Българите работят най-малко на компютър в ЕС

Само 12 на сто ползват компютър в работата си
29 юни 2023 17:07, Стела Стоянова
47
Българите работят най-малко на компютър в ЕС
Снимка БГНЕС

Най-малък дял хора, работещи на компютър в страните от Европейския съюз, има в България, Румъния и Гърция. Това сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат.

През 2022 г. делът на служители на възраст между 15 и 74 години, които са ползвали дигитални устройства за своята работа в тези три страни, е едва 12%.

Общата картина за Европейския съюз показва, че близо 30% (по-точно 28.5%) от работещите (във възрастовия диапазон 15-74 г.) са отговорили утвърдително на въпроса дали работата им е свързана изцяло или частично с използването на дигитални устройства (компютри, смартфони, телевизори и т.н.).

Държавите, където този дял е най-висок, са Люксембург (47%), Нидерландия и Швеция (по 41%).

Като цяло работата повече на жени, отколкото на мъже, е свързана с използването на дигитални устройства. Това личи и от разбивката по възрастови групи. Най-много ползват дигитални устройства служителите от страни в ЕС, които са от 30 до 44 г. При трудово заетите от тази възрастова група 36% от жените и 29% от мъжете са използвали изцяло или частично дигитални устройства при работата си.

Делът на "дигитални" работници и служители намалява в групата 45-59 г. (31% жени и 23% мъже) и спада още повече при трудово заетите на възраст между 60 и 74 г. (24% жени и 19% мъже).

Евростат отчита също така и пряка връзка с нивото на образование: колкото по-образовани са работниците и служителите, толкова повече са използвали дигитални устройства в своята работа през 2022 г.

И сред хората с ниско или средно ниво на образование отново повече жените ползват компютри: 10% от жените с ниско образование прекарват цялото или по-голямата част от работното си време, използвайки дигитални устройства, срещу 8% от мъжете.

Тенденцията обаче се обръща при хората с високо образование, където жените имат дял от 44%, а мъжете - 47%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така се получава понеже голяма част от българите работя в блу колар сектора.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 7. Бойко се опита да обясни, че Винету бил 2 тома (мисля, че беше когато беше опериран последния път и се движеше с патерица). Гледам после предването на Диков по Евроком проверили и показали, че Винету е 3 тома. :)
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да беше 88 година, че някой да се хвали как работи на компютър, сега цъкането на игрички, свалките в чата и фейсбоклука не са точно работа на компютър!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На лозето му не требе компютър - требе му мотика или фреза поне
12
0
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 10 месеца
Еми да,ние работим най-малко на компьютър в ЕС...а защо ?Защото всичко кадърно и умно работи в ЕС ,както едно време в Римската империя с робите...всичкото работоспособно население на завледените страни е "експортирано" в Рим,всички тичат към Брюксел,опс,Рим..н що ново в историческата цивилизация на човечеството..
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи според заключението, че само 12 % ползват компютър за своята работа, то това означава, че е такава работата а не, че българите не могат или не искат да ползуват компютър в работата си. Ха сега се върнете и започнете откъдето трябва, а не както винаги откъм опашката.
10
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
За да редиш плочки и да слагаш гипскартон не ти трябва компютър.
9
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 10 месеца
Ми правиш си ферми в Age of Empires и ги обработваш...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние работим на столове. Не знам европейците как седят на тия компютри да работят на тях. А иначе вече се преповтаряте и не се научихте, че се пише "с компютър"
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слава на Украйна, балгария е тоалетна
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормално, най - простите са в ЕС.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
страната АЙти айлякчиите, дето е пълно с айти специалисти и подобни, най-малко ползвала компютър на работа - абе те ни изкараха като от Фред Флинстоун хора и сутрин с крачкомобила ходим на работа
4
5
 
5
 
! Отговори
Маскираният певец преди 10 месеца
Това да си почиваш пред компютъра работа ли може да се нарече?Това е паразитиране на гърба на работещите!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много скъпи компютри и не са качествени. Интернета съшо постоянно се дига от кабелните и мобилните и прекъсва.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То в тия държави никой не работи, камо ли на компютър....
1
7
 
13
 
! Отговори
Петко преди 10 месеца
Е не мое сички да сме жендъри програмисти. Някой трябва да работат и изтинска мъшка работа. В офисите работат само жендъри и женки.