КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада

С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската кошница 27 пъти, с българска - 7
Обновена: 20 май 2023 10:26 | 20 май 2023 09:20, Стела Стоянова
109
КНСБ: Получаваме по-малко, но пък пазаруваме по-скъпо от Запада
Снимка БГНЕС

Българите получават по-малко, отколкото на Запад, но пък често пъти плащат по-скъпо за основни продукти.

Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания.

„Като част от голямо изследване за необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизнено необходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът, че в някои държави същите стоки, в същите търговски вериги, имат значително по ниски-стойности, а доходите в тези държави са доста по-високи”, коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова пред Нова тв.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е само в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро”, коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за десет броя френски яйца срещу 2.96 евро в България." Охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, докато у нас е 4 евро”, обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки цели 27 пъти, докато в България само 7”, допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазаруването с доходите, които получават.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ценидоходикнсб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откриха топлата вода след 30 годишния геноцид ! България беше държава ..............
55
2
 
13
 
! Отговори
До Истукан преди 1 година
Прав си. Но си пропуснал нещо важно от нашенската действителност. Тук замогнеш ли се малко, това се разчува и към теб се устремява цяла тумба познати, роднини и дори не много близки хора, които започват да ти искат пари. Като се започне от сърцераздирателни истории, които понякога биват измисляни и се стигне до искането на не особено големи суми, които уж ще върне след 2 месеца, а се оказва, че е отишъл с тези пари на море и няма намерение да се издължи. Откажеш ли, кълнат те и ти ставаш лошият.
54
1
 
10
 
! Отговори
ПРЕПАТИЛ СТАНКО преди 1 година
До умника със 47 номер: Този филм вече сме го гледали, друже !За да живееш по-добре от другите ще ти се наложи да прегазиш Закона,а това е само временна и високорискова мярка. Защото ако те хванат/защото неминуемо ще си дребна риба, а няма да си от ранга на Боко и Пеевски/,парите които си изкарал ще ги дадеш за подкупи на следователи и магистратии пак ще те ...върнат в първи клас. Ще ти останат само ядовете и неприятностите.
53
2
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
До Анонимен. Това са пликовете с добавки към заплатата няма да го коментирам. Работи тази техника, защото българинът се съгласява на това. Отрязах всички фирми дето ми предложиха такава оферта и ги издадох на НАП за проверка. Не че нещо им направиха, ама си го заслужават.
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в сметките слагате ли пликовете с добавка към заплатите в края на месеца?
51
2
 
4
 
! Отговори
.... преди 1 година
Поредната лъжаа !!!!
50
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Анонимен 47 Че те сега не са ли пак комунистите на власт??
49
4
 
10
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Ако твоя социализъм беше нещо читаво,нямаше главният му апологет Т.Живков да го нарече недоносче и ,,ние ви излъгахме",! И нямаше да се самоунищожи в цял свят,а там където все още го мъчат С.Корея и Куба да са с купони недоимъки, мизерия и терор!
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 Само че през соца имаше много повече начини да ти пречат, ако се опиташ да постигнеш нещо.
47
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Логично следствие от гласуването за мутри, комунисти, мутри, фашизирани нацяги, доносници, и отново, ПАК ОТ СЪЩОТО!
46
6
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
До Анонимен 47. Точно това казвам и аз, който има акъл, той е добре, той печели от инвестиции и не го бъркат цените. Който няма акъл, той си изпива всички пари, не инвестира нито стотинка и си остава беден. Не е нужно да си богат, за да инвестираш. Повечето богати хора са израстнали в бедни семейства. Спестявали са по малко, инвестирали са и така са успели и сега са милиардери. Целта е от малкото да получиш много, ама като не знаеш как и не се получават нещата.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И при комунистите и сега който има акъл живее добре, на останалите 80% никой не им е виновен освен самите те
44
3
 
7
 
! Отговори
ДО39 преди 1 година
Ти къде си живял от средата на 80те до края бе другарю с чугунена глава !??Аз съм точно на 75 и помня!Какво производство ,какви продукции.Не Гугълски данни а речта -отчет на П.Младенов пред политбюро изречена от него чуй или си припомни ако наистина си живял потова време какво чудо беше края на 80те и защо бай Тошо нарече социализЪма ,недононосче и фалирахме! Само с лозунги не става и не стана ,другарю анонимник!
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2023г. още има неудачници дето обвиняват комунизма ахахаха така и ще си отидете, обвинявайки нещо от далечното минало за безполезния си живот
42
6
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Аз инвестирам и печеля и не ми пука за цените, защото знам как да преборя инфлацията и да съм на печалба над нея. Проблемът обаче е за тези дето не инвестират и не знаят как да печелят и да направят от малкото много.
41
2
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Ааааа помним равностойната Мизерия, която ни научи на кражби и рушвети и до днес. Гледай отново Баш Майстора, Топло, Маневри на 5-тия етаж, Опасен чар и много други филми показващи действителността от онова време.
40
0
 
7
 
! Отговори
До До 35 преди 1 година
Какви политически решения от запада? Предприятията бяха разграбени от родните *** маскирани като демократи. Масовата приватизация беше организирана именно с такава цел. Ако тогава предприятията бяха продадени на частни западни инвеститори , някои от тях щаха да оцелелят и може би още да работят.
39
0
 
3
 
! Отговори
До 34-Европа преди 1 година
Грешен ти е аршина,явно не си в час а си обикновен страничен наблюдател ,дирещ и намиращ кусури! Явно и не си стъпвал зад граница!
38
5
 
6
 
! Отговори
До До 32 преди 1 година
Като изключим пробивните машини, които са монопол на китайците, всичко останало се произвежда в пъти повече от бай тошовото време. Пластмасови изделия маде ин БГ има бол, каквито по бай тошово време не сме и сънували. Компютри също произвежаме бол, и по точно приложения за специализирани системи, защото персоналните компютри отново са монопол на китайците, а компотите на бай Тошо бяха базирани на американски чипове и бяха винаги две поколения назад от щатските.
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпълзяха хора не живяли и секунда в соц-а, цитирайки Гугълски и GPT данни колко зле се било живяло тогава...Вярвайте си, промити мозъчета но не си налагайте мнението тук. Несъпоставими са нещата от гледна точка на развитие на технологиите...останалото беше ок и България беше в челото на износители на храни и селскостопанска продукция!!! Както и да го въртите както и да сучете има хора които знаят и помнят! Ясно ли ви е трол444ета!??!!!