КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада

С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската кошница 27 пъти, с българска - 7
Обновена: 20 май 2023 10:26 | 20 май 2023 09:20, Стела Стоянова
109
КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада
Снимка БГНЕС

Българите получават по-малко, отколкото на Запад, но пък често пъти плащат по-скъпо за основни продукти.

Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания.

„Като част от голямо изследване за необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизнено необходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът, че в някои държави същите стоки, в същите търговски вериги, имат значително по ниски-стойности, а доходите в тези държави са доста по-високи”, коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова пред Нова тв.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е само в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро”, коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за десет броя френски яйца срещу 2.96 евро в България." Охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, докато у нас е 4 евро”, обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки цели 27 пъти, докато в България само 7”, допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазаруването с доходите, които получават.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ценидоходикнсб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
11
 
! Отговори
Програмистите... преди 1 година
Не "защо моята заплата е толкова ниска, а "защо твоята е толкова всиока" :) За това няма дявол да ни бута обратно в българския казан в ада - още не може се орпави мсиленето от комЮнОизма!
75
5
 
5
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 1 година
Може и ощеее...
74
4
 
7
 
! Отговори
До 72, Програмистите преди 1 година
А къде си харчат парите програмистите? Ако ги нямаше програмистите на кой щеше да лепиш плочки за по 200лв кадрата и плащане на ръка без да внесеш и стотинка данък?
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмистите... Що не си учил бе байно? То има доктори дето вземат 10 пъти повече от програмистите, защо мълчиш за тях?
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия откриха топлата вода ! Смешници !
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В гълъбарника е така, получаваш малко и пазаруваш скъпо, но за сметка на това можеш да величаеш Запада и да псуваш Русия...
70
11
 
9
 
! Отговори
Програмистите... преди 1 година
Програмистите са получили образование с парите от нашите данъци но работят за чужди компании и правят продукт който не остава в България. Получават западни заплати ама плащат ниски данъци тук. На практика са вътрешни имигранти. И на купиха сума апартаменти. ТРЯБВАТ ДАНЪЦИ ЗА ПРОГРАМИСТИ!!
69
3
 
7
 
! Отговори
d преди 1 година
Никой не може да оцелее на МРЗ, малцина наистина получават МРЗ. Това е параван, за тези със заплати в плик. Удобно, но изкривява статистиките, изглежда, че изнемогваме. А всъщност молове, хотели, магазини преливат. Надпревари за имоти, почивки по Малдиви.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но на това си имаме министри,политици дето взимат по 14 000 лв отгоре,е сега ми кажете Има ли такава държава някъде по света
67
9
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вън от ЕС и НАТО! Независимост за родината ни!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В гълъбарника е така, получаваш малко и пазаруваш скъпо, но за сметка на това можеш да величаеш Русия и да псуваш запада
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на всичкото отгоре получаваме,ядем най скъпите *** отрови от Запада
64
1
 
11
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Ами, пенсията ми стига да си купя храна за 10 дни ! След това минавам на заходи по кофите за отпадъци - там винаги има "храна" ! Левски щеше да се самообеси отново ако можеше да види докъде е докаран народа .
63
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
До До ИстуканКак ще ти каже, като и той не знае? Знае само да драска из коментари, колко голям инвеститор е. Най-новата песен на прАслава ще ти каже коя е - със сигуност. Тия гащници, които много "инвестират", накрая или ходят голи и боси, или носят още по-голяма инфлация. Те огромните риби само такива чакат, да ги правят милионери, нали?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа, папата, Далай Лама, Макрон, Мадуро и извънземните са ни виновни, че всеки път си избираме мутри и крадци да ни управляват. Изобщо винаги някой друг ни е виновен за грешните избори. А ние толкова умни, толкова уникални, ама все онеправдани, щото целия свят се е наговорил срещу нас. Сигурно от давист го правя, ще знаете!
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтуканият е нашият роден Рокфелер,момче от от бедно семейство,което с лъскане и препродаване на ябълки станало милиардерче!!!Айде да слезеш назенята А!
60
1
 
6
 
! Отговори
Не е само искането преди 1 година
на заеми, които хитреците нямат намерение да връщат на по-заможните си близки. Ако натрупаш нещо стойностно, веднага някой се опитва да ти го отнеме, а законите ни не са направени така, че да те защитят. Например, един трупа ценен емпиричен материал и създава методика, за да представи нова разработка или за да получи научна степен, но шефът в последния момент дава темата на друг, който се облажва наготово. Зеленчуци, плодове, телета, агнета - един ги отглежда, Банго ги краде и папа наготово.
59
1
 
7
 
! Отговори
До Истукан преди 1 година
Разкажи на непросветените, в какво се инвестира днес? Злато (какво?), имоти (какви?), акции (кои?), облигации (какви?), фондове, бизнес, крипто?
58
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 година
Тук освен големи имотни риби, големи ИТ-та, за се появили и големи инвеститори. Напредвате ДНЕС, събирате цвета на нацията тук. ХАХАХАХАХАХАХ.
57
1
 
10
 
! Отговори
До54 преди 1 година
Какви добавки какви пет лева,не чете ли статистиката на БНБ,влоговете над 100 хиляди лева във България са едва 110 хиляди,което ще рече,че от 3.1 милиона заети около 3.5% имат някакво прилични спестявания!