Мамят български работници в Белгия: "Плащаха ми 50 евро седмично"

В Гент ги събират с обещания за работа, качват ги на автобуси и ги откарват из страната
Обновена: 9 юни 2023 21:11 | 9 юни 2023 21:06, Елка Василева
86
Мамят български работници в Белгия: "Плащаха ми 50 евро седмично"
Снимка: архив, БГНЕС

Експлоатацията на работници от Източна Европа в Белгия става все по-голям проблем, съобщават от трудовото ведомство в град Гент. Според информацията на обществено-правната медия на Фландрия VRT българите са сред най-тежко засегнатите. Обикновено първоначално всичко изглежда съвсем нормално, обяснява пред медията Анета Филипова, която е активна в българската общност в Гент. Към нея при нужда се обръщат много от пострадалите, пише Дойче веле.

Български и турски престъпни групи

"Турски и български престъпни групи обслужват цяла Белгия с нелегални работници от Гент. С това те печелят много пари. Те се изпират чрез инвестиции в недвижими имоти или трансфери в чужбина", обяснява одиторът по труда Филип де Кателер, цитиран от обществено-правната белгийска медия, излъчваща на немски език BRF.

Още по темата
Ако някой от български произход отиде в българското кафене в града, за да си потърси работа, там ще бъде посрещнат от тези хора, които разпращат нелегални работници от български произход из цяла Белгия. По думите на Кателер става дума за същинска мафия от подизпълнители, които на практика функционират като незаконни агенции за работа - хората се набират по кафенета и на други места, натоварват се на бусове и се пращат някъде из страната, пише белгийската BRF, цитирайки Кателер.

Различни видове експлоатация

Работниците, които са експлоатирани на белгийския трудов пазар, често страдат и от измами със социалните осигуровки. Някои хора например са регистрирани като работещи на половин работен ден, докато всъщност те работят целодневно. Други пък са записани в болничен или като безработни. Някои измамни компании пък регистрират работниците на свободна практика, за да не им плащат осигуровки.

Това е проблем не само за държавата, но и за самите работници. При това положение дали те ще получат заплащане за извършената работа зависи единствено от намеренията на работодателите им - държавата не може да ги защити. Много работници описват условията на труд като близки до модерно робство, обяснява BRF.

В таква ситуация е например Румен, който разказва историята си пред VRT. Той намира работа в Гент чрез свой познат - назначен е на строеж и му е дадена малка стая, в която да живее. Въпреки че подписва договор, Румен получава само по 50 евро на седмица - пари, с които не може да живее. Оказва се, че той е записан пред белгийската агенция по приходите като работник на свободна практика, който е трябвало сам да внася данъците и осигуровките си. В крайна сметка мъжът е изгонен от стаята, където е живял и остава бездомен, докато друго българско семейство не го приютява и му помага.

Страх от преследвания

Работодателите, които експлоатират работници като Румен, знаят, че жертвите им не могат да се оплачат на полицията или на властите - страхът, че ще загубят и малкото си доходи, е твърде голям, обяснява Кетелер.

Страхът не е напълно неоснователен. "Знаем за случаи, в които жертвите са изнудвани и заплашвани", казва пред VRT Кристоф Д’Хесе от трудовата борса в Гент. "Проблемите често са наистина големи и всичко се проточва с години. В момента помагаме на човек, който ще трябва да изплаща дълга си в продължение на 20 години." Д'Хесе подчертава, че е трудно градската управа да се намеси, особено защото нещата излизат наяве едва много по-късно. "Ние също така се ангажираме да им помогнем да си намерят истинска, официална работа."

Какво може да направи Белгия

В такава ситуация най-често попадат хората, които са били част от уязвими групи и в родната си страна - етнически и културни малцинства например, обяснява Анета Филипова пред VRT. Голяма част от тези хора са необразовани - някои не могат да пишат или да четат. Така те се оказват напълно зависими само от онова, което им се казва от потенциалните работодатели и биват експлоатирани.

Кетелер смята, че властите трябва по-обстойно да регистрират жителите на градовете и общините. "По принцип европейците трябва да се регистрират в общините. Ако на един адрес живеят 30 души, трябва да се задейства някаква процедура. А също така в електронната база данни трябва да има по-добри проверки на въведените адреси", обяснява специалистът пред белгийската медия.

