Поредна нощ на безредици във Франция, стотици арестувани

45 000 служители на органите на реда бяха на улиците
105
Поредна нощ на безредици във Франция, стотици арестувани
Снимка: БГНЕС

Френските власти извършиха стотици арести в петата поредна нощ на безредици, избухнали заради случая със застреляния от полицията 17-годишен Наел, който вчера беше погребан, предаде Франс прес.

Според обобщени данни към 03:00 ч. тази сутрин са били арестувани общо 486 души в цяла Франция, съобщи вътрешното министерство, но добави, че се отчита спад на насилието в сравнение с предишните дни на протестите заради смъртта на Наел М., който беше застрелян във вторник в парижкото предградие Нантер.

„Тази нощ беше по-спокойна благодарение на решителните действия на силите за сигурност“, написа в Туитър в ранните часове на днешния ден вътрешният министър Жералд Дарманен.

Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда - същия брой като предишната вечер.
Но властите изпратиха допълнителни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се превърнаха в арена на тежки безредици.

В Париж и региона, където бяха разположени около 7000 служители на органите на реда, по данни към 03:00 ч. арестуваните за изминалата нощ са били 194.

В Марсилия снощи полицията разпръсна група младежи на централния булевард „Канебиер“, съобщиха журналисти от Франс прес.

По данни към полунощ властите в Лион и Марсилия отчитат по-малко инциденти в сравнение с предишната нощ. Към 01:30 ч. в двата града е имало 77 арестувани.

Протестите заради смъртта на младежа от алжирски произход отново извадиха наяве сериозното расово напрежение в съвременна Франция и насочиха вниманието към действията на полицията, която отдавна е обвинявана в лошо отношение към малцинствата, отбелязва Франс прес.

Кризата е изключително неприятно развитие за президента Еманюел Макрон, който се надяваше да може да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за втория си мандат след протестите около пенсионната реформа, избухнали през януари и продължили месеци наред.

Красноречиво за сериозността на кризата говори фактът, че той отмени планираното си държавно посещение в Германия, което се очакваше да започне днес.

Още по темата

Вчера застреляният Наел беше погребан в Нантер, предградието, в което той живееше. За погребението заедно с майката и бабата на убития тийнейджър се бяха събрали мирно стотици хора.

Траурната церемония се състоя в ранния следобед на съботния ден в джамията в Нантер.

В призивите за прекратяване на сблъсъците се включи и рядко вземащият отношение по обществени въпроси френски национален отбор по футбол, повечето от водещите играчи на който са от малцинствен произход.
„Насилието трябва да отстъпи място на скръбта, диалога и възстановяването (на щетите)“, заяви тимът в петък чрез своя капитан и суперзвезда на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе в публикация в социалните мрежи.
Като мярка срещу безредиците движението на автобусите и трамваите във Франция след 21:00 ч. е спряно, забранена е и продажбата на пиротехника и запалими течности.

Южният пристанищен град Марсилия, по-специално централните части на града, но и пò северните квартали, които са по-бедни и отдавна пренебрегвани и които Макрон посети в началото на седмицата, се превърна в арена на сблъсъци и грабежи, отбелязва Франс прес.

Властите там предприеха още по-драстични мерки и спряха движението на целия градски транспорт след 18:00 ч., включително и на метрото. В срок до днес беше в сила и забрана за протести.

Към града бяха изпратени полицейски подкрепления, включително бронирани машини и два хеликоптера.
Макрон призова родителите да поемат отговорност за непълнолетните участници в размириците, една трета от които са „млади или много млади“. /БТА, Владимир Сахатчиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Францияразмирици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 30 Как да ги депортират като половината държава е черна?
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще се разбегат сами както жълтите жилетки не направиха нищо и станаха за смях. Президента на жълтите жилетки стана асистент на Макрон. Нямат идеология като комунизма и са слаби.
34
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Юруш на "романтична" екскурзия в ко4инатта, наречена Франция! И приятно изкарване бунаци!!!
33
1
 
9
 
! Отговори
ТВ стават само преди 10 месеца
за реклами?Да,ама от повтаряните хиляди пъти до втръсване едни и същи реклами, една от друга по-глупави и досадни,през всеки 15 минути,човек почти забравя какво гледа.ТВ омръзват и не стават за нищо,има интернет,а мастодонтите са обречени на изчезване.
32
1
 
