страната, те за канал който не ни върши работа се размечтали. Аспарухов мост е за ремонт, говореше за втори мост над варненското езеро, те се занимават с миражи. Някой покрай разни идейки да хване едни пари.
15
3
 
20
 
! Отговори
Рара преди 1 година
По голяма глупост скоро не се сещам да съм чувал
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя Варна при всеки по-силен дъжд и става един голям плавателен канал. П.П. Пристанище Варна отдавна няма. Има ресторанти, барове и лапачка за концесионера ***
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, не, мерси. Щом идва от ЕС,значи има нещо гнило. Най-малко ще е новото сиренце в капана, за да ни изнудват за какво ли не. Не ви ща нито меда, нито жилото
12
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И с Европейско финансиране не го искаме. Ще унищоцат земята, замърсят реките и безплатно ще преминава всичко през земите ни, а ние пак..... супата. Айде няма нужда. Сто процента е нямало български представител, как така се разпорецдат с наша териториясмятайте за какви ни приемат, колко ни представят нашите политици и дипломати...
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг въпрос. В нивото на река Дунав сигурни ли са? Щото и тя може да пресъхне, ако ЕСето се напъва още за една топла зима без руски газ.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоителен канал - добре! Ама транспортен, щото някой имал хрумка ... Това си иска унищожаване на обработваема земя. Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) Много ги влече всичко с транс- отпред. Какъв тласък може да даде на икономиката, не става ясно. Нищо ново и нищо в повече няма да произвеждаме. Отново ще гледаме евтини стоки как ни се продават скъпо.
9
4
 
20
 
! Отговори
Казвам очевидното преди 1 година
То има вече бе! Казва се РЕКА ДУНАВ
8
8
 
10
 
! Отговори
Кърти Къртев преди 1 година
Айде то коли по пътищата между варна и русе няма, те за канал мислят. Стига с тея партенки тип путинска дъвка. Оня така обещаваше - 2700 долара средна заплата в русия, демилитаризация на украйна, нато да се свива и так далее.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плавателен канал Бургас - Александруполис би бил много по добре . Като спре Русия да ни доставя петрол а й газ да има от къде да минават корабите.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинете за неудобния въпрос! Може ли да попитам, какво става с мостовете на Kиpo, твa Шyмeн-Bиgин, Гaбpoвo-Bapнa, Cливeн-Лoвeч (go зaвoga зa eлekтpoмoбили), no koитo шe ce gвижи влakът-cтpeлa нa gego Ekoнтий?
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разград направо го свържете с босфора! и без това 80% там си говорят на турски!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европарламентът не обсъжда никакъв канал, а комисионните.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'каналът ще бъде полезен и за напояване на земите в Добруджа' -- със солена вода ли? ясно какъв бил плана! да заличим бг земеделие!
2
7
 
4
 
! Отговори
По-скоро преди 1 година
Ердоган ще построи Истанбул канал.
1
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Добра идея... Дано скоро да направят плавателния канал между София Пловдив Ямбол и Бургас