Ландсбергис: Русия е "тумор", който може да унищожи света

Ако бъде излекуван, светът може да оцелее, заяви той
23 юни 2023 19:09, Йоана Цонева
106
Ландсбергис: Русия е "тумор", който може да унищожи света
Снимка: БГНЕС

Светът трябва да се излекува от Русия, заяви първият президент на постсъветска Литва.

"Русия се е превърнала в рак на Европа и света", заяви Витаутас Ландсбергис, който говори на церемония в литовския парламент, съобщава обществената телевизия LRT, предаде "Политико".

"Ако тя бъде излекувана, светът може да оцелее, но ако не, това може да доведе до унищожаването на света", добави бившият президент.

Ландсбергис е един от основателите на подкрепящото независимостта Реформаторско движение, което води борбата за независимост от Съветския съюз до официалното отделяне на Литва през март 1990 г. Той е президент от 1990 до 1992 г., а по-късно, от 2004 до 2014 г., е член на Европейския парламент.

Внукът му, Габриелиус, е настоящият външен министър на Литва и е един от най-яростните критици на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна.

Войната в Украйна доведе до възраждане на страховете от по-нататъшна експанзия на Москва в балтийските страни, белязани от десетилетията на руска окупация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този ненаказан фашист да не дава съвети! До 1917 като изтривалка на немските юнкери, а след това 80г. комунистическа диктатура. От политици, които от столетия нямат традиции в държавността не желая съвети, не че нашите са цвете де!
78
6
 
6
 
! Отговори
Отряд1 преди 10 месеца
Туморът е САЩ!
77
2
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Министерството на отбраната в Москва е окупирано от руски специални части - не се знае на чия страна са в момента. Самолетът на Путин излетя от Москва преди 1 час. И това ли е част от плана на специалната операция или е бонус материал?
76
4
 
4
 
! Отговори
Църхо и Страхота преди 10 месеца
Добър ден ***!нопитеци. Успех с мисловните вълнения??
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия съвсем изперкаха. Светът е на прага на унищожението, те продължават да натискат да стане по-бързо. За такива мерзавци трябва хуманно елиминиране, по демократично както му се вика.
74
4
 
8
 
! Отговори
ВЕЛИЧКО преди 10 месеца
А ! Къв е тоа кукувей ? ! И що не си гледа болното здраве ? !
73
3
 
7
 
! Отговори
Аха,ясно! преди 10 месеца
Ландсшит е латвийския еквивалент на Ристю Мравояд-Грантояд,на заплата в посолството...
72
17
 
6
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Путин имаше историческата възможност да превърне Русия в...Своибодна и просперираща,уважавана Държава...превърна ги в убийци на жени и деца!относно живота на Планетата ни...попитайте г-н Си дали иска децата и внуците му да свърщи така живота на Планетата ни!САЩ гарантирано ще използва всичко...цялата си мощ да ви спре!!!Бог да пази САЩ и Свободният!САЩ убийте руските роби в ЕС опг са...или имате проблем...Война е!!!кгб и барисов.доган откъсват България от Нато и ЕС!!!държат всичко ...
71
10
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
уоу...агресия и заплахи...човека каза..."излекувана"!като САЩ да наложат санкции най-тежки на бАрисов и доган!САЩ никога и по никакъв повод не са заплашвали с ядрени...безкомпромисно биха ги използвали при необходимост...г-н Путин!...справка хитлер!!!пропагандата ....как сте щели да закриете Света ни ако не ви се подчини...е примитивен...смъртоносен за народите ви...не им го причинявайте...нямате шанс!!!не злоупотребявайте...гьобелс не е...герой!Бог да пази САЩ и Свободният!
70
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Ако плевнелиев не беше ***, а македонец, щеше да е близнак на този.
69
6
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Съжалявам, че навремето исках независимост на прибалтийските. Трябвало е да ги лик'видират напълно!
68
3
 
15
 
! Отговори
Другарят Путин преди 10 месеца
Какъв е бил тоя по времето на СССР, преди да стане "евроатлантик"?! Сто на сто сме били колеги... в КГБ, но той е станал предател!
67
5
 
16
 
! Отговори
Пореднияг преди 10 месеца
...изкуфял дъртак.
66
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човече...ако според теб Русия е тумор, значи това, което казваш е, че трябва да бъде унищожена?!...Деденце, честно ли? Как мислиш ще отговорят те на такава позиция? Айде, то вие сте Литва, та на никой не му дреме, но ако недай си Боже някой от шефовете ви изтърси подобно нещо? Струва ми се, че тикомълком ще закарат в позиция ОНИЯ ракети и ще натиснат копчето, знаейки какво им готвите. Та по-кротко, сило. Всички се поукротете, и руснаците в това число. Но най-вече старци с изтекъл срок на годност
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хмм...
64
4
 
12
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Освен, ще доста добре живееха при СССР, не знам какво могат да искат. Може би и там има потомци на големи латифундисти, които желаят мъст!
63
20
 
11
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Който се е освободил от братушките и се е оправил. Другите тънат в ручка мизерийка. Сега е ред на Украйна да се освободи.
62
16
 
8
 
! Отговори
Пълен малоумник си преди 10 месеца
До Анонимния с "Кварталчето Литва" Тези държави Литва, Латвия, Естояния са се освободили от руско робство. В момента Украйна води война за своята независимост. Що се отнася кой е поткрепял ссср, на всеки е ясно че всички режими в източна европа бяха наложени от ссср за да ги подкрепят и да предават страните си т.е. предатели.
61
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Литва беше едно мъничко кварталче в цялата схема на СССР тогава! Толкова безлични бяха,че само Омразата им към СССР им беше достатъчна,за да се самоуважават!-:)) И изведнъж след 10,10,1989 г,и Латвия и Естония ,се " сетиха" колко Много Мразят Русия!-:) Ех другари,и вие поткрепяхте СССР тогава!!-:) Защо Лицемерничите пред младото ви поколение??-:))) Русия ще я бъде както и вас! Няма как и кой да я Погребе,защото Не му е симпатична на някого! Живота си върви,и всеки си говори против другия!!
60
6
 
12
 
! Отговори
Фитьо преди 10 месеца
Този си мисли,че ще векува до 3000 година.