28
 
! Отговори
Медийната обстановка преди 10 месеца
у нас:според БТВ протестите се разрастват,според НОВА намаляват.Свободата на словото очевидно е желанието на медиите да изпълнят "поръчаните"им новини, да контролират общественото мнение по "демократичен начин",да не "обидят" някого и да успокоят другиго.Тоест,не е важно какви са новините,а какво ни говорят манипулативните телевизиите,изпълнявайки възложената им от задкулисието на псевдодемократичните НПО-та задача за контрол върху мисленето на хората.ТВ вече стават само за реклами.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
туристите в париж на любовни екскурзии
30
1
 
5
 
! Отговори
Чапо преди 10 месеца
*** да бъдат изпратени на екскурзия!
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тези лъжат кат наакани. Кое му е по-спокойното? Включили са се още няколко големи града към протестите. Ако продължава така, тази седмица ще обявят военно положение там.
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубаво ги арестуват ама и да ги депортират обратно за Африка и ще спрат бунтовете. Крайно време е такива криминални индивиди да ги пращат обратно от където са дошли. Отнемане на Европейското им гражданство ако са придобили такова и обратно в джунглата.
27
1
 
34
 
! Отговори
Ама ето сега като преди 10 месеца
Искат да реформират миграционната политика в ЕС, само Унгария и Полша са против това да ни задължават да приемаме бежанци без край! Нашия Денков е бил ЗА! След наколко години и в България ще и постоявлнно гражданска война!
26
2
 
5
 
! Отговори
Надупена преди 10 месеца
Във подкрепа. На полицая 524 625 Във подкрепа на Алжиреца 60000И сумата не спира да се покачва във полза на Полицая
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
45000 полицаи са били вербувани във Франция да пазят диктаторите от гнева на масите, в България полицията се ползва с чадър от управляващите и се занимава необезпокоявано с печелене от наркотици, мигранти, рекет. Кому са нужни тези *** - полицаите питам аз???
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Време е Франция да започне да депортира всички *** обратно в Африка. Стига сте говорили глупсоти за икономика и алабала.
23
3
 
31
 
! Отговори
z-rock преди 10 месеца
Французите сами са си виновни, като допуснаха алжирци, мароканци и подобни на територията си, уж за работна ръка! Тия, братче, са всичко друго, но не и работници! Що не се "вълнуват" източно-европейците с които също е пълно там?!
22
25
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
Незабавно изпълнение на смърттна присъда за полицая убиец публично и нещата ще се правят!
21
2
 
25
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Швейцария пое щафетата от Франция на безредици ...снощи и в Швейцария над 100 човека започнаха да палят,трошат... .
20
2
 
55
 
! Отговори
Tенгри кан преди 10 месеца
Франция е христоматийният пример за пълният провал на мултикултурализма! Мултикултито като идеология трябва да бъде забранена и обявена за престъпление срещу човечеството и личността! Защо? Защото в нейните основи стои политическото и икономическо насилие да живееш с друга раса или етнос, без да си го желал! Това ти се налага като модел. Това е нарушение на правата на човека и свободната воля! Всеки изповядащ мултикулти трябва да бъде съден като злодей и негодяй или да бъде унищожен!
19
5
 
29
 
! Отговори
Доброволец преди 10 месеца
Борбата на френският народ за свобода, правда и демокрация трябва да продължи до победен край. Диктатурата на демократите е най-голямото зло за човечеството. Не на полицейското насилие и терор над мирните борци за справедливост. Осъждане на насилието в ООН. Или отново двойни стандарти...
18
4
 
36
 
! Отговори
славянин преди 10 месеца
Само необратимо зомбиран ид.от не е наясно, че атлантическото царство е една лустросана и парфюмирана отвън и воняща отвътре мултиетнорелигиозна, тотално морално деградирала и неизплатимо задлъжняла пред целия свят клоака! Атлантическите д.г.н.рати докато чакат ''края'' на Русия той ''най-неочаквано'' идва у тях!
17
8
 
18
 
! Отговори
Хейт преди 10 месеца
Време е да въоръжим малцинствата във Франция, за да могат да се борят срещу техните робовладелци и потисници. Така борбата за свобода ще стане справедлива.