"Жертвите са уязвими хора, които се нуждаят бързо от пари. Успешното установяване на пазара на труда е трудно и често се усложнява допълнително от експлоатацията. Например, появяват се медицински проблеми", казва Филипова. Според нея прагът за допускане до трудовия пазар по легитимния начин трябва да бъде свален, за да се избягват подобни ситуации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Най много ни мамят в България . А тая година да излезем от Чакалнята , а следващата . И така тридесет години мамена и чакалня
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е правилно да се възползват от неграмотните, но и неграмотните могат да се научат да четат и да си търсят правата.
68
12
 
3
 
! Отговори
КПСС БКП преди 10 месеца
И тези 50 евро са Ви много - мухльовци ! Вие гастърбайтерите сте неграмотни и мързеливи родоотстъпници ! Даже и бой трябва да ядете ! Хич да не се връщата, там си останете !!!
67
0
 
2
 
! Отговори
Алов преди 10 месеца
Яша _манго га ти даваха 50 лева на ден на доматите рива, шефа фалира и ти отиде в Белгия и там и _дупето
66
3
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Добре де дори и 9,50 евро на час да плаща немеца директно на работниците тия пари ако си майстор се изкарват и тук. Ставаш плочкаджия или друг специалист и си готов. Защо трябва да се ходи в Белгия или изобщо на запад. Достатъчно е да бачкаш бързо и качествено и нямаш ядове.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия същите (турци, кюрди) като се приберат в лятото знаете ли какво говорят на хората в Турция? Цитирам направо; Европа е умряла, Европа е потънала, гладни сме там, ОБАЧЕ, нещат да се приберат обратно! Плюс това гласуват за ердо.. )) Тия хора гледат само собствения си джоб никакви патриоти не са и яко лъжат))
64
0
 
5
 
! Отговори
Gosho преди 10 месеца
Той ги караше да рабортят максимално часове, и в края на седмицата, плащаше немеца бил съм свидетел, немеца дава 6 хиляди евро за 10 човека, по 600 евро той на кой юетне 200, на кой 300 и пребираше повече от тях без да прави нищо, внимавайте за такива, ако няма договор не работете, ако иматв и ви излъжат трудов съд и да им излязат през..... Тия пари на бедните хора
63
1
 
4
 
! Отговори
Gosho преди 10 месеца
Давам принер отивам да работя в Германия за немец след пристигането, го питах за колегите, той вика българи а викам черни или бели той вика черни, случайнойно гледах един бял престигаше с един форд много стар модел, и викм им този и той ли работи, те викат не това е шефа.Така немеца плащаше по 9,50 нето тогава беше на час, викам колко ви плаща шефа ви те викат еми, 6 евро, подле щяло да стане 6,50, 7.Тай те постоянно се сменяха и някой нищо не взеха защото ми се оплакаха. Че са били плашени
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Русия, в Проссийка те пращат да умреш за бункерното Джудже, после ако сте късметлий и не те обявят за "безследно изчезнал" или дезертьор - ще има бял москвич за роднините ти.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Та къде казвате е това кафене да ходя и аз да питам за работа?
60
1
 
8
 
! Отговори
Проблемът е преди 10 месеца
Проблемът е , не че са мамени ,а че те сами са се съгласили да са мамени, Мошенниците са навсякъде. Но Когато отиваш някъде с робска психика, за съжаление, няма как да те третират като цар. А поне в Европа , дори не се иска много за да потърсиш правата си, ако не са изпълнени
59
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Кой ги е мамиш????? Или турчен или Българен или цинганен.Ако знаят фламандски гладни няма да останат.Но са просте
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И това им е много!
57
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С влизането си в Шенген и Еврозоната тия посредници към фирмите ще отпаднат. Всеки ще си намери работа чрез съответното бюро по труда в местнато кметство .
56
0
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 10 месеца
Ми че тоя като може да изкара седмицата с 50 евро, да бачка в България за минималната и ще успява, и да спести по толкова. Ей съвсем ни вземат за балъци, тия гурбетчии бре !
55
5
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 10 месеца
До 58Да посредника е българин а рабодателя какъв е пак ли българин...какво си мислиш че бегийската фирма не знае за какво става въпрос ли?Как се наема този човек документи има ли...айде не ми ги разправяй тия....какво белгийските *** не могат да накарат бегийските фирми да спазват закона ли? Айде бе...да правят проверки ..отива се на обектите и се изисква документи на всички работници...ако има разминавания глоба от 2млн евро ще ги освести...
54
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До РусияНе прочете ли, че тези схеми се извършват предимно от други българи или гурци, не от местните. Т.е. отиваш без език, без образование и без умения и те прецаква същият селски бек от родното ти градче, който, като те е наемал ти е обещавал чудеса, защото уж си от неговия край и ще ти помогне.
53
9
 
8
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Как уа, Запада ли?
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Измамници има навсякъде!
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заврения зет Пепеляшко от Драгалевци трябва да бъде съден в европейския съд за права на човека и публично обесен с главата надолу. Няма друг политик с действията си да е показал колко мрази българите, по негово време емигрираха най-много българи