Българите работят най-малко на компютър в ЕС

Само 12 на сто ползват компютър в работата си
29 юни 2023 17:07, Стела Стоянова
47
Българите работят най-малко на компютър в ЕС
Снимка БГНЕС

Най-малък дял хора, работещи на компютър в страните от Европейския съюз, има в България, Румъния и Гърция. Това сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат.

През 2022 г. делът на служители на възраст между 15 и 74 години, които са ползвали дигитални устройства за своята работа в тези три страни, е едва 12%.

Общата картина за Европейския съюз показва, че близо 30% (по-точно 28.5%) от работещите (във възрастовия диапазон 15-74 г.) са отговорили утвърдително на въпроса дали работата им е свързана изцяло или частично с използването на дигитални устройства (компютри, смартфони, телевизори и т.н.).

Държавите, където този дял е най-висок, са Люксембург (47%), Нидерландия и Швеция (по 41%).

Като цяло работата повече на жени, отколкото на мъже, е свързана с използването на дигитални устройства. Това личи и от разбивката по възрастови групи. Най-много ползват дигитални устройства служителите от страни в ЕС, които са от 30 до 44 г. При трудово заетите от тази възрастова група 36% от жените и 29% от мъжете са използвали изцяло или частично дигитални устройства при работата си.

Делът на "дигитални" работници и служители намалява в групата 45-59 г. (31% жени и 23% мъже) и спада още повече при трудово заетите на възраст между 60 и 74 г. (24% жени и 19% мъже).

Евростат отчита също така и пряка връзка с нивото на образование: колкото по-образовани са работниците и служителите, толкова повече са използвали дигитални устройства в своята работа през 2022 г.

И сред хората с ниско или средно ниво на образование отново повече жените ползват компютри: 10% от жените с ниско образование прекарват цялото или по-голямата част от работното си време, използвайки дигитални устройства, срещу 8% от мъжете.

Тенденцията обаче се обръща при хората с високо образование, където жените имат дял от 44%, а мъжете - 47%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Ротшилд преди 9 месеца
До програмист Няма злоба робе, щракай на пластмасовите копчета до изпържване на мозъка, и плащай добре на жена си да не те напуска, че скоро
35
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До 38 : смешен си. Много далеч си от истината, но звучиш убеден. Говориш несвързано, и буквално ти избива пяна на устата от завист и злоба.
34
3
 
0
 
! Отговори
Ротшилд преди 9 месеца
До програмист Жена ти ще те изоставили след като си загубиш скоро работата ? Добре ще ви оставя още малко да живуркате, но септември идва нов локдаун и пандемия , навивай си ръкава са ваксиниране всяка седмица. Нека видим тялото ти колко ше издържи на ваксиниране и пържене пред клавистурата. Ако не разбра какво искам да ти кажа .. ами да селянина ще те превъзхожда винаги- чиста храна и вода , а ти КФС и ваксини , нямаш избор , тялото ти е болно програмисте
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това говори, че сме изостанали от цивилизацията с десетки години - във всяко отношение- технологично, дигитално, ментално..Страна от ЕС, но сме на нивото на Русия предполагам?..Вчера случайно открих едно видео на канадски влогъри, които посещават София и разказват за БГ. В едно заведение до тях се приближиха 4 деца (момчета) на около 12-13 г. и ги заговориха на много добър английски, от което канадците останаха възхитени! Много умни, възпитани, прекрасни българчета, има надежда значи
32
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Дали да се използва компютър зависи и от технологията на работа определена от дебеловратия демократ работодател. В България поради мизерните заплати се използва ръчен труд, а не съвременни технологии на работа.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българина работи най малко на компютър и най много на бутилка с ракия
30
0
 
5
 
! Отговори
dnes преди 9 месеца
Не трябва да се забравя ,че ние сме страна на ниско квалифициран труд с много ръчна работа.За такава промишленост на ишлеме компютъра не е необходим.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз само за удоволствие - спа с него, и от клавиатурата ми се отбелязват буквите на лицето вече.
28
1
 
1
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 9 месеца
За това са здрави с очите. Защото ако трябва да си платят очния или някоя операция ,няма да им стигнат 3 живота работа на компютъра.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това ,че ползваш дигитални устроиства не те прави интелигентен а в в някои случаи точно обратното.
26
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Забравихте, че ядем доматите с корените и коловете.
25
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Всичко правим от телефона, лап топа и таблета. Името компютър ми е като от миналият век. Дори автобиографията си правя от телефона.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да хващат мотиките, че гладът идва.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
нещо невярна статистика.. Всички шофоьори на тирове ползват дигитални устройства .. GPRS .. Ако човек се вгледа навсякъде се ползва някаква по умна електроника..
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами даже за кварталните бабички създадоха платформи като Фейсбук и Туитър. А, грешка, те сега младите ги бият по клюки.
21
3
 
3
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 9 месеца
Радвам се че голяма част от българите са овце. Търпят ли търпят. Избират си хубави бизнесмени за управляващи и правят всичко лесно и достъпно за инвеститори като мен. Тази година ще построя фабрика и развъдник за комари , които когато заразяват хора да ги предпазват от някои болести. (А може да помогнат и за появата на други) Благодаря ви че избирате такива бизнесмени за ваши вождове , вървете към демокрацията и гребете с шепи. скоро ще инвестирам в фабрика за продажба на въздух. Поздрави Бил.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе да не поверваш справаме се криво лево с компотите.Ама ми е малко чудно , значи ако не ползваш компотите на работа значи си неук и ***.Вече ке знам.Те сигурно са искали да кажат , че не се ползваме от изкуствения интелект а си ползваме все още нашия.Тези които ползват собствения значи са прозти.И тва вече ке го знам.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е добра новина. Означава, че ние сме на нива пред много други, които си мислят, че са по-напред. Решаваме си задачите без помоща на компютър.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не вярвам с толкоз ек здравеопазване само от рам ги бием щот и в Брюксел няма такова ел здравеопазване има обаче ско не ползваш здравни услуги ти връщат парите затова идват да се преглеждат у нас
17
2
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 9 месеца
Това е щото използват повече телефоните отколкото да